Doprinos BDP-u 455 mil. kn

BAT je najveći strani investitor u Hrvatsku

Duhanska industrija jedna je od rijetkih domaćih industrija u kojoj proizvodimo od sirovine do finalnog proizvoda, koji je tražen i konkurentan u EU
Kanfanar tvornica
 Pixsell

Koronakriza nam je još jednom pokazala koliko je važno razvijati i poticati industrijske kapacitete, posebno one u koje se kontinuirano investira i koji imaju osigurano izvozno tržište. Takvi sustavi se pokazuju amortizeri u krizama koje Hrvatska nema dovoljno. Jedan od takvih zaokruženih industrijskih sustava u vlasništvu je British America Tobaccoa (BAT) koji je prije pet godina preuzeo TDR.

S uloženih 4,7 milijardi kuna u hrvatsko gospodarstvo u posljednjih pet godina, BAT je najveći strani investitor u Hrvatskoj, pokazala je studija analitičke kompanije Oxford Economics. Istraživši ekonomski utjecaj BAT-a na hrvatsko gospodarstvo, analitičari Oxford Economicsa utvrdili su da je BAT ostvario 20 posto svih inozemnih ulaganja u Hrvatsku od 2015., kada je kupio Tvornicu duhana Rovinj (TDR) sa sjedištem u Kanfanaru za 4,2 milijarde kuna, pa do 2019. kada su BAT-ova dodatna ulaganja u naše gospodarstvo dosegla 490 milijuna kuna.

- Ukupan doprinos poslovanja BAT-a hrvatskom BDP-u na kraju 2019. dosegnuo je 455 milijuna kuna, što je 52 posto veći doprinos nego TDR-ov doprinos 2015. Od toga je izravan doprinos u 2019. dosegnuo 212 milijuna kuna, a više od tri četvrtine tog iznosa generira tvornica u Kanfanaru – utvrdili su analitičari ugledne britanske kompanije.

Preostali doprinos BAT-a hrvatskome BDP-u odnosi se na opskrbni lanac BAT-a od 158 milijuna kuna te potrošnju BAT-ovih zaposlenika i potrošača od 85 milijuna kuna.

Kad je u pitanju opskrbni lanac BAT-a, od spomenutoga iznosa doprinosa BDP-u 96 milijuna kuna odnosi se na otkup duhana od domaćih poljoprivrednika u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Otkup provodi tvrtka Hrvatski duhani (HD) u vlasništvu BAT-a.

- Hrvatski duhani tijekom sezone berbe duhana generiraju posao za preko 3000 žitelja Virovitičko-podravske županije, što čini gotovo 20 posto zaposlenih u toj županiji – ističu u BAT-u, ilustrirajući značaj otkupa duhana u Virovitičko-podravskoj županiji s još nekoliko podataka. Proizvodnja duhana, navode, čini oko 3,5 posto ukupnog BDP-a Virovitičko-podravske županije, a HD sudjeluju u ukupnom prihodu prerađivačke industrije te županije sa 7,1 posto.

- S 315 ukupno zaposlenih, i stalnih radnika i sezonaca, Hrvatski duhani u vrijeme berbe i prerade duhana sudjeluje u ukupnoj zaposlenosti Virovitičko-podravske županije s 2,1 posto. U svoj sustav uključili su 350 proizvođača različitih veličina. Posjeduju jedan od najmodernijih pogona za obradu duhana u Europi .

HD osigurava odlične uvjete svojim proizvođačima, uz rast otkupne cijene duhana, po čemu je duhan jedinstvena poljoprivredna kultura u Hrvatskoj. Povećanjem otkupne cijene te različitim agrotehničkim mjerama, HD je u velikoj mjeri pomogao i dalje pomaže kooperantima da povećaju količine i poboljšaju kvalitetu proizvedenog duhana pa samim time i veću profitabilnost.

- Prosječna završna otkupna cijena za duhan tipa Virginija u HD-u je u posljednje tri godine porasla za 7 posto, a u posljednjih pet godina za preko 17 posto – ističu u Duhanima, dodajući kako su ove godine isplatili rekordnu najveću otkupnu cijenu za duhan tipa Virginia od gotovo 14,40 kuna. U BAT-u napominju kako je suradnja HD-a i proizvođača duhana dovela do toga da je proizvodnja duhana trenutno najstabilnija poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj. Kao posljedica takve organizacije proizvodnje, hvalevrijedan je podatak kako je duhan među naših deset najvažnijih poljoprivrednih proizvoda, s vrijednošću godišnje proizvodnje od 100 milijuna kuna i udjelom u ukupnom ‘outputu’ vrijednosti domaće poljoprivrede od 1,3 posto. Iza duhana po spomenutim pokazateljima su, među ostalim, maslinovo ulje, cvijeće i biljni proizvodi.

U ishodištu stabilnosti proizvodnje duhana su, među ostalim, siguran otkup svih proizvedenih količina, višegodišnji ugovori i financiranje proizvodnje.

- Svake godine u proizvodnju duhana uložimo dvije trećina ukupne vrijednosti proizvodnje, što je ove godine iznosilo preko 58,5 milijuna kuna, kako bi podržali proizvođače. Riječ o ulaganju repromaterijale za proizvodnju duhana, izravnome financiranje energije plina, struje i biomase, ljudskom radu, policama osiguranja te pružanju usluga servisa sušnica za duhan – navode u BAT-u.

Povrh spomenutih potpora proizvođačima, HD je pokrenuo projekt mehaničke berbe duhana koji će, najavljuju u Duhanima, dodatno smanjiti troškove proizvođačima i povećati njihovu profitabilnost. U posljednje tri godine, prema istome izvoru, s 56 proizvođača potpisani su ugovori za financiranje nabave 50 mehaničkih berača u visini 11 milijuna kuna. Za novi model berbe, uključujući uslužne berbe, odlučilo se ukupno 84 proizvođača koji su zahvaljujući mehaničkim beračima povećali proizvodne površine.

-Ove smo godine više od tisuću hektara, odnosno više od jedne trećine površina pod duhanom obrali mehanički – kažu u HD-u, dodajući u prilog naporima koje čine kako bi proizvodnju duhana održali najstabilnijom poljoprivrednom proizvodnjom u zemlji još tri oblika pomoći koju pružaju proizvođačima.

Riječ je o prvome programu održive proizvodnje duhana u Hrvatskoj, subvencioniranju 50 posto troškova cijevi za navodnjavanje i kontinuiranoj edukaciji o najnovijim saznanjima i tehnologijama proizvodnje koje povećavaju prinose i kvalitetu duhana.

- Kroz program održive proizvodnje duhana u Hrvatskoj doniramo svim svojim proizvođačima osobna zaštitna sredstva, materijal za provedbu kalcizacije tla i peletirani stajnjak za povećanje organske tvari tla te ormare za sigurno skladištenje sredstava za zaštitu bilja. Vrijednost programa pokrenutog 2018. je više od 3,5 milijuna kuna - navode u HD-u, napominjući kako se u sklopu spomenute edukacije proizvođača organizira razmjena znanja s vrhunskim BAT centrima kroz direktne radionice te dolazak stručnjaka iz BAT-ova istraživačkog centra u Brazilu koji izravno rade na terenu s proizvođačima.

Opisani napori Hrvatskih duhana i njegovih kooperanata pod okriljem BAT-a doveli su do toga da na hrvatsku proizvodnju duhana otpada pet posto kompletne proizvodnje duhana u Europi. Naime, HD organizira 80 posto domaće ukupne proizvodnje duhana tako da mu za spomenuti udio u europskoj proizvodnji idu i najveće zasluge. U spomenutoj studiji Oxford Economicsa naglašava se da BAT svojim operacijama podržava niz domaćih sektora gospodarstva, što izravno kroz vlastite tvornice u Kanfanaru i Virovitici te maloprodajni lanac iNovine, što neizravno kroz distribucijsku mrežu, opisani otkup duhana od poljoprivrednika, transport, sve do financijskog i komunalnog sektora i ostalih uslužnih sektora.

U proteklih pet godina BAT je, prema studiji, povećao broj zaposlenih koje podržava u Hrvatskoj za gotovo 800, odnosno za 48 posto, pa je u 2019. kompanija svojim radom osigurala više od 2400 radnih mjesta diljem zemlje.

Nositelj doprinosa BAT-a hrvatskom gospodarstvu ipak je tvornica u Kanfanaru u kojoj je lani proizvedeno 18,8 milijardi ekvivalenta cigareta, što je 125 posto više u odnosu na 2015. Gotovo 87 posto ukupne proizvodnje, u vrijednosti 1,2 milijardi kuna, prošle je godine izvezeno na tržišta ostalih članica EU, što je 214 posto više nego u 2015. godini, utvrdilo je istraživanje Oxford Economicsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:36