MISLAV VUČIĆ

Glavni izvršni direktor JGL-a: Jadran galenski laboratorij ulaže u tehnologiju i znanje unatoč svim krizama

JGL je u četiri godine uložio oko 500 milijuna kuna u razvoj novih proizvoda, digitalizaciju, znanja zaposlenih te otvorio oko 200 novih radnih mjesta, a gotovo 85 posto prihoda realiziramo u izvozu

Mislav Vučić

Što reći o godini na izmaku, kad imam dojam da je sve već rečeno? Vjerujem da je svima dosadilo ponavljanje priče o kriznim vremenima i godinama, ali posljednjih nekoliko godina zaista nas tjera na promjene i agilnost, s kakvima se nismo susretali prije. Čini se da će sve krize koje su nam se dogodile od pandemije, iznjedriti nove oblike upravljanja kompanijama, ali i neku novu generaciju menadžera koji krizno upravljanje nisu učili u udžbenicima, nego u svakodnevnom i prilično izazovnom dnevnom poslovanju.

Kao što znamo, i ova se godina pobrinula da nam servira neugodna iznenađenja, na čelu s ratom u Ukrajini, koji je uslijedio taman nakon blagog oporavka od pandemije koronavirusa. Rat je prouzročio i geopolitičku nesigurnost, ali i veliku tržišnu volatilnost. Rat u Ukrajini doveo je do brojnih ekonomskih poremećaja, a to je dodatno pogoršalo situaciju s lancima opskrbe i manjkom sirovina te potaknulo globalnu inflaciju, velik rast cijena energenata i, posljedično, pad kupovne moći stanovništva. Gospodarstvo diljem svijeta naglo je usporilo već u trećem kvartalu ove godine, a situacija za sljedeću godinu trenutačno ne izgleda nimalo optimistično.

Kod nas se na sve to “naslonio” i iznenađujući potez vladajućih da uvedu dodatan porez na ekstraprofit kompanijama i izvan energetskog sektora. Moram priznati da nam takva odluka nije jasna, s obzirom da je Europska komisija u svojim preporukama sugerirala porez na ekstraprofit samo za kompanije koje su ostvarile najveću dobit na temelju špekulativnih cijena energenata. Ovaj potez je kao hladan tuš za sve one kompanije u Hrvatskoj koje su, unatoč krizi, investirale i borile se za bolje rezultate svojim radom i ulaganjima.

Hrvatska bi trebala odrediti koje su joj to industrije i gospodarske grane strateške i ključne za tehnološku tranziciju koja je pred nama. JGL je tijekom protekle četiri godine investirao oko 500 milijuna kuna u razvoj novih proizvoda, nove tehnologije, digitalizaciju i optimizaciju procesa, energetsku učinkovitost, znanje zaposlenih te otvorio oko 200 novih radnih mjesta. Gotovo 85 posto prihoda realiziramo u izvozu te smo i tijekom pandemijskih godina, a sada i ratnih okolnosti na našim ključnim tržištima, otvarali nova tržišta, udvostručili ulaganja u istraživanje i razvoj te kontinuirano investicijama ojačavali poslovanje. To smo radili u uspješnoj suradnji s HBOR-om i Ministarstvom gospodarstva.

S obzirom na višegodišnji proces razvoja novog lijeka, naša je dobit u ovoj godini rezultat svih navedenih investicija i nema veze s energetskim sektorom, niti aktualnom situacijom s cijenama energenata. Unatoč svim nepovoljnim okolnostima i negativnim ekonomskim trendovima, poslujemo stabilno i tako nastavljamo pridonositi rastu BDP-a naše zemlje, ulaganjima u istraživanje, razvoj i proizvodnju, odnosno boljoj kvaliteti života naših pacijenata i potrošača. U trenutku u kojemu nam recesija ozbiljno kuca na vrata, smatramo da bi bilo puno mudrije dodatno investirati u strateške kompetencije stabilnih, izvoznih poslova sa zdravom poslovnom vizijom.

Takav potez unosi rizik u poslovanje i vjerojatno će mnogima dokinuti dio sredstava za investicije, bilo u tehnološki naprednije procese ili u ljude. A svaki dodatni rizik trenutačno je igranje vatrom, ako uzmemo u obzir da rizici za prognozu gospodarske aktivnosti i inflacije najviše ovise o tome što će dalje biti s ratom, osobito njegovim posljedicama na opskrbu Europe plinom. Dodatno povećanje cijena plina moglo bi dodatno povećati i inflaciju i nastaviti kočiti rast. Osim toga, moglo bi doći i do još bržeg pooštravanja financijskih uvjeta, a to neće samo usporiti rast, nego još više povećati rizike financijske stabilnosti. Posljednjih mjeseci već vidimo da se zbog toga povećavaju kamatne stope, a najveće prijetnje financijskoj stabilnosti odnose se na jačanje poremećaja na energetskom tržištu, na rast cijena sirovina i troška radne snage te na inflaciju ako se ona održi na povećanoj razini.

Ukratko, stisnuti smo u sendviču s gornje i donje strane, što će sasvim sigurno utjecati na poslovanje, investicije i zapošljavanja u 2023. godini.

Mi u JGL-u volimo sebi dokazati da smo najbolji upravo kad je najteže. Zato smo, uz sve te izazove, donijeli odluku o nastavku prioritetnih strateških projekata i nismo odustali od investiranja u bolju budućnost. Prioritet su nam istraživačko-razvojne aktivnosti i ulaganja u intelektualni kapital te povećavanje proizvodnih kapaciteta.

Naime, nikad nismo gledali kratkoročno, nego dugoročno, zbog čega sada i ubiremo dobre rezultate velikih napora i investicija proteklih godina, iako su nam one bile zaista teške i izazovne za poslovanje. Stoga smo i u pandemijsko vrijeme investirali u naš kapitalni projekt Integra 2020 kojim objedinjujemo istraživačko-razvojne, proizvodne i skladišne kapacitete JGL-a.

Paralelno s tim, osnovali smo međunarodno Znanstveno vijeće, koje je okupilo naše zaposlenike i cijenjene europske znanstvenike u strateškim područjima oftalmologije, dermatologije i otorinolaringologije, zahvaljujući čemu već imamo i povijesni uspjeh u znanstveno-inovacijskom ekosustavu. Počeli smo, naime, treću fazu kliničkog ispitivanja, čiji je krajnji cilj razvoj inovativnog nazalnog spreja za prehladu i lansiranje toga spreja na europsko tržište.

Ponosni smo na takve rezultate jer iza njih stoji izniman napor i entuzijazam svih zaposlenih u JGL-u i dokaz da je naša strategija uspješna i održiva. Učvrstili smo pozicije na brojnim tržištima i stvorili preduvjete za nove iskorake. Iz tog razloga ne strahujemo ni od budućih kriza i spremni smo boriti se i nositi s njima kao i dosad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:56