BORIS MILJAVAC

Želimo biti dijelom zelene budućnosti Hrvatske

Da bi se ciljevi ostvarili, potrebni su sinergije i zajedničko djelovanje, a mi imamo "state-of-the-art" tehnologije i vrhunske stručnjake te smo itekako sposobni i otvoreni za suradnju

Boris Miljavac

 Siemens

Komisija EU ubrzat će korištenje obnovljivih izvora energije u EU i time dati odlučujući doprinos ambiciji smanjenja neto emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. i postizanja klimatske neutralnosti do 2050. U tu je svrhu pozvala i na reviziju Direktive o obnovljivim izvorima energije.

Kao što smo vidjeli, Hrvatska se na klimatskoj konferenciji COP26 obvezala čak i nadmašiti europske ciljeve. Do 2030. smanjit ćemo emisije ugljikova dioksida za 45 posto i imati 40 posto obnovljivih izvora u potrošnji električne energije, a cilj je 2033. ugasiti i TE Plomin te prestati koristiti ugljen.

Ostvarenje ovih ciljeva izuzetno je važno. Ne samo zato što moramo i želimo biti dio suvremenih ekonomskih i političkih kretanja u Europi, nego je pitanje klime i klimatskih promjena još i važnije. Ja vjerujem da imamo pravu šansu popraviti situaciju.

Siemens Energy je igrač na energetskom tržištu s holističkim pogledom, cjelokupnim portfolijem, ponudom, stručnošću i otvorenošću prema novim tehnologijama. Pokrećemo tranziciju energije kroz dekarbonizaciju, inovacije i digitalnu transformaciju. Uz hrabre ambicije i pristupe, surađujemo s našim dionicima kako bismo pružili stvarni društveni učinak: isporuku pouzdane, pristupačne i održive energije svima.

Važni iskoraci na operativnoj razini su svi projekti kojima se povećava energetska učinkovitost na postojećim elektranama, kao i modernizacija i digitalizacija postojećih industrijskih postrojenja te, naravno, ulaganje u obnovljive izvore energije gradnjom novih elektrana (vjetroparkovi, solarne elektrane).

Isto tako je važno ulaganje u prijenosnu mrežu. Odličan je primjer projekt naprednih mreža SINCRO.GRID, koji je nastao dugogodišnjom suradnjom hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnih i distribucijskih sustava. Cilj je projekta SINCRO.GRID osigurati učinkovitije korištenje postojećih elektroenergetskih sustava u Hrvatskoj i Sloveniji. To će omogućiti postojećoj infrastrukturi prihvat veće količine električne energije iz obnovljivih izvora energije i osigurati pouzdanu opskrbu električnom energijom.

Koliko je taj projekt bitan, govori odluka Europske komisije o sufinanciranju SINCRO.GRID-a u iznosu od 51 posto investicije. Kao dio projekta SINCRO.GRID napravljena je najveća regulacijska prigušnica u elektroenergetskom sustavu RH, i to u Zagrebu, u tvornici Končar-Energetski transformatori, koja je u vlasništvu globalne korporacije Siemens Energy.

Smatram da su ovakvi zajednički napori iznimno važni jer ciljeve koje naprosto moramo poštovati i globalne trendove nužne za budućnost nitko ne može ostvariti sam. Potrebne su sinergije i zajedničko djelovanje, a mi imamo "state-of-the-art" tehnologije i vrhunske stručnjake te smo itekako sposobni i otvoreni za suradnju s domaćim i stranim partnerima.

Također, važno je biti svjestan i zakonodavnog paketa Fit for 55 Europske komisije. Što se energetike tiče, prijedlog je da se obvezujući cilj udjela energije iz obnovljivih izvora poveća na 40 posto, uz promicanje obnovljivih goriva - kao što je vodik u industriji i prometu.

Siemens Energy već neko vrijeme razvija rješenja za vodik. Nudimo sve temeljne tehnologije za dugoročnu opskrbu energijom bez CO2. Od proizvodnje električne energije i topline obnovljivim izvorima energije ili termoelektrana na plin do prijenosa i distribucije energije te učinkovitih rješenja za elektrolizatore za proizvodnju vodika. Imamo rješenja za dobivanje vodika elektrolizom te njegove primjene kao goriva.

EU strategija za vodik svoje je ciljeve podijelila u tri etape. U prvoj, od 2020. do 2024. godine, cilj je instalirati najmanje 6 GW elektrolizatora u EU s proizvodnjom do milijun tona zelenog (obnovljivog) vodika. U srednjoročnoj fazi, od 2025. do 2030., vodik bi trebao postati sastavni dio integriranog energetskog sustava. Zeleni vodik igrat će ključnu ulogu u uravnoteženju elektroenergetskog sustava temeljenog na obnovljivim izvorima energije, pružajući potrebnu fleksibilnost. U razdoblju od 2031. do 2050. cilj je da tehnologija zelenog vodika krene u primjenu u velikim razmjerima unutar gotovo svih sektora.

Trenutačno je u tijeku razvoj Hrvatske strategije za implementaciju vodikovih tehnologija do 2025. i radna skupina, koje sam i ja član, intenzivno radi na tome. Prema očekivanjima, Hrvatska će do 2025. imati prvo postrojenje za proizvodnju vodika.

Mi u Siemens Energyju ulažemo u razvoj novih tehnologija kako bismo mogli ponuditi pravu alternativu tradicionalnim tehnologijama. Investicije Siemens Energyja u R&D u polju energetike iznose milijardu eura.

Jedna od zanimljivih tehnologija u koju ulažemo je Re-Manufacturing, odnosno aditivna proizvodnja. Upravo ovdje u Zagrebu imamo tim koji može skenirati, modelirati i 3D printerom isprintati dio koji će omogućiti već postojećem postrojenju zamjenu dijela koji je potreban za njegov rad.

Strategije EU i RH jasno su definirale ciljeve. Vrijeme je da ih počnemo provoditi. Mi u Siemens Energyju pratimo sve promjene i imamo vrhunska rješenja.

Mi kao Siemens Energy u Hrvatskoj imamo mogućnost biti dijelom zelene transformacije društva, a posebno sam ponosan što svojim partnerima možemo ponuditi najnovije tehnologije na svjetskoj razini, pomoću kojih naši stručnjaci ovdje u Hrvatskoj razrađuju individualizirana rješenja. Mi znamo, možemo i želimo biti partner svima koji poput nas čvrsto vjeruju u održivu i zelenu budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:01