predsjednik Uprave Belupa

Naša je filozofija opstanka da investiranje nikad ne prestaje

Vjerujem da će nova farmaceutska strategija EU pružiti potporu inovacijama, zauzeti se za jačanje europske proizvodnje lijekova te time omogućiti ubrzanje pristupa pacijenata sigurnim lijekovima
Hrvoje Kolarić
 
 Biljana Gaurina/Cropix

Malo tko od nas pamti godinu poput ove, koja će u kolektivnoj svijesti ostati zapamćena kao ona u kojoj se filmski scenarij pretvorio u stvarnost. Strah od obolijevanja, gubitka radnih mjesta, gašenja tvrtki, pada BDP-a, lockdowna, neizvjesnosti i nesigurnosti postao je naša svakodnevica.

Na izmaku godine Hrvatska, poput ostatka Europe, pokušava ne potonuti pod jesensko-zimskim valom pandemije koja zdravstvene sustave svih zemalja dovodi do ruba održivosti. Spas za sedam milijardi ljudi i svjetlo na kraju tunela za opterećene ekonomije na dohvat je ruke, no znanstvenici upozoravaju da smo još daleko od vraćanja života kakav poznajemo, u normalu. Ipak, dolazak spasonosnog cjepiva protiv koronavirusa trebao bi iduće godine donekle oporaviti globalno gospodarstvo, posebice europsko. Analitičari Morgan Stanleyja očekuju da će u proljeće 2021., pod pretpostavkom da će učinkovito cjepivo biti široko dostupno, potražnja i visoka razina akumulirane štednje pokrenuti oporavak koji će postati vidljiv u trećem tromjesečju.

Nikad izazovniji uvjeti poslovanja na svim razinama gospodarstva potvrdili su značaj industrije za stabilnost nacionalnog gospodarstva i financijsku snagu zemlje. Postalo je očito da Europska unija sada više nego ikad treba strateške industrije koje će, u potpunosti, razvijati u Europi. Jedna od njih je, svakako, učinkovita i djelotvorna farmaceutska industrija, odnosno industrija tzv. pametnog zdravstva. Farmaceutska industrija je peti najveći industrijski sektor u Europskoj uniji, koji predstavlja 3,5 posto ukupne proizvedene vrijednosti EU. Zapošljava 800.000 ljudi, što predstavlja 1,8 posto svih zaposlenih u EU. Ukupna godišnja vrijednost prodanih proizvoda europske farmaceutske industrije iznosi 220 milijardi eura, a čak 75 posto prodanih generičkih lijekova na tržištu EU proizvedeno je na tom istom tržištu. Isto tako, farmaceutika je industrija s najvećim ulaganjima u istraživanje i razvoj u odnosu na neto prihode (15,90 posto). Upravo zbog takvih podataka, značaja za gospodarstvo i iznimno velikog potencijala farmaceutska je industrija prije punih osam godina proglašena jednom od strateških industrija u Europskoj uniji.

Iz hrvatske perspektive, farmaceutska industrija, osim što je ključni partner hrvatskog zdravstvenog sustava, svoje proizvode izvozi u šezdesetak zemalja svijeta, uključujući i najrazvijenija farmaceutska tržišta, te je jedna od najsnažnijih industrijskih grana uopće. Proizvođači lijekova u Hrvatskoj u ovoj su se krizi prioritetno fokusirali na održavanje proizvodnje, opskrbe i distribucije lijekova bolnicama i pacijentima, uz sve teškoće koje je prouzročilo povremeno zatvaranje granica te povećanih troškova transporta i nabave aktivnih supstanci.

Hrvatskoj farmaceutskoj industriji potrebna je neposredna strateška podrška države kako bi oslobodila sve svoje potencijale, a na korist cijeloga društva. Proces je započet promjenom ključne regulative u području politike lijekova, za što je trebalo gotovo desetljeće, a koja je završena početkom 2019. godine donošenjem novih pravilnika o lijekovima. Predstojeći dio procesa je dodatno snažnije uključivanje generičkih lijekova u liječenje pacijenata u Hrvatskoj, po uzoru na bogatije zemlje koje u svojim piramidama liječenja koriste upravo ovaj portfelj lijekova radi širenja njihove dostupnosti većem broju pacijenata te ostvarenja značajnih ušteda. Isto bi trebalo učiniti i u Hrvatskoj, što je neposredna nadležnost i ovlast Ministarstva zdravstva te HZZO-a.

Iskreno vjerujem da će nova farmaceutska strategija Europske unije, čije usvajanje očekujemo do kraja godine, pružiti potporu inovacijama u farmaceutskoj industriji EU, zauzeti se za jačanje europske proizvodnje lijekova i aktivnih farmaceutskih supstanci te time omogućiti poboljšanje i ubrzanje pristupa pacijenata sigurnim lijekovima. Na tom je tragu i nužnost definiranja pet ključnih pitanja koja uključuju: sigurnost opskrbe, održive i dostupne proračune za lijekove, usklađivanje propisa o lijekovima s digitalnim dobom, zadržavanje i podržavanje proizvodnih tehnologija od interesa za Europu te, u konačnici, usklađivanje ciljeva industrije s ciljevima javnog zdravstva.

Za nas u Belupu ova će godina ostati upisana kao uspješna. U prvih devet mjeseci ostvarili smo 708,9 milijuna kuna prihoda od prodaje, što predstavlja rast od 20,7 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu. Najsuvremenija proizvodna oprema, najnovija tehnološka rješenja i naša znanja te dugogodišnje akumulirano iskustvo u farmaceutskoj industriji dobar su temelj za uspješno poslovanje i u vremenima koja dolaze. Potvrda je to filozofije opstanka prema kojoj u farmaceutskoj industriji, kao visokozahtjevnoj tehnološkoj grani industrije, investiranje nikad ne prestaje.

U godini u koju “tiho” ulazimo očekujemo daljnji rast izvoza, iako i danas već više od polovine Belupovih proizvoda plasiramo na dvadesetak inozemnih tržišta. Uz to, činit ćemo sve da očuvamo konkurentnost u sve oštrijim tržišnim utakmicama. Kao i dosad, u ostvarenju zacrtanih poslovnih ciljeva oslanjat ćemo se u najvećoj mjeri na vlastite snage.

Svima nama ova je godina dala priliku za proaktivni pristup, propitivanje i mijenjanje postojeće logike poslovanja. Rješenje krize uvijek leži u što bržem identificiranju slabosti postojeće paradigme poslovanja i kreiranju nove te izgradnji organizacije, ponude i tržišta, koji će biti usklađeni s novom logikom. Dosadašnje iskustvo govori mi da ćemo ih znati iskoristiti. ❏

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:32