NAJBOLJI EU PROJEKT 2022.

Istarska županija: Prijevljen je projekt Coastenergy, razvoj modela sustavnog pristupa energetskoj obnovi zgrada kulturne baštine

Kazalište u Poreču

 /Shutterstock

COASTENERGY - Blue energy in ports and coastal urban areas (Plava energija u lukama i obalnim urbanim područjima) projekt je koji se je provodio unutar programa INTERREG V-A Italija Hrvatska i kroz koji su se htjeli poboljšati okvirni uvjeti za inovacije u relevantnim sektorima plavog gospodarstva u prekograničnom području Italija - Hrvatska. Naime, plava energija je rastući sektor u Europi koji je potencijalni pokretač zapošljavanja i inovacija, a koji nije dovoljno iskorišten.

image

Najbolji EU projekt

Coastenergy projektom nastavio se je razvijati model sustavnog pristupa energetskoj obnovi zgrada kulturne baštine. Utvrđena su uža pilot područja za implementaciju pilot projekta, a zbog položaja neposredno uz morsku obalu i statusa zaštićenosti kao dio kulturno-povijesne cjeline Grada Poreča, u Istarskoj županiji izabrana je Gradska Palača Grada Poreča. Za istu je izrađen strojarski projekt termotehničkih instalacija i elektrotehnički projekt ugradnje dizalice topline morska voda/voda za potrebe grijanja/hlađenja objekta.

Projekt je za izbor najboljeg EU projekta predložio Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama. Projekt se je provodio od siječnja 2019. godine do kraja 2021. godine.

image

Coastenergy, ilustracija

image

Coastener, ilustracija

Nositelj projekta bila je IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija d.o.o., a partneri DURA – Dubrovačka Razvojna Agencija, SDEWES – International Centre for Sustainable Development of Energy, Water and Environment Systems – Sdewes Centre, UNICAM – Sveučilište u Camerinu, UNIUD – Sveučilište u Udinama, CMU – Zajednica mediteranskih sveučilišta, CHPE – Gospodarska komora Chieti Pescare i Grad Ploče.

Ukupna vrijednost projekta bila je 13.770.580 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 1.528.688 kuna, a vlastita sredstva 229.304 kune.

Projekt se je bavio analizom, procjenom i promocijom energetskog potencijala i infrastrukture u lukama i obalnim urbanim područjima na Mediteranu kako bi se poduzećima, organizacijama i ostalim zainteresiranim stranama olakšao razvoj inovacija te poslovnih ulaganja, primarno fokusiranih na termalnu energiju i energiju morskih valova.

Osnovano je 9 obalnih energetskih čvorišta s najvećim potencijalom ulaganja, koja su aktivno uključila 40 talijanskih i hrvatskih poduzeća, a oformljen je i talijansko-hrvatski obalni energetski klaster.

image

Pokrovitelji Najboljeg EU projekta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:50