VIZIJA RASTA

Ulaganjem od 53 milijuna eura stvoreni preduvjeti za iskorak na globalnom tržištu

U JGL-u smo sanjali o tome da iz malog laboratorija postanemo internacionalna tvrtka, ističe Ivo Usmiani

Novi laboratoriji za istraživanje, razvoj i kontrolu kvalitete, pilot pogon te linija za sterilnu proizvodnju kapi i sprejeva u Svilnom

Tri desetljeća rasta i razvoja poslovanja te stalnog ulaganja u istraživanja i razvoj svrstala su Jadran - galenski laboratorij (JGL) među vodeće proizvođače sterilnih farmaceutskih oblika u Europskoj uniji. Investicijski projekt Integra je korak dalje u sklopu vizije održivog rasta kompanije. U tri godine trajanja kroz taj su 53 milijuna vrijedni projekt ulagali u tri komponente - proizvodne kapacitete, novi objekt logistike i distribucije na Kukuljanovu te prostore za istraživačko-razvojne aktuvnosti, pilot-pogon i kontrolu kvalitete u novom objektu na Svilnom.

- U JGL-u smo oduvijek znali da možemo rasti. Sanjali smo da iz malog lokalnog laboratorija postanemo internacionalna farmaceutska tvrtka koja posluje daleko izvan granica naše države - ističe Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a čiji portfelj danas obuhvaća 150 brendova, 300 proizvoda i 650 varijacija. Naglasak je kompanije na terapijskim područjima gripe i prehlade, oftalmologije i dermatologije.

Izvoz čini 86 posto njihovih poslovnih prihoda, a vodeći izvozni brend kompanije je Aqua Maris, čiji su medicinski proizvodi prvi i jedini na svijetu certificirani “bez mikroplastike”. JGL-ovi prepoznatljivi brendovi su i Vizol S, Meralys, Aknekutan i Dramina.

- Integrom značajno podižemo tehnološku opremljenost i kapacitete te stvaramo preduvjete za daljnji iskorak naših ključnih brendova na globalno tržište zdravlja - dodao je Usmiani.

Novom linijom za sterilnu proizvodnju kapi i sprejeva u Svilnom su povećani kapaciteti za čak 60 posto, odnosno za 40 milijuna proizvoda. Na istoj je lokaciji smješten i dodatni postav JGL Muzeja farmacije koji je u suradnji s Muzejom grada Rijeke otvoren 2020. godine u centru Rijeke.

- Njime želimo oteti zaboravu prikupljene vrijedne eksponate i bogatu arhivsku građu te iskazati svoje poštovanje prema svemu lijepom što baštinimo od generacija prije nas - naglašava Eva Usmiani Capobianco, članica Upravnog odbora JGL-a, koja upravlja projektom razvoja Muzeja. Postav je obogaćen oficinom povijesne ljekarne Komiža s kraja 18. stoljeća, sadrži unikatnu, bogatu zbirku profesora Vladimira Grdinića, kao i zanimljivu VR aplikaciju “JGL virtualni ljekarnik”..

Novi objekt u Svilnom nastao je u suradnji s arhitektonskim timom Rožić arhitekti i partneri. Temeljna ideja bila je stvoriti građevinu koja iznutra funkcionira kao precizan farmaceutski mehanizam, a izvana čini cjelinu s postojećim objektom u kojem dominira upravna zgrada JGL-a zbog svog prepoznatljivog fluidnog oblika.

- Vodili smo računa o svakom radnom mjestu, maksimalno koristeći prirodno svjetlo, uvodeći nove materijale i sustave - rekao je arhitekt Igor Rožić.

U riječkoj poslovnoj zoni Kukuljanovo otvoren je i novi robotizirani logističko-distribucijski centar JGL-a s 17.500 paletnih mjesta koji se proteže na 20.000 četvornih metara. Osim noviteta koji će potaknuti znanstvene inovacije, dodatni sadržaji u kompleksu Pharma Valley - restorani, novi uredski prostori, prodavaonice i višenamjenske dvorane za sastanke - prvenstveno su namijenjeni 1241 zaposleniku u kolektivu JGL-a, Adrialaba i Pabla.

JGL Grupa je u 2022. realizirala 181,3 milijuna eura poslovnih prihoda s 32,4 milijuna eura operativne dobiti. Od ukupne prodaje, gotovo trećinu (29 posto) čini samo Aqua Maris.

Sadržaj nastao u suradnji s JGL-om

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:47