nastavljen razvojni ciklus

Unatoč pandemiji u ENNA i PPD grupi očekuju rezultate na razini prošlogodišnjih

U godini globalnih izazova hrvatska energetsko-logistička grupacija uspješno je nastavila s provedbom svoje strategije poslovne diverzifikacije
 Srce Visual Art

Za energetski i logistički sektor 2020. je bila godina globalnih izazova, poput krize na tržištu nafte i plina. Uslijed pandemije došlo je dramatične obustave svih vrsta prometa, pada građevinskih radova, industrijske i poljoprivredne proizvodnje, drastično je pala i potražnja na naftom, što je prouzročilo značajan udar na naftnu industriju. Godina 2020. ostat će zapamćena kao godina u kojoj je cijena nafte pala ispod 30 USD/bbl, a cijene plina na spot tržištu tijekom ljeta doživjele su svoje povijesne minimume. Izrazita volatilnost cijena plina otvara prilike, ali i predstavlja izazove, kako za kupce tako i za trgovce i opskrbljivače plinom. Nikada do sada nije bilo toliko važno brzo reagirati na promjene na tržištu.

Novo razdoblje poslovanja!

Uz dinamično stanje na europskom tržištu plina, Republiku Hrvatsku očekuju i neki novi regionalni i nacionalni izazovi.

Jedan od njih zasigurno je okrupnjavanje lokalnih distributera prirodnoga plina, o kojemu se kao nužnosti govori posljednjih nekoliko godina. Radi osiguravanja bolje tržišne pozicije, optimiziranja troškova održavanja distribucijske mreže i sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, tvrtke se odlučuju na prodaju dok druga strana koja se želi pozicionirati na maloprodajnom (retail) tržištu ulazi u akvizicije i okrupnjava svoje, često, ali ne nužno, postojeće područje. Sredinom ožujka 2020. potpisan je ugovor kojim je HEP plin d.o.o. Osijek preuzeo tvrtke PPD distribucija plina i PPD opskrba kućanstava. Prodaja dvije PPD-ove tvrtke predstavlja novo razdoblje poslovanja za PPD grupu, koja se time još snažnije usmjerila na veleprodaju i osobito na strana tržišta. PPD, naime, u Republici Hrvatskoj ostvaruje 35 do 40 posto svojih prihoda od prodaje plina, a ostalih 60 do 65 posto prihoda ostvaruje od prodaje plina u inozemstvu. Iako u Hrvatskoj posluju već 20 godina, na europskoj su plinskoj sceni prepoznati kao mlada, ambiciozna grupacija vrlo spretna na europskim plinskim burzama.

U Hrvatskoj, u godini pred nama je i natječaj za izbor opskrbljivača u obvezi javne usluge jer od 1. travnja 2021. ulazimo u zadnje tri godine tzv. prijelaznog razdoblja prije potpune deregulacije cijene plina za kućanstva. Pred nama je vrlo zanimljiva godina za sve sudionike na hrvatskom plinskom tržištu.

Istodobno, novi LNG terminal na otoku Krku dolazak prvog broda očekuje 1. siječnja 2021. godine. LNG terminal u Hrvatskoj diverzificirat će dobavne pravce plina za hrvatsko i za regionalno tržište. LNG svakako ima utjecaj na cijenu plina na globalnom tržištu, ali pogrešno je misliti da dolazak LNG broda na Krk nama u Hrvatskoj automatizmom osigurava nižu cijenu plina. Naime, cijena se ne formira dolaskom tankera u Hrvatsku, nego cijenama na globalnom i europskom tržištu kao sastavni dio komercijalnih uvjeta. Trgovanje na burzama, ponuda i potražnja samo su jedan u nizu faktora koji utječu na cijene plina. Za naše područje referentna cijena je do sada bila ona na VTP-u tj. austrijskoj burzi plina. To će se promijeniti s obzirom na to da će se dolaskom LNG brodova cijena referirati na TTF tj. nizozemsku burzu plina, koja je najlikvidnija europska plinska burza. Također, treba imati na umu da nitko neće prodati plin ispod tržišne cijene jer uvijek postoji mogućnost prodaje na burzi. Koliko će LNG terminal u Republici Hrvatskoj utjecati na promjenu burzovne cijene u regiji, još je teško procjenjivati.

Europsko plinsko tržište značajno se mijenja nekoliko posljednjih godina. Potrošnja plina se smanjuje, a interregionalna europska trgovina sve je življa.

Formirano je zajedničko europsko energetsko tržište, kojemu sada pripada i Hrvatska. Uvoz LNG-a (ukapljenog prirodnog plina) na europsko tržište značajno raste dok je uvoz prirodnog plina putem plinovoda u postupnome padu.

Europski Green deal mijenja način poslovanja i svakodnevni život

Uz nove okolnosti koje je pandemija donijela u svim sferama života, za sustave koji posluju u energetskom sektoru nezaobilazan čimbenik za 2021., ali i za idućih desetak godina svakako je European Green Deal, nova gospodarsko-politička platforma Europske unije.

Europa je kao najveću prijetnju egzistenciji prepoznala klimatske promjene i uništavanje okoliša te je donijela strategiju koja namjerava Uniju pretvoriti u moderno, resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo koje će do 2050. godine ostvariti klimatsku neutralnost.

Implementacija te strategije, uz velika financijska ulaganja, podrazumijeva korjenite promjene u načinu poslovanja.

Zapošljavanja unatoč krizi

Tijekom proljeća i ljeta 2020., u trenutku lockdowna, dok je država pomagala najugroženijima, a na burzi rada rastao broj nezaposlenih, u ENNA/PPD grupi su zapošljavali. Prema riječima predsjednika Uprave ENNA grupe Pavla Vujnovca, zaposlili su ukupno 20 novih ljudi, u Hrvatskoj i Mađarskoj. Unatoč iznimno volatilnom okruženju, u ENNA/PPD grupi prilično zadovoljno gledaju na ostvarene rezultate u protekloj godini. PPD i ENNA su uspješno odgovorili na sve podražaje i nastavili provedbu svoje strategije diverzifikacije te najavljuju da će njihovi poslovni rezultati biti u skladu s očekivanjima, na razini prošlogodišnjih.

U grupaciji su zadovoljni i reakcijom tvrtke ENNA Transport na novonastale okolnosti. Na poslovnom području Sjever u prvih devet mjeseci ove godine prevezli su 36 posto više punih vlakova nego u istom razdoblju prošle godine, prosječno devet vlakova dnevno, što čini više od 3 milijuna tona prevezene robe. U segmentu intermodalnog prijevoza ostvaren je rast veći od 50 posto. Sjajne rezultate u prvih devet mjeseci ove godine bilježi i Petrokemija, tvrtka u većinskom vlasništvu PPD-a i Ine. Ostvarena je neto dobit od 315 milijuna kuna, znatno viša u odnosu na isto razdoblje lani, kada je dobit iznosila 124 milijuna kuna. Istodobno, neto dug se znatno smanjio u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. te sada iznosi 63 milijuna kuna.

Istodobno, u ovoj godini brojnih izazova, u ENNA/PPD grupi smatrali su nužnim pomoći i široj zajednici te su imali nekoliko velikih donacija bolnicama diljem zemlje i Civilnoj zaštiti MUP-a u vrijednosti 6,4 milijuna kuna. Njihova Zaklada Novo sutra i ove je jeseni putem natječaja odabrala slavonske studente i projekte kojima će pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:24