predsjednik Uprave Ine

Naš cilj je poslovati na održiv način i uspješno odgovarati na izazove

Tradicionalne djelatnosti želimo nadograditi novim lancem vrijednosti ulazeći u poslovne prilike koje do sada možda nisu bile dio našeg poslovanja
Sándor Fasimon

Godina 2020. ostat će zabilježena kao jedna od najizazovnijih u povijesti kompanije. Nakon kibernetičkog napada u veljači, uslijedila je pandemija koronavirusa i uz nju vezana ekonomska kriza koja je uzrokovala pad potražnje te do tada neviđeni i oštri pad cijena nafte i plina. Kriza nije zahvatila samo nas, već i sve globalne energetske kompanije koje su reagirale na isti način i prilagodile poslovanje. U danim okolnostima, Inin prioritet postala je zaštita zdravlja naših radnika i kupaca, a kako bi očuvali likvidnost i održivost poslovanja uveli smo operativne i financijske mjere. Neke aktivnosti morali smo odgoditi, međutim Uprava je ostala snažno posvećena strateškim projektima koji će osigurati održivu budućnost kompanije, poput onih u sklopu programa INA R&M Novi smjer 2023. Upravo iz tog razloga nastavili smo s implementacijom važnih projekata - ne samo u sljedećoj godini, već i u narednim desetljećima.

Iako je godina bila izazovna, INA je uspješno svladala prepreke te smo treće tromjesečje godine dočekali s pozitivnom EBITDA, što je pokazatelj stabilnosti i otpornosti kompanije. Kad je riječ o našem poslovanju u 2021. godini, na njega će uvelike utjecati cijene nafte i plina, kao i ekonomska ograničenja zbog koronavirusa i zdravstvene situacije u svijetu. Međutim, bez obzira na vanjsko okruženje, naš cilj je poslovati na održiv način, biti financijski snažna kompanija i uspješno odgovarati na izazove koje predstavljaju novi izvori energije, okolišne teme i tehnološki napredak. Pritom se oslanjamo i na postojeću imovinu jer je izgledno da će nafta i plin još neko vrijeme biti glavni izvor energije. Tradicionalne djelatnosti želimo nadograditi novim lancem vrijednosti ulazeći u poslovne prilike koje do sada možda nisu bile dijelom našeg poslovanja. Tako smo u sklopu programa INA R&M Novi smjer 2023. koji je donesen krajem 2018. godine, koncentrirali preradu nafte u Republici Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka te počeli s transformacijom lokacije u Sisku u održive alternative. Implementacija planiranih projekata će nam omogućiti pretvaranje gubitaka u dobit kojom ćemo financirati transformacijske projekte.

U sklopu programa Novi smjer odobrena je i investicija u izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka vrijedna oko četiri milijarde kuna. Zahvaljujući novom postrojenju, struktura proizvoda riječke rafinerije će se poboljšati na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva. Radovi na postrojenju su u tijeku, a puštanje u rad i dalje je planirano za 2023.

S druge strane, na lokaciji u Sisku planiramo razviti održive alternative koje uključuju proizvodnju bitumena, logistički centar, solarnu elektranu i rafineriju biokomponenti. Upravo bi projekt Biorafinerije Ini omogućio proizvodnju druge generacije biogoriva iz biomase, uz proizvodnju zelene energije. Radi se o investiciji od oko 300 milijuna eura, od čega planiramo dio sredstava osigurati iz Inovacijskog fonda Europske unije na koji smo u studenome projekt i prijavili. Nedavno je ovaj projekt zadovoljio i formalne kriterije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, čime je službeno uvršten na Listu strateških projekata, a dodijeljen mu je i voditelj Operativne skupine koji će olakšati pripremu za implementaciju projekta. Projekt Biorafinerija od značaja je za Inu, ali i Republiku Hrvatsku, a svim svojim elementima uklapa se u Zeleni plan i europsku energetsku strategiju. Kad je riječ o našem najvećem generatoru novca, Istraživanju i proizvodnji nafte i plina, cilj nam je zadržati rezerve nafte i plina najmanje na današnjim razinama te dugoročno imati održiv portfelj otporan na promjene cijena. Nastavljamo i s ulaganjima te aktivnim traženjem novih poslovnih prilika u regiji i inozemstvu. Ove smo godine s Vladom Republike Hrvatske potpisali i ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za tri nova istražna prostora. Na bloku Drava-03 već smo i započeli 3D seizmičko snimanje područja koje obuhvaća 600 km2, što je najveći pojedinačni seizmički projekt ikada proveden u Hrvatskoj. Naš projekt EOR (EOR - enhanced oil recovery), odnosno metoda proizvodnje nafte i plina pomoću utiskivanja CO2 u ležišta najviše doprinosi smanjenju emisija u Hrvatskoj jer se godišnje trajno uskladišti 400.000 tona ugljikova dioksida. EOR projekt Inu čini rijetkom europskom kompanijom koja uspješno primjenjuje ovu metodu.

Događanja ove godine ubrzala su i proces digitalizacije poslovanja u Ini, kako interno tako i kad je riječ o proizvodima i uslugama koje nudimo našim kupcima. Nedavno smo korisnicima INA kartice omogućili beskontaktno plaćanje bez ulaska u maloprodajni prostor putem INA PAY aplikacije. Pokrenuli smo i originalni program vjernosti, INA Loyalty, nudeći kupcima kvalitetne popuste, nagrade, pogodnosti i posebne promocije. Naš cilj je biti i ostati prvi izbor kupaca u pokretu te tržišni lider s ciljanom lepezom gastro proizvoda i usluga te robe široke potrošnje i proizvoda za vozila. Uz to, želimo ojačati svoju vodeću tržišnu poziciju, tržišni udio i snagu brenda u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori te se profitabilno proširiti na nova tržišta u jugoistočnoj Europi. Da bismo postigli sve ciljeve, nužno je kontinuirano ulaganje. Tako smo prošle godine i u prvoj polovici 2020. uložili više od 160 milijuna kuna u važne projekte za razvoj i modernizaciju naših maloprodajnih lokacija. Vanjski uvjeti u 2020. znatno su utjecali na poslovanje Ine i promijenili su neke procese, ne samo u pogledu investicija nego i u svakodnevnom radu. Bilo je izazovno, međutim naši rezultati i projekti na kojima smo nastavili kontinuirano raditi pokazuju da smo se uspješno prilagodili. Sa stečenim iskustvom i uz pomoć naših kolega koji su ponovno dokazali svoju stručnost, vjerujem da ćemo iz ove krize izaći snažniji nego prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:32