IMPRESIVNI REZULTATI

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost u 2022. godini: više od 600.000 pacijenata i 200.000 izvedenih operacija

Potvrdila je tako status vodeće oftalmološke ustanove sa svjetskom reputacijom

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić i delegacija partnera iz tvrtke Johnson&Johnson

Svjetlost je uvijek bila prva. U tu specijalnu bolnicu za oftalmologiju davne 1998. iz Japana je stigao prvi laser za skidanje dioptrije u Hrvatskoj. Zatim 2007. i prvi laser nove generacije za skidanje dioptrije na kojem su operirani gotovo svi doktori iz Svjetlosti, uključujući prof. Nikicu Gabrića, doc. dr. sc. Maju Bohač i dr. Ivana Gabrića, a 2011. prvi Femto laser za operaciju čitalačke dioptrije.

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost i u ovoj godini potvrđuje status vodeće oftalmološke ustanove u regiji sa svjetskom reputacijom. Znanje, stručnost i iskustvo prepoznale su mnoge renomirane kompanije koje svoje uređaje šalju u Kliniku Svjetlost kako bi im njihovi stručnjaci pomogli u razvoju novih uređaja ili nadogradnji i optimizaciji postojećih na tri osnovna područja djelovanja.

Svjetski relevantni uspjesi

Riječ je o razvoju novih metoda i uređaja na kojima se izvode lasersko skidanje dioptrije, ugradnja multifokalnih intraokularnih leća za ispravljanje čitalačke dioptrije te laserska operacija mrene. Da je riječ o svjetski relevantnim uspjesima potvrđuje i suradnja s vodećim kompanijama poput Johnson & Johnson Surgical Vision, liderom u proizvodnji intraokularnih leća, i njemačkom kompanijom Schwind Eye Tech Solutions, specijaliziranoj za lasere koji se koriste za lasersko skidanje dioptrije. Nakon sudjelovanja u razvoju i studiji na SmartSight lenticule extraction metodi na Schwind ATOS Femtosekundnom laseru i pokazanih rezultata, uskoro počinje još jedna studija na laseru koji je nedavno stigao u Svjetlost. Samo nekoliko klinika na svijetu ima čast i priliku sudjelovati na projektima ovog značaja i utjecati na tehnološki napredak medicine iz prve ruke, a Klinici Svjetlost to uspijeva godinu za godinom.

Laser za operaciju mrene stigao je u kliniku tijekom 2019., otkad je Svjetlost lider na tržištu laserske kirurgije oka.

"No, zato što smo tako velik sustav sa sedam centara i više od 220 zaposlenih, prije nego bilo što ponudimo svojim pacijentima volimo biti sto posto sigurni da je riječ o usluzi koja je bolja ili jednako dobra kao ona koju već nudimo. Pacijentima ne nudimo niti jednu uslugu kojoj ne bismo podvrgnuli sami sebe ili nekog našeg bližnjeg", ističu u Svjetlosti.

U svijetu se već nekoliko godina struka i industrija bave problematikom operacije mrene laserom, no konsenzus nije postignut.

"Problem je što su uređaji za lasersku operaciju mrene jako skupi, a njihovi rezultati nisu bili naročito bolji od ultrazvučnih operacija. Najveći problem bio je softver koji nije omogućavao da se operacije do kraja personaliziraju za svakog pacijenta", pojašnjavaju u Svjetlosti, čiji su stručnjaci s partnerima iz kompanije Johnson & Johnson nekoliko mjeseci radili na dizajnu nove generacije softvera za uređaj laserskih operacija mrene.

Dokaz izvrsnosti

Johnson & Johnson je na kraju, otkrivaju u Svjetlosti, kao znak zahvalnosti softver poklonio svojim partnerima iz Hrvatske. Svjetska kompanija kao što je Johnson & Johnson, dodaju u Svjetlosti, može birati partnere, a odabir Svjetlosti još je jedan dokaz da je najvažnija izvrsnost.

Kad je riječ o metodi laserske operacije mrene, osnivač i ravnatelj Svjetlosti prof. dr. sc. Nikica Gabrić ističe da se zlatnim standardom smatra ultrazvučna operacija mrene. U klinici Svjetlost obavi se nekoliko tisuća ultrazvučnih operacija mrene godišnje te više od 3000 ugradnji takozvanih premium leća.

"To je više od svih liječnika u daleko bogatijoj Austriji. Uređaj za lasersku operaciju mrene u Svjetlosti koristimo od studenoga 2019. No, prije nego što javnosti predstavimo nove usluge, provodimo i vlastita ispitivanja i istraživanja tih uređaja. I izveli smo već više od 200 zahvata na njemu, imamo vlastito praćenje rezultata prvih pacijenata koji su bez dodatne naknade dobili ovu novu inovativnu uslugu", dodaje prof. dr. sc. Nikica Gabrić.

Bolji od zlatnog standarda

Član liječničkog tima Svjetlosti dr. Ivan Gabrić izveo je pedeset zahvata na uređaju za lasersku operaciju mrene te na temelju osobnog praćenja svih operiranih pacijenata ocjenjuje da uređaj omogućava rezultate koji su jednako dobri, ako ne i bolji od zlatnog standarda.

"Otkad radim u Svjetlosti, pratim pacijente s premium lećama nakon operacije mrene i mogu reći da su naši rezultati uvijek bili bolji od onih koje smo vidjeli da drugi kolege imaju na svjetskim i europskim kongresima", pojašnjava dr. Ivan Gabrić.

Osim što su lider po uvođenju novih operacija laserom za operacije sive mrene i lasersko skidanje dioptrije, Klinika Svjetlost vodeća je u svijetu po uvođenju novih intraokularnih leća koje se ugrađuju nakon operacije mrene. Svjetlost je u 2019. godini među prvima u svijetu dobila na testiranje novu leću Synergy. Riječ je o leći 5. generacije koja omogućava još bolji vid na svim udaljenostima s manje smetnji od prijašnjih generacija. Nikica Gabrić podsjeća da se godišnje u svijetu izvede više od 30 milijuna operacija mrene što taj zahvat čini najizvođenijim na svijetu. Gotovo 90 posto operacija obavlja se ultrazvukom, gotovo osam posto su stare metode operacije iz sredine 20. stoljeća i manje od dva posto su operacije na uređajima za lasersku operaciju mrene. Osnivač Svjetlosti zaključuje kako pripadnici stare garde u struci poput njega još mogu operirati i ultrazvukom kao zlatnim standardom i novim Femto laserom. No, dodaje Gabrić, mlađi liječnici u Svjetlosti nikad neće niti naučiti stare načine jer je njihovo vrijeme prošlo. I na taj način u Svjetlosti iskazuju privrženost stalnoj nadopuni znanja i tehnologija što ih je, među ostalim, i dovelo do statusa vodeće oftalmološke ustanove u regiji.

image

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić s priznanjem za najviše ugrađenih Synergy intraokularnih leća

Osim matične Klinike u Zagrebu, Klinika Svjetlost ima centre u Splitu, Budvi, Banjoj Luci, Sarajevu i Skoplju. Tim od 70 oftalmologa pruža kompletnu uslugu, a osim laserskog skidanja dioptrije i operacija mrene, izvode i zahtjevne operacije očne pozadine i transplantacije rožnice. Više od 600.000 zadovoljnih pacijenata i 200.000 izvedenih operacija još su jedan dokaz izvrsnosti.

image

Zgrada Klinike Svjetlost

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:24