NAJBOLJI EU PROJEKT 2022.

Karlovačka županija: prijavljen je projekt ‘Susret s rijekom‘

Ukupna vrijednost projekta bila je 8.824.519 kuna

‘Susret s rijekom‘

‘Susret s rijekom‘ projekt je prijavljen u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici od strane JU Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije.

Kroz projekt je izgrađena infrastruktura NATURA 2000 centara na otvorenom koji su opremljeni multimedijskom opremom zabavnog i edukativnog karaktera i koji su dostupni svim građanima 24 sata na dana bez ikakve naplate.

image

c c

Projekt se je provodio od srpnja 2018. godine do ožujka 2021. godine, ukupna vrijednost bila je 8.824.519 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 7.688.058 kuna, odnosno vlastita sredstva 1.136.460 kuna.

Nositelj projekta bila je Karlovačka županija, a partneri Grad Karlovac, Grad Ogulin, Grad Ozalj, Turistička zajednica Grada Ogulina, Turistička zajednica područja Kupa, Javna ustanova NATURA VIVA te Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije.

image

‘Susret s rijekom‘

image

‘Susret s rijekom‘

Projekt je omogućio da svi posjetitelji imaju priliku kroz modernu multimedijsku opremu učiti i informirati se o zaštićenim vrstama i područjima NATURA 2000 u Karlovačkoj županiji. Digitalnim totemima s interaktivnim sadržajima, hologramima koji prikazuju najznačajnije i zaštićene primjere flore i faune, igricama i kvizovima za najmlađe, VR naočalama kroz koje se može ploviti rijekama dok se sjedi u maketi čamca na kopnu, pa sve do digitalnih sadržaja koji na lako razumljiv način opisuju određene vrste i područja, postignuta je visoka razina inovativnosti i atraktivnosti inače suhoparnih sadržaja, zanimljivih samo stručnoj javnosti. Svi interpretacijski sadržaji smješteni su u neposrednoj blizini najatraktivnijih lokacija prirodne baštine u tri grada. U Karlovcu uz desnu obalu Korane, neposredno uz slatkovodni akvarij i muzej rijeka, u Ogulinu uz Đulin ponor na izvoru rijeke Dobre, te u Ozlju neposredno uz rijeku Kupu.

image

‘Susret s rijekom‘

U okviru projekta izrađene su dvije sveobuhvatne studije bioekološke valorizacije NATURA 2000 područja, a spomenuta tri grada kroz projekt su izradila zajednički turistički proizvod koji je već nalazi u ponudi turističkih agencija pod nazivom „Pustolovni susret s rijekama Karlovačke županije“.

Potvrđeno pametnim kamerama i brojačima posjetitelja, čak i prije službenog završetka projekta, sve sadržaje konzumiralo je preko 30 000 posjetitelja, što je inače bila obveza ostvariti u sljedeće dvije godine nakon završetka projekta.

image

c c

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:56