BUSINESS OUTLOOK PARTNER

Pioniri laserske operacije očiju i dalje na čelu tehnološkog napretka u medicini

Poslovanje vodeće oftalmološke ustanove u regiji u ovoj godini obilježila je suradnja sa svjetskim liderima u proizvodnji intraokularnih leća i razvoju lasera za skidanje dioptrije
 Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost učvrstila je u ovoj godini status vodeće oftalmološke ustanove u regiji razvojem svjetski relevantnih usluga na tri osnovna područja svog djelovanja. Riječ je o razvoju novih metoda u operacijama laserskog skidanja dioptrije, ugradnje multifokalnih leća za ispravljanje starosne dioptrije i laserske operacije mrene.

Da je riječ o svjetski relevantnim pomacima Svjetlosti u razvoju novih metoda liječenja, svjedoči podatak da se oni poduzimaju u suradnji s vodećom svjetskom kompanijom u proizvodnji intraokularnih leća Johnson & Johnson Surgical Vision i vodećom kompanijom za razvoj lasera Schwind Eye Tech Solutions.

Kada je u pitanju suradnja Svjetlosti s kompanijom Schwind Eye Tech Solutions, njome je obuhvaćen razvoj novih metoda u operacijama laserskog skidanja dioptrije. U klinici Svjetlost, naime, razvija se pripadajuća metoda SmartSight® lenticule extraction na Schwind ATOS Femtosekundnom laseru.

Veliki pomaci u operacijama laserom

Schwind ATOS laser, ističu u Svjetlosti, je uređaj koji će u sljedećih deset godina biti korišten u milijunima operacijskih zahvata te su dodali da su fino podešavanje spomenutog lasera proveli upravo liječnici Svjetlosti.

- Svjetlost je uvijek bila prva u laserskim operacijama te je 1998. prva uvela laser za skidanje dioptrije u Hrvatskoj. Zatim smo tijekom 2007. prvi donijeli laser nove generacije za skidanje dioptrije na kojem su operirani gotovo svi naši doktori, uključujući prof. dr. sc. Nikicu Gabrića, doc. dr. sc. Maju Bohač i dr. Ivana Gabrića - podsjeća dr. Krešimir Gabrić, liječnik u Svjetlosti koji se bavi refraktivnom kirurgijom leće. Krešimir Gabrić napominje da je prvi Femto laser za operaciju dioptrije u bolnici u primjeni od 2010. godine, a 2011. uveden je, dodaje, prvi Femto laser za operaciju čitalačke dioptrije.

- Laser za operaciju mrene došao je u našu ustanovu tijekom 2019. i nastavljamo taj niz liderstva na tržištu laserske kirurgije oka. No, zato što smo tako velik sustav sa sedam centara i više od 220 zaposlenih, prije nego bilo što ponudimo svojim pacijentima volimo biti 100 posto sigurni da se radi o usluzi koja je bolja ili jednako dobra kao ona koju već nudimo - ističe Krešimir Gabrić.

image
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost

U uviđanju značaja pomaka koje je Svjetlost napravila na području laserske operacije mrene, potrebno je poći od činjenice da se u svijetu već nekoliko godina struka i industrija bave problematikom operacije mrene laserom, no konsenzus nikako nije postignut.

- Problem je što su uređaji za lasersku operaciju mrene jako skupi, a njihovi rezultati nisu bili naročito bolji od ultrazvučnih operacija, no najveći problem bio je softver koji nije omogućavao da se operacije do kraja personaliziraju za svakog pacijenta - pojašnjavaju u Svjetlosti, čiji su stručnjaci s partnerima iz kompanije Johnson & Johnson nekoliko mjeseci radili na dizajnu nove generacije softvera za uređaj laserskih operacija mrene koji je Johnson & Johnson, ističu u Svjetlosti, kao znak zahvalnosti poklonio svojim partnerima iz Hrvatske. Svjetska kompanija kao što je Johnson & Johnson, dodaju u Svjetlosti, može za partnera odabrati bilo kojeg liječnika ili ustanovu, a odabirom Svjetlosti imamo još jedan dokaz da veličina zemlje iz koje dolazite nije bitna kao kvaliteta.

U osvrtu na metodu laserske operacije mrene osnivač i ravnatelj Svjetlosti prof. dr. sc. Nikica Gabrić pošao je od ocjene da se "zlatnim standardom" u operaciji mrene smatra ultrazvučna operacija mrene. Podsjeća da je Svjetlost ustanova s nekoliko tisuća ultrazvučnih operacija mrene godišnje i s više od 1500 ugradnji takozvanih premium leća, što je, ističe, gotovo više od svih liječnika u jednoj daleko bogatijoj Austriji.

- Uređaj za lasersku operaciju mrene u Svjetlosti djeluje od sredine studenoga 2019. godine. No, prije nego što javnosti predstavimo nove usluge, provodimo i vlastita ispitivanja i istraživanja tih uređaja. I izveli smo već više od 200 zahvata na njemu, imamo vlastito praćenje rezultata prvih pacijenata koji su bez dodatne naknade dobili ovu novu inovativnu uslugu - ističe osnivač Svjetlosti.

Član liječničkog tima Svjetlosti dr. Ivan Gabrić izveo je pedeset zahvata na uređaju za lasersku operaciju mrene te na temelju osobnog praćenja svih operiranih pacijenata ocjenjuje "da uređaj omogućava rezultate koji su jednako dobri, ako ne i bolji od zlatnog standarda o kojem govori prof. dr. Gabrić".

- Otkad radim u Svjetlosti, pratim pacijente s premium lećama nakon operacije mrene i mogu reći da su naši rezultati uvijek bili bolji od onih koje smo vidjeli da drugi kolege imaju na svjetskim i europskim kongresima - dodaje dr. sc. Maja Bohač.

Bolje od zlatnog standarda

Osim što su vodeći po uvođenju novih operacija laserom, Klinika Svjetlost vodeća je ne u Hrvatskoj već i u svijetu po uvođenju novih intraokularnih leća koje se ugrađuju nakon operacije mrene. Svjetlost je u 2019. godini dobila na testiranje, među prvima u svijetu, novu leću, Synergy. Riječ je o leći 5. generacije koja omogućava još bolji vid na svim udaljenostima s manje smetnji od ranijih generacija.

Nikica Gabrić podsjeća da se godišnje u svijetu izvede više od 30 milijuna operacija mrene, od čega je gotovo 90 posto operacija ultrazvukom, osam posto su stare metode operacije iz sredine 20. stoljeća i manje od dva posto su operacije na uređajima za lasersku operaciju mrene. Osnivač Svjetlosti zaključuje kako pripadnici stare garde u struci poput njega još mogu operirati i ultrazvukom kao zlatnim standardom i novim Femto laserom. No, dodaje Gabrić, mlađi liječnici u Svjetlosti nikad neće niti naučiti stare načine jer je njihovo vrijeme prošlo. I na taj način u Svjetlosti iskazuju privrženost stalnoj nadopuni znanja i tehnologija što ih je, među ostalim, i dovelo do statusa vodeće oftalmološke ustanove u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:05