MEDEJA LONČAR

Digitalne tehnologije preduvjet su zelene transformacije prema održivoj budućnosti

U središtu tehnologije je čovjek, zbog čega posebnu pozornost u ovoj tehnološkoj transformaciji trebamo staviti na obrazovanje. Samo se tako može potaknuti prava inovativnost

Medeja Loncar, Siemens Hrvatska

 Siemens Hrvatska

Svijest o održivom poslovanju sve više zauzima središnje mjesto u poslovnim strategijama kompanija. Najveće kompanije redom su usvojile sveobuhvatne ESG strategije s krajnjim ciljem smanjenja ugljičnog otiska koji proizvode njihovi sustavi. Pritom su vodeće kompanije iznimno ambiciozne. Siemensovo istraživanje "A New Space Race" pokazalo je da čak 94 posto globalnih lidera u infrastrukturi ugljičnu neutralnost planira postići do 2030. godine. Prema podacima konzultanata McKinseyja, vrijednost investicija u ESG programe premašila je 30 milijardi dolara još u 2019. godini, što pokazuje da kompanije vide sve više prednosti takvih ulaganja. Kompanije sa snažnim ESG inicijativama koje su prepoznate od njihovih dionika ostvaruju više povrate dioničarima, a veća ESG ulaganja povezuju se s nižim poslovnim rizicima, što se, pak, ilustrira višim kreditnim rejtinzima i povoljnijim financiranjem. Što je u pozadini tog interesa poslovnog i financijskog svijeta za ESG? Vrlo jednostavno - kompanije koje prepoznaju potrebu ulaganja u zelenu transformaciju na vrijeme će se prilagoditi i sigurno opstati na tržištu.

A preduvjet zelene transformacije i izgradnje održivih industrija i infrastrukture su digitalne tehnologije. One omogućavaju efikasniju proizvodnju, koriste manje energije i omogućavaju smanjenje otiska na okoliš.

Unatoč velikim ambicijama i ulaganjima, pa i sve očitijem potencijalu digitalnih tehnologija za velike sustave, digitalne inovacije i dalje su više orijentirane na korisničke aplikacije, a manje na one industrijske i infrastrukturne. Rezultat toga je da i dalje ne uspijevamo riješiti neke od najvećih izazova s kojima se suočava naš planet.

A uvijek je potrebno prvo krenuti od sebe. Tako je u Siemensu digitalizacija utjecala i na našu transformaciju, gdje smo se fokusirali na područja Smart Infrastructure i Digital Industries. Rezultat toga je visoka digitalizacija internih procesa koja nam omogućava izvanredne rezultate i fokusiranost na kupca. U svojoj osnovi, Siemens je tehnološko poduzeće koje stvara tehnologiju sa svrhom, tehnologiju koja transformira svakodnevicu milijardu ljudi. Kako to činimo?

Posvećeni smo ciljevima održivog razvoja i glavnim izazovima našeg vremena poput zaštite klime, digitalizacije te pandemije koja je u tijeku. To se očituje i u našem strateškom okviru nazvanom DEGREE (kratica od Decarbonization, Equity, Governance, Resource efficiency, Ethics i Employability). Ovaj okvir omogućava nam da oblikujemo bolju budućnost u kojoj poštujemo naš planet, njegujemo kulturu povjerenja i rasta te omogućavamo našim zaposlenicima i klijentima da ostanu snažni bez obzira na izazove svijeta koji se mijenja. Ponosni smo što je Siemens prema indeksu održivosti Dow Jones prvak u svojoj industrijskoj grupi, a održivost ostaje poslovni imperativ i integralni dio strategije kompanije.

Siemensova tehnologija može podržati digitalnu i zelenu tranziciju različitih područja. Primjerice, važan dio Siemensova digitalnog portfelja kojim podržavamo naše klijente u podizanju održivosti proizvoda, pogona i procesa su digitalni blizanac (tzv. Digital twin), zatim umjetna inteligencija, rad u cloudu, pametna uporaba podataka, industrijski 5G i kriptotehnologija. Ključne su inovacije i patenti, s kojima se Siemens u prošloj poslovnoj godini među europskim poduzećima pozicionirao među vodeće, s čak 25 posto patenata u području Industrije 4.0. Samo inovacijama možemo savladati glavne izazove našeg vremena.

Održivost i zelena tranzicija u kontekstu tih izazova odgovornost su svih zemalja i primjenjivi su unutar brojnih poslovnih područja. U tom smislu, kompanije koje posluju u Hrvatskoj u mogućnosti su dati svoj puni doprinos, u kojem god sektoru radile: od proizvodnje hrane i pića, preko turističkih djelatnosti, do elektromobilnosti i pametnih energetskih sustava. Na mnogo područja već smo napravili iskorake, ali zašto ne učiniti i korak više te tako aktivirati puni potencijal za nova pozicioniranja, daljnji razvoj i - u konačnici - veću konkurentnost naših tvrtki.

Imajmo na umu i ovo: nijedna država i nijedna tvrtka ne može sama svladati ove izazove, nego je to nužno raditi zajedno s našim ljudima. Tako je, u središtu tehnologije je čovjek, zbog čega posebnu pozornost u ovoj tehnološkoj transformaciji trebamo staviti na obrazovanje i cjeloživotno učenje. Samo se tako može potaknuti prava inovativnost, a tehnologija postići pravu svrhu. Stalna edukacija i učenje u Siemensu su jedan od temeljnih strateških prioriteta jer moramo naučiti učiti više, ali na drugačiji način, kontinuirano i doživotno. Mnogo sredstava i vremena ulažemo u naše zaposlenike, i to činimo i dalje.

Takav pristup ljudima i pametnija upotreba tehnologije mogu riješiti neke od najvećih izazova našeg planeta. Tehnologija može ostvariti svijet s dostupnim, održivim resursima za sve, s dovoljno hrane za čovječanstvo i s dostupnim lijekovima za najstrašnije bolesti. A na ljudima, svima nama, jest da odgovorimo na pitanje što je potrebno kako bismo iza sebe ostavili doba nerazboritosti i ušli u doba mudrosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:00