BUSINESS OUTLOOK PARTNER

Hrvatski Telekom predvodnik digitalizacije u gospodarstvu

Najbolja mobilna i fiksna mreža u Hrvatskoj te jedna od 10 najbržih mobilnih u cijeloj Europi
 HT

Uloživši samo tijekom ove godine u infrastrukturu mobilne i fiksne mreže oko milijardu i 600 milijuna kuna ili oko 20 posto godišnjeg prihoda kompanije, Hrvatski Telekom potvrdio je status predvodnika digitalizacije u nas i jednog od najvećih investitora u hrvatskom gospodarstvu općenito. - Kapitalna ulaganja Hrvatskog Telekoma iznosila su u 2020. milijardu i 800 milijuna kuna, što znači da je reinvestirano oko 25 posto prihoda kompanije u toj godini. Zajedno s ulaganjima ove godine, dolazi se do iznosa od 3,4 milijarde kuna, čime HT nastavlja u kontinuitetu ulagati više od ostatka tržišta zajedno. S ulaganjima se nije stalo ni u vrijeme korone, što je bilo ključno za dostizanje gospodarskog rasta u 2020., ističu u Hrvatskom Telekomu. Visoku razinu ulaganja zadržali su i u 2021., što je rezultiralo ponovnim Ookla i umlaut nagradama za najbolju fiksnu i mobilnu mrežu u Hrvatskoj i najvećim zadovoljstvom korisnika.

Rekord u gradnji

Naime, HT-ova fiksna optička mreža najveća je i najbrža u 60 hrvatskih gradova s pokrivenošću 435.000 kućanstava, od čega je 100.000 novih kućanstava povezano ove godine. - S novih 100.000 novih kućanstava u mreži, već drugu godinu zaredom postavljamo rekord u gradnji optičke pristupne mreže. Još važnije, optiku ne gradimo samo u velikim gradovima nego diljem Hrvatske, a dva od tri novoizgrađena optička priključka na tržištu danas sagradio je HT - napominju u ovoj kompaniji. Investicije u fiksnu optičku mrežu, ističu u HT-u, ne idu samo u velike gradove nego, navode, i na otoke, skrećući pozornost na primjer otoka Raba.

image
HT

- Rab smo učinili prvim optičkim otokom u zemlji. Samo se Hrvatski Telekom obvezao da će u iduće dvije godine spojiti još 150.000 kućanstava u suburbanom i ruralnom dijelu zemlje, čime ćemo omogućiti veće internetske brzine u dijelu zemlje kojem je to nužno za gospodarski i društveni razvoj i rast. Zahvaljujući ulaganjima i najboljoj opremi, naši korisnici u prosjeku uživaju u 60 posto većim brzinama u odnosu na lani - kažu u HT-u. U osvrtu na investicije kompanije u mobilnu mrežu, u HT-u stavljaju naglasak na dosege u razvoju 5G mreže. Za svoju 5G mrežu u Hrvatskom Telekomu kažu da ima najveću pokrivenost, s dva milijuna korisnika u 76 gradova i 11 općina, i najveće brzine na hrvatskom tržištu. - Prvi smo predstavili i 5G+ mrežu, koja se zasniva na frekvencijama od 26 gigaherca i pokrivat će područja koja zahtijevaju najbolje mrežne performanse, a osigurat će četiri do osam puta veće kapacitete na područjima gdje postoje najveći zahtjevi za korištenjem podatkovnih usluga. Na prezentaciji 5G+ mreže postignute su višegigabitne brzine, do četiri gigabita u sekundi, te odziv mreže od samo deset milisekundi - ističu u HT-u.

Kada je u pitanju razvoj 5G mreže i njegove posljedice na gospodarstvo u cjelini, u Hrvatskom Telekomu skreću pozornost na činjenicu da će zbog velike širine spektra, frekvencijsko područje od 26 gigaherca biti ključno u budućnosti za ostvarivanje velikih kapaciteta, a ujedno i velikih brzina prijenosa. To će, dodaju, omogućiti razvijanje novih korisničkih usluga koje će moći koristiti veliki kapacitet i ultranisku latenciju. - 5G dovodi novu digitalnu eru te nema sektora, od zdravstva i proizvodnje, preko poljoprivreda i energetike, do turizma, pametnih gradova i industrija 4.0, koji neće imati koristi od 5G-a - zaključuju svoj osvrt na ulaganja u 5G mrežu u HT-u. Osim investicija u infrastrukturu budućnosti, Hrvatski Telekom ulaže u edukaciju i razvoj vještina budućih stručnjaka u ICT sektoru. Kompanija daje veliku podršku STEM-u kroz nacionalni program Generacija NOW, koji uključuje donaciju IoT (engl. Internet of Things; internet stvari) edukacijske opreme, edukaciju za korištenje te opreme te stručnu mentorsku podršku za izradu projekata interneta stvari.

Ključne poluge rasta

- U Generaciju NOW i STEM obrazovanje Hrvatski Telekom je u posljednjih pet godina uložio više od 4,5 milijuna kuna, omogućavajući za više od 2200 djece i mladih diljem Hrvatske pristup vrhunskom obrazovanju. U ovogodišnji program, vrijedan 700.000 kuna, uključeno je više od 150 obrazovnih ustanova diljem Hrvatske. Samo u ovoj godini, u kompaniji smo otvorili više od 100 radnih mjesta za ICT profesionalce i ne namjeravamo stati na tome - navode u HT-u. Daljnje zapošljavanje ICT profesionalaca dio je šire poslovne strategije HT-a za sljedeće razdoblje. S obzirom na to, u Hrvatskom Telekomu najavljuju da će digitalizacija u Hrvatskoj imati još važniju ulogu u 2022. i godinama koje slijede te da će kompanija nastaviti pružati podršku svojim korisnicima, gospodarstvu i društvu u njihovim ambicijama rasta i razvoja. - Za sljedeće godine postavili smo si ambiciozne ciljeve. Sustavnom izgradnjom potrebne infrastrukture nastavit ćemo omogućavati optičku i 5G mrežu diljem zemlje jer su one, s ICT uslugama koje pružamo našim korisnicima, ključne poluge budućeg rasta - poručuju iz HT-a.

Izražavajući uvjerenje da je Hrvatska zemlja velikog potencijala, društvenog, poslovnog i gospodarskog, u ovoj kompaniji su odlučni, kako kažu, učiniti sve što je u njihovoj moći da digitalizacijom podrže njezin razvoj i rast. Primjena razvojnih i investicijskih planova HT-a odvija se u uvjetima novih, ESG standarda korporativnog upravljanja u toj kompaniji. HT se može pohvaliti dosezima u održivom poslovanju kao što su stopostotni udjel obnovljivih izvora energije u potrošnji energije u svojim poslovnim sustavima, smanjenjem emisije ugljičnog dioksida od 20 posto u poslovanju kompanija, smanjenjem otpada za 50 posto uz zbrinjavanje više od 152.000 starih mobitela te postavljenim standardima eMobilnosti s više od 550 mjesta za punjenje e-vozila. S obzirom na spomenuta ostvarenja u ESG korporativnom upravljanju, u HT-u s pravom konstatiraju da se u slučaju njihovih poslovnih ciljeva ne radi samo o internim ciljevima kompanije nego je, ističu, želja kompanije pridonijeti boljoj i održivijoj budućnosti u kojoj infrastruktura koju gradi omogućava drugima da posluju i žive na održiviji način, u budućnosti u kojoj se učinkovitije upravlja resursima i klimatskim promjenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:53