NAJBOLJI EU PROJEKT 2022.

RIDE&BIKE II se fokusirao na očuvanje prirodne i kulturne ponude kroz ponudu aktivnog turizma – biciklizma i jahanja

Ukupna vrijednost projekta bila je 6.566.044 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 5.581.137 kuna

Ride@Bike II

 Marko Mihin/Gradonačelnik.hr

RIDE&BIKE II naziv je projekta koji je Zagorska razvojna agencija predložila u izbor za najbolji EU projekt ispred Krapinsko-zagorske županije, a unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji. Projekt je lociran na prekograničnom području Hrvatskog zagorja i slovenskog Posavja te Obsotelja i Kozjanskog, a fokusirao se je na očuvanje, valorizaciju i interpretaciju prirodne i kulturne ponude kroz ponudu aktivnog turizma – biciklizma i jahanja.

image

EU projekti 2022.

Spomenuto prekogranično područje dijeli zajednički povijesni razvoj koji se posebice očituje u očuvanoj kulturnoj baštini. S druge strane, ovo je područje značajan prirodni lokalitet s brojnom zaštićenom prirodnom baštinom (više od 39 % programskog područja registrirano je kao ekološka mreža NATURA 2000 od čega se značajan dio nalazi u pograničnom području).

Ukupna vrijednost projekta bila je 6.566.044 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 5.581.137 kuna, a vlastita sredstva 984.906 kuna.

image

Ride&Bike II

Marko Mihin/Gradonačelnik.hr

Projekt se je provodio od rujna 2018. godine do veljače 2021. godine. Nositelj i partneri na projektu bili su Zagorska razvojna agencija, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, Turistička zajednica Savsko-sutlanska dolina i brigi, Razvojna agencija Kozjansko, Razvojna agencija Sotla, Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica.

Projekt predstavlja nadogradnju temeljenu na iskustvima i rezultatima projekata Putevima baštine, Označitev ob Sotli, Wellness 3+ i RIDE&BIKE. Ovi su projekti bili usmjereni na unapređenje turističke ponude prekogranične destinacije, a projekt RIDE&BIKE II nadograđuje ostvarene rezultate ovih projekata, imajući u vidu i dodatno se fokusirajući na očuvanje, valorizaciju i interpretaciju prirodne i kulturne ponude kroz ponudu aktivnog turizma (biciklizam, jahanje). Kroz projekt razvijena su dva prekogranična RIDE&BIKE proizvoda koji povezuju ruralnu baštinu (priroda: područja ekološke mreže NATURA 2000 i drugi oblici zaštite prirode; kultura: jezgre mjesta, dvorci, muzeji) i aktivne načine dolaska u destinaciju (bicikliranje, jahanje).

Ključan rezultat projekta predstavlja doprinos povećanju broja posjetitelja u prekograničnoj turističkoj RIDE&BIKE destinaciji.

image

Pokrovitelji EU projekata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:02