NAJBOLJI EU PROJEKT 2022.

Dubrovačko-neretvanska županija: Prijavili su projekt ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve‘

Dolina Neretve

Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve projekt je prijavljen u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici u izboru za najbolji EU projekt, a koji je kroz više različitih sadržaja na tri administrativna područja, uspio postaviti bazu zaokruženih edukativnih ekoturističkih kompleksa, sadržaja i objekata na projektnom području s ciljem zoniranja doline Neretve kao jedinstvenog ekoturističkog područja međunarodne važnosti.

image

c c

Projekt predložen od strane Regionalne agencije DUNEA-e, provodio se na području doline Neretve, od srpnja 2018. do studenoga 2020. godine. Vrijednost projekta bila je 14.048.072,02 kune, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 10.536.054,01 kuna, a vlastita sredstva 3.512.018,01 kunu.

Nositelj projekta bila je Dubrovačko-neretvanska županija, a operativno ga je provela Regionalna agencija DUNEA uz partnere Grad Metković, Grad Ploče i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije sa suradnicima - Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije, Turističkom zajednicom Grada Ploče, Turističkom zajednicom Grada Metkovića i Hrvatskim planinarskim društvom Grabovica.

image

Dolina Neretve

Projektom se je htjela razviti javna svijest o važnosti očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti kroz promociju, edukaciju i interpretaciju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000 na području doline rijeke Neretve.

image

Dolina Neretve

Najveći dio projekta proveo se je u gradovima Ploče i Metković. Tako je uređen posjetiteljski centar i planinarski dom te rekonstruirana nekadašnja škola u Baćini, uređen je izložbeni prostor – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju“ Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, uređen je edu-eko kompleks na brdu Trovro s prvim vjetroorguljama u svijetu u Rogotinu, uređena promatračnica za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, uređene tematske staze na Baćinskim jezerima – postavljanje informativnih ploča, uređene pješačke staze kroz značajni krajobraz Predolac-Šibenica, uređen edu-eko vrt u sklopu OŠ fra Ante Gnječa u Staševici, nabavljena i postavljena oprema i sustav tehničke zaštite u Metkoviću te je uređeno edu-eko dječje igralište u Otrić-Seocima u Općini Pojezerje.

image

c c

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:45