INICIJATORI POZITIVNIH PROMJENA

Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemach Hrvatska: Želimo biti inicijatori pozitivnih promjena

Ulaganje u tehnologije novih generacija i obrazovanje budućih naraštaja ključno i jedan od temelja budućeg digitalnog društva. Time će se novim generacijama pružiti pravednija sadašnjost

Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemach za Hrvatsku i Sloveniju

Svjesnost o dinamičnom i nestabilnom okruženju u kojem živimo i poslujemo sveprisutna je. Razumijevanje faktora koji utječu na poslovne odluke neophodne su kako bismo predvidjeli rizike s kojima ćemo se suočiti. Doza neizvjesnosti koja vlada tržištem uz sve glasnije najave o mogućoj stagnaciji te činjenica kako je pred nama važna izborna godina, kako u Hrvatskoj tako i u SAD-u, zasigurno će dodatno utjecati na domaće tržište. Suočeni smo s deficitom radne snage u pojedinim sektorima, a dodamo li energetsku i inflatornu neizvjesnost te rast broja velikih sukoba, sigurno je da je predvidljivost ekosustava u kojem radimo manja. U vremenima u kojima smo suočeni s raznim izazovima, održivost i odgovorno poslovanje postaju imperativ, a agilnost i sposobnost brze prilagodbe ključ uspjeha. Unatoč svim okolnostima, vjerujem da će Hrvatska i u narednoj godini nastaviti pozitivnu tendenciju smanjena inflacije i duga te ostvariti pristojan rast BDP-a.

Proteklu godinu je uz brojne navedene izazove uvelike obilježila i digitalna transformacija te očekujem da će se ovaj trend nastaviti. Svakodnevno smo u doticaju s tehnologijama koje su postale dio naših života do te mjere da bez njih više ne možemo zamisliti svijet. Tako, primjerice, istraživanja pokazuju kako bi prilikom žurnog izlaska iz kuće polovica ispitanika danas radije ponijela sa sobom pametni telefon nego novčanik. Kompanije sve više prepoznaju prednosti digitalnih rješenja te ih integriraju u svoje poslovanje. Inovacije poput umjetne inteligencije (AI), interneta stvari (IoT) te virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR) donose velik napredak, a svijet u kojem smo svi neprekidno povezani i u kojem su nekada futurističke usluge poput autonomne vožnje i pružanja medicinskih usluga na daljinu dio svakodnevice, postaje realnost. Sve učestalije korištenje naprednih tehnoloških rješenja mijenja ponašanje i očekivanja korisnika koji danas u velikoj većini zahtijevaju da budu neprestano povezani i uvijek dostupni.

Umjetna inteligencija nam već odavno olakšava rješavanje zadataka, povećava učinkovitost i omogućava uštedu vremena. U Telemachu alate umjetne inteligencije već koristimo uveliko, primjerice u upravljanju radio mrežom, u prediktivnoj analizi u NOC-u, te u našoj EON aplikaciji, a dostupnost rješenja široj populaciji kao što su to Chat GPT, koje je nedavno postalo dostupno svima i to potpuno besplatno, zasigurno će dodatno utjecati na naš način rada.

S druge strane, svjedočimo velikom porastu korištenja video i podatkovnih aplikacija koje podrazumijevaju sve veće količine podataka i za očekivati je da će potražnja za podatkovnim prometom sve više rasti. Očekujem nastavak trenda investicija u mreže nove generacije koje omogućavaju velike brzine i visoku pouzdanost kao što su to 10 Giga optičke mreže, FWA tehnologije ili ‘zračne optike‘ te ultrabrze 5G mobilne mreže. Ovo je u skladu i s ciljevima Europske komisije prema kojima do 2030. svaka zemlja članica treba osigurati digitalnu infrastrukturu kako bi kućanstva i kompanije imali pristup širokopojasnim uslugama brzinama od 1 Gbit/s. Naš je utjecaj dolaska na tržište, iako kao posljednji konvergentni operator, bio značajan te smo kao izazivači prekinuli stagnaciju fiksne mreže u Hrvatskoj i potaknuli snažniju digitalizaciju Hrvatske. To potvrđuje i Izvješće Europske komisije o stanju digitalnog desetljeća za 2023. godinu, prema kojem je Hrvatska postigla napredak u razvoju fiksne digitalne infrastrukture, posebno uvođenjem optičke mreže, s 39 na 54 posto u promatranom razdoblju, dok je u poboljšanju ukupne pokrivenosti s 5G mrežom, napredovala s 34 na 82 posto stanovnika.

Danas smo jedini operator koji u Hrvatskoj implementira najnapredniju 10 Giga optičku mrežu. Cilj nam je do kraja 2027. godine pokriti trećinu Hrvatske, odnosno 500 tisuća kućanstava, a ulaganjem u modernizaciju naše mobilne 5G mreže s kojom smo prisutni diljem zemlje osiguravamo spremnost za uvođenje naprednih usluga temeljenih na 5G standardima, čineći cjelovito 5G iskustvo cjenovno dostupnim najširoj populaciji.

U nastavku digitalizacije vidim najveće prilike, ali i izazove. Napredne tehnologije same po sebi nisu svrsishodne niti održive već moraju biti dostupne široj populaciji, kroz pametne uređaje i aplikacije te pakete usluga. Primjer smo telekom operatora koji u Hrvatskoj čini upravo to. S druge strane, kako bi u potpunosti mogli iskoristiti potencijal tehnoloških rješenja koje imamo na raspolaganju, moramo se znati koristiti njima. Digitalna pismenost više nije opcija – ona postaje nužna za opstanak te daljnji razvoj i napredak, ne samo pojedinca nego društva u cjelini. Ponosan sam što Telemach pridonosi digitalnoj pismenosti projektom "Revolucija digitalne pismenosti" koji za cilj ima osposobiti buduće generacije vještinama potrebnima za nadolazeće tehnologije. Tako neovisno o njihovoj geolokaciji i materijalnom statusu, djeci pružamo pristup najnovijim tehnologijama i alatima koji će im omogućiti istraživanje osobnih interesa i stvaranje vlastitih projekata. Time pridonosimo stvaranju društva jednakih prilika za sve.

Smatram da je ulaganje u tehnologije novih generacija i obrazovanje budućih naraštaja ključno i jedan od temelja budućeg digitalnog društva. Ovo postaje još važnije uzmemo li u obzir kroničan nedostatak ICT stručnjaka na tržištu te trend iseljavanja. Jasno je da će se kompanije, posebice u vrlo usko specijaliziranoj industriji kao što su to telekomunikacije i u budućnosti suočavati s izazovima kada je riječ o pronalasku i zadržavanju adekvatnih kadrova. Jedino trajno i održivo rješenje vidim u unaprjeđenju obrazovanja. Za naš sektor, to znači da je nužno privući više studenata za specijalizaciju ICT vještina.

U Telemachu želimo biti inicijatori pozitivnih promjena, stvarajući prilike za rast i razvoj, a kontinuiranim ulaganjima te poticanjem obrazovanja novim generacijama pružati pravedniju sadašnjost te jednake prilike za buduće uspjehe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:48