BUSINESS OUTLOOK PARTNER

Janafu su zelena tranzicija i održiva ekonomija imperativ poslovanja

Regionalni lider na tržištu prijevoza i skladištenja nafte i naftnih derivata kontinuiranim se ulaganjima u temeljni biznis priprema za niskougljičnu budućnost
 Janaf

Nakon prethodnog kriznog razdoblja, Jadranski naftovod je tijekom protekle i ove godine stabilizirao poslovanje, ostvario zavidne poslovne rezultate te pokrenuo investicijski ciklus kako bi svojim partnerima i korisnicima osigurao još bolju uslugu. Prema objavljenim rezultatima za prvih devet mjeseci 2021. godine, Janaf u tom razdoblju bilježi ukupne prihode u iznosu od 565 milijuna kuna, koji su veći za 5,3 posto u odnosu na planirane. U skladu s ekološkim prioritetima i u svrhu sigurnog prijevoza i skladištenja nafte i naftnih derivata, Jadranski naftovod ove je godine investirao gotovo 87 milijuna kuna u spremnički prostor, naftovodni sustav, sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite te u digitalnu transformaciju poslovnih procesa. Priprema se i za buduće investicijske cikluse u sklopu diverzifikacije poslovanja.

"Janaf u kontinuitetu uspješno pokazuje zašto je jedan od vodećih aktera u području energetike, kako na domaćem tržištu tako i na međunarodnoj sceni. Uspješnost strateški promišljene poslovne politike društva potvrđena je i najnovijim objavljenim rezultatima. Osim posvećenosti aktualno dominantnoj djelatnosti transporta i skladištenja nafte i naftnih derivata, društvo je okrenuto i ostvarivanju ciljeva Europskog zelenog plana i realizaciji strategija energetskog i niskougljičnog razvoja Vlade Republike Hrvatske", istaknuli su iz Janafa.

Iz Jadranskog naftovoda objašnjavaju da su temelji za navedeno u činjenici da se Janafova razvojna strategija usmjerava na diverzifikaciju poslovanja prema zelenoj ekonomiji, kojom će se definirati djelatnosti i rokovi diverzifikacije prema niskougljičnoj energetskoj tranziciji kompanije, koja se dovršava.

"Velika je čast biti jedan od ekonomskih protagonista čije poslovanje i utjecaj imaju pozitivan učinak na ekonomska kretanja u zemlji te uvelike poboljšavaju gospodarsku i društvenu klimu", ističu iz Janafa. Iz kompanije dodaju da su zelena tranzicija i održiva ekonomija postale imperativ poslovanja društva. "Upravo zbog toga Janaf vidimo u ulozi predvodnika prelaska na održivo i cirkularno gospodarstvo, pri čemu Janaf nije usredotočen isključivo na prihode i poslovne rezultate kompanije nego i na razvoj zajednice, društveno odgovorno poslovanje i modernizaciju skladišno-naftovodnog sustava", objašnjavaju iz Janafa.

Strateški značajne naftne kompanije u ovom dijelu Europe, kao što su Ina, MOL, NIS, Crodux, BP, Glencore, Petraco, OMV i Litasco, samo su neki od partnera koji su prepoznali prednosti suradnje s Janafom. Janaf je kao prvo društvo u većinskom vlasništvu Vlade ove godine implementirao antikorupcijski certifikat ISO 37001. "Pri tome su svi interni pravilnici, akti i procedure Jadranskog naftovoda izmijenjeni kako bi spriječilo koruptivno djelovanje te provodili standardi transparentnosti u poslovanju", pojašnjavaju iz Janafa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:37