glavni izvršni direktor Fortenova grupe

Nastavak velike dinamike i u 2021.

U proizvodnim kapacitetima osječkog Megglea pokrećemo novu proizvodnju ABC sira, a prebacivanjem Mercatora na Fortenova grupu trebali bismo objediniti maloprodajni biznis na pet tržišta regije
Fabris Peruško

Nitko od nas koji smo u ovo vrijeme prošle godine planirali poslovanje, postavljali ciljeve i predviđali rezultate u skladu s gospodarskim kretanjima kao varijablu u računicama nije imao globalnu pandemiju i sve njezine posljedice. Stoga sve ono što smo svi - od Vlade i zdravstvenih vlasti do poslodavaca i građana - koji mjesec kasnije radili kako bismo život i rad prilagodili potpuno nepoznatim okolnostima, a da se pritom provode maksimalne mjere zaštite zdravlja zaposlenika i zajednice, doista predstavlja kvantni skok u svakom smislu.

S obzirom na razvoj situacije s pandemijom, izazovi u gospodarstvu se nastavljaju i u 2021. To više što je prema svim relevantnim prognozama jasno da se na prošlogodišnji BDP ni u optimističnim scenarijima nećemo vratiti prije 2022. godine i da smo kao gospodarstvo i dalje izuzetno ovisni o tome koliko će se brzo u Europi i globalno oporaviti turizam i industrija putovanja. Stoga na jednoj strani imamo izazov održavanja gospodarskih aktivnosti koje će osigurati prihode i zaposlenost, a na drugoj visoko postavljenu letvicu čuvanja zdravlja cijele zajednice.

Uistinu smo ponosni i zahvalni svim našim zaposlenicima što smo u proteklih deset mjeseci u jednoj tako velikoj i kompleksnoj grupaciji kakva je Fortenova grupa, u kojoj mnoge naše kompanije čine srž tokova nacionalnih gospodarstava regije, uspjeli osigurati neometano odvijanje svih poslovnih procesa. Štoviše, mnoge od njih smo, s obzirom na potrebe, pojačali, nadogradili i dodatno razvili, o čemu je i javnost svakodnevno svjedočila. Zahvala se jednako tako odnosi i na sve naše dobavljače i poslovne partnere, kao i kupce bez čije podrške i vjernosti naš trud ne bi polučio takve rezultate.

Međutim, iza reflektora usmjerenih na naš odgovor na pandemiju istodobno su se odvijali i svi oni procesi koji su dio velikih promjena koje Fortenova grupa prolazi već drugu godinu zaredom, a koji su prije svega usmjereni na pojednostavljenje naše dioničke strukture, organizacijskih i upravljačkih vertikala te jačanje svih parametara naših osnovnih biznisa - maloprodaje, prehrane i poljoprivrede. Tako smo u 2020. proveli ili započeli cijeli niz promjena koje su nam, na jednoj strani, olakšale svakodnevno nošenje s krizom zbog covida-19, a na drugoj ojačali temelje Grupe za poslovanje i razvojne iskorake u postkriznim vremenima.

Prva takva velika promjena bila je zamjena skupog i kompliciranog kredita od milijardu eura jeftinijim i jednostavnijim financiranjem, pa tako Fortenova grupa danas, umjesto 70, ima samo dva kreditora, a naša je zaduženost smanjena. Uz to, ulaskom jednog novog vlasnika - Enna grupe - smanjili smo i kompleksnost vlasništva, što je omogućilo da danas dvije trećine vlasništva Fortenova grupe predstavljaju tri dioničara umjesto njih 200-tinjak, koliko smo ih imali prije godinu dana.

Istodobno, u skladu sa strategijom dugoročne transformacije financijske pozicije Grupe te s ciljem poboljšanja strukture biznisa, pokrenuli smo proces prodaje Grupe zamrznute hrane koji će, ako se zaključi, rezultirati smanjenjem duga u Fortenova grupi, ali i osloboditi potencijal za investiranje u ostale temeljne djelatnosti kako bismo potaknuli njihov budući rast. Proces due diligencea je u tijeku, a potencijalni investitori koji sudjeluju u njemu vrlo su kvalitetni.

Pripremajući kompaniju za poslovanje u vremenu nakon krize, strateški smo izabrali nekoliko djelatnosti kojima ćemo jačati vrijednost i osnažiti portfelj naših brendova. Jedna od tih djelatnosti je mliječna industrija, u kojoj ćemo koristiti potencijal našeg ABC sira, za što smo na vrijeme osigurali pretpostavke i investirali u proizvodne kapacitete osječkog Megglea kako bismo od 1. siječnja 2021. u njima krenuli s novom proizvodnjom. U tom iskoraku, ne samo da ćemo raditi nove proizvode od domaće sirovine, visoke kvalitete i više dodane vrijednosti nego i nastaviti s očuvanjem i daljnjim rastom domaće poljoprivredne proizvodnje, što uz, spašavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, ima veliko značenje za Slavoniju i širu društvenu zajednicu. Naime, suradnju nudimo svim kooperantima koji su dosad isporučivali mlijeko osječkoj mljekari i vjerujemo da će nastaviti kooperaciju s nama, jednako kao i radnici kojima nudimo posao.

Ujedno, u skladu s usvojenom strategijom, intenzivno dezinvestiramo poslovanje koje nije u funkciji naših temeljnih djelatnosti ili je dezinvestiranje usmjereno na bitno poboljšanje kapitalne strukture. Pri tome smo, u različitim transakcijama, za različite kompanije, svaki put do sada pronašli kvalitetne strateške partnere koji dijele viziju Fortenova grupe o razvoju preuzetih biznisa u korist njihovih zaposlenika, partnera i ostalih dionika. Takav pristup imat ćemo u svim procesima dezinvestiranja.

Na koncu, u prvom kvartalu 2021. prebacivanjem Mercatora na Fortenova grupu konačno bismo trebali zaključiti i zadnji preostali dio iz procesa koji je iza nas i započeti s novom fazom rada Grupe. To će, između ostalog, značiti i objedinjavanje našeg maloprodajnog biznisa na pet tržišta regije.

S obzirom na sve naše planirane projekte, kao i na izazove vezane uz kretanja u gospodarstvu, 2021. godina će za Fortenova grupu ponovno biti vrlo dinamična i zahtjevna. No, na tako visok tempo prilično smo navikli, pa ne sumnjam da ćemo se sa svim što nas čeka znati nositi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:39