GLAS PARTNERA

Osječko-baranjska županija: Trenutna vrijednost projekata ugovorenih projekata je 7,65 milijardi kuna

‘Dokazali smo da znamo kako trošiti i povlačiti sredstva EU, a tom dinamikom ćemo i nastaviti‘

Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije

Trenutna vrijednost projekata ugovorenih u Osječko-baranjskoj županiji u sklopu razvojnog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem iznosi 7,65 milijardi kuna, a odnose se na gotovo sve sfere javnog sustava, od gospodarstva, komunalne i prometne infrastrukture, zdravstva i školstva do kulture i sporta. Potvrda je to sustavnog i intenzivnog ulaganja čiji se rezultati već očituju kroz statističke pokazatelje, ali i nove vizure ovog područja. Naravno, na tomu se ne namjerava stati, dapače u novoj financijskoj perspektivi pripremaju se još veći i značajniji projekti.

U mnoštvu projekata koji se u cijelosti ili većim dijelom financiraju sredstvima iz fondova Europske unije izdvaja se nekoliko osobito važnih za razvoj ovog područja. Tako će uskoro započeti s radom Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće, vrijedan 107 milijuna kuna, a izgrađen da bi se osigurala potpora i konkurentnost malih proizvođača voća i povrća.

Energetska obnova

- To je projekt od velike važnosti za male poljoprivredne proizvođače, voćare i povrtlare i sve one koji žele živjeti od poljoprivrede, a do sada nisu mogli biti konkurentni, jer su imali problem s plasmanom. RDC će im u tome pomoći, a takvih je centara već trebalo biti na desetine samo u Slavoniji i drago mi je što će naš Regionalni distribucijski centar biti prvi od mnogih koji će se uskoro početi graditi europskim sredstvima – rekao je župan Anušić istaknuvši kako će hladnjača Centra voćarima pružiti priliku da čuvaju svoje proizvode do povoljnog trenutka za plasman na tržištu, imat će priliku i za preradu u proizvode s dodanom vrijednošću, a stručni tim bit će im na raspolaganju za brendiranje i marketinški plasman proizvoda.

Nakon uspješne energetske obnove 54 školskih i zdravstvenih objekata, među kojima su i tri doma za starije i nemoćne osobe, u djelatnosti školstva Osječko-baranjske županije osobito je važan projekt izgradnje I. gimnazije u Osijeku. Na području zdravstva u tijeku je izgradnja zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema unutar Kliničkog bolničkog centra Osijek, investicija je vrijedna 169 milijuna kuna. Nakon pripreme projektno-tehničke i ostale dokumentacije, za što je osigurano 35 milijuna kuna, osobita pozornost se usmjerava na izgradnju novog KBC-a Osijek, vrijednog više od dvije milijarde kuna.

Osječko-baranjska županija sustavno ulaže u izgradnju 16 sustava navodnjavanja koji su u različitim fazama izgradnje, od onih već u funkciji ili je izgradnja/dogradnja u tijeku do onih za koje se priprema projektna dokumentacija.

- Sustavi navodnjavanja su ključni za opstanak poljoprivrede u Slavoniji i Baranji, pa i cijeloj Hrvatskoj, što se osobito pokazalo ove godine. Naime, suša je nemilosrdna, na mnogim površinama su stradale žitarice, soja, kukuruz i suncokret, na nekima i potpuno, pa vidimo da je budućnost apsolutno u navodnjavanju. Osječko-baranjska županija ima potencijale za navodnjavanje 150.000 hektara, a imamo 135 milijuna kubnih metara vode na raspolaganju kroz akumulacije i rijeke Dunav i Drava te na tomu stoga radimo zajedno s Hrvatskim vodama i Ministarstvom poljoprivrede koji su zajedno s nama prepoznali upravo te prioritete, koje i realiziramo - kaže župan Ivan Anušić.

image

Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije

image

Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije

Moderan prostor

Pri kraju je i gradnja prve faze Gospodarskog centra, investicija vrijedna 65,5 milijuna kuna, od čega je 45 milijuna kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a kojom se dobiva novi moderni sajamski prostor, ali i institucije za potporu gospodarstvu koja će već u prvoj fazi imati 5.000 m2 zatvorenog i 15.000 m2 otvorenog prostora. Projekt provodi Osječko-baranjska županija u partnerstvu s Gradom Osijekom.

- Do kraja godine imat ćemo završen novi, ultramoderan i prijeko potreban sajamski prostor koji će uz to biti i centar gospodarskih aktivnosti, generator i inkubator svih poslovnih aktivnosti na području grada Osijeka, Osječko-baranjske županije pa i šire. Grad Osijek je generator svega onoga što istok Hrvatske mora biti i u tom smjeru zajedno radimo, a o čemu svjedoče brojni statistički pokazatelji. Na Pampasu će ponovo biti samo streljana, dok će se sajmovanje u potpunosti premjestiti u ovaj prostor gdje će se gospodarske aktivnosti na korist cijele naše zajednice odvijati svih 365 dana u godini – rekao je Anušić.

Tijekom 2023. i narednih godina nastavit će se i projekti izgradnje prometne infrastrukture, među kojima je prioritetan završetak zadnje dionice Koridora Vc u Baranji, zatim projekt revitalizacije brownfield područja OLT Osijek i drugi projekti.

- Devet milijardi eura iz Kohezijske politike nove su prilike za rast i razvoj svih krajeva Republike Hrvatske, a Osječko-baranjska županija je puno puta dokazala da zna kako trošiti i povlačiti sredstva EU, a tom dinamikom ćemo i nastaviti. To je veliki novac i smatram da moramo kadrovski i na druge načine ojačati i naše institucije kako bi mogli pratiti dinamiku naših projekata, strategija, vizija i svega što nam u ovom trenutku kroz financiranje nudi EU.

image

Početak radova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:26