Uspjeh

'Apple promovira naš Photomath, nadomak smo 200 milijuna korisnika'

možemo suvereno konkurirati velikim tvrtkama U posljednjih godinu dana Photomath snažno raste u broju zaposlenika. Trenutačno za njega radi već gotovo 200 ljudi. Sabol kaže da u Zagrebu zapošljavaju 65 stručnjaka i još deset u SAD-u., a surađuju i sa stotinjak studenata Riječ je o popularnoj hrvatskoj mobilnoj aplikaciji koja fotografiranjem rješava matematičke zadatke, a prvi put je predstavljena prije šest godina
Damir Sabol, osnivač startupa koji stoji iza aplikacije Photomath
 Sandra Šimunović / CROPIX

Najpopularnija hrvatska mobilna aplikacija Photomath, koja fotografiranjem rješava matematičke zadatke, pred sam početak školske godine 2020./2021. nalazi se nadomak 200 milijuna korisnika. To je dvostruko više nego prije dvije godine i barem 20 puta više nego 2014., kad je prvi put predstavljena.

Photomath je, po tome, preuzelo više ljudi nego što Rusija, Meksiko ili Japan imaju stanovnika. Riječ je o državama koje su po napućenosti na devetom, desetom i 11. mjestu na svijetu.

Apple je u ponedjeljak Photomath postavio za aplikaciju dana, App of the Day, u američkom AppStoreu. Iako u hrvatskom startupu ne znaju koliko im je to dalo dodatnog vjetra u leđa, jer kažu da kontinuirano rastu, a Apple ne dijeli podatke o uspješnosti ovakvih kampanja, sigurni su da su time dobili na vidljivosti na svom, pojedinačno najvećem tržištu. Iz SAD-a im je, naime, na početku dolazilo čak 60 posto korisnika. Koliko ih dolazi sada ne komentiraju.

Preuzimanja

Damir Sabol, osnivač i direktor Photomatha, čija je aplikacija dostupna globalno i na Appleovoj i na Googleovoj trgovini aplikacijama, kaže da su dosad zabilježili ukupno oko 195 milijuna preuzimanja.

“Vrlo brzo doći ćemo i do 200 milijuna preuzimanja na AppStoreu i Google Playu, a našu aplikaciju svaki mjesec aktivno koristi 28 milijuna korisnika”, kaže Sabol.

Po dosadašnjem tempu priljeva novih korisnika to bi se moglo dogoditi već u listopadu, a najkasnije do kraja ove godine. Photomath je imao eksplozivan start, a i sada raste gotovo pa eksponencijalno. Krajem studenoga 2014. tada nepoznati hrvatski startup predstavio se u finalu konferencije TechCrunch Disrupt u Londonu. Ušao je u uži izbor četiri kandidata za titulu najboljeg europskog startupa. Nije osvojio žiri, ali je publika bila oduševljena. Tako je Photomath 24 sata kasnije na AppStoreu preuzelo više od 110.000 korisnika. Dan kasnije pola milijuna, treći dan već je bio na 2,5 milijuna, a prvi tjedan zaključio je s čak pet milijuna preuzimanja. Godinu kasnije Photomath je dosegao 22 milijuna preuzimanja. Prije dvije godine premašio je magičnih 100 milijuna downloada i time se ustoličio kao apsolutno najpopularnija mobilna aplikacija iz Hrvatske te predvodnik domaće app ekonomije.

Snimka zaslona

Sabol dodaje da im je Appleova gesta s App of the Day dobrodošla jer su od početka 2020. počeli i prodavati svoje usluge, odnosno ušli su u monetizaciju aplikacije. Photomath je i dalje besplatan za preuzimanje i korištenje, ali sada nudi i pretplatu kroz koju se mogu koristiti napredne funkcionalnosti. Primjerice, detaljna objašnjenja problema, zatim objašnjenja koncepata, pa “why” opcija, koja ne ukazuje samo na postupak, već i na razlog zašto se koristi neki korak. Naplaćuje i animirana objašnjenja problema, koja ubrzavaju razumijevanje matematike, kao i rješenja i objašnjenja zadataka iz američkih udžbenika.

Dobra pozicija

“Trenutačno još ne komuniciramo prodajne rezultate jer smo s monetizacijom krenuli početkom ove godine, ali ako bismo htjeli, već sada bismo mogli biti samoodrživi. Međutim, to nam nije cilj jer želimo da broj korisnika nastavi rasti kako bismo što većem broju učenika mogli pomoći s matematikom”, kaže Sabol.

U posljednjih godinu dana Photomath snažno raste u broju zaposlenika. Trenutačno za njega radi već gotovo 200 ljudi. Sabol kaže da u Zagrebu zapošljavaju 65 stručnjaka i još deset u SAD-u. Usto, surađuju sa stotinjak studenata u Hrvatskoj, kao vanjskim suradnicima, te kreiraju globalnu mrežu profesionalaca u obrazovanju koji rade na razvoju novih sadržaja i usluga.

“Očekujemo konkurenciju. U našu nišu je već ušao Microsoft, a to bi želio i Google. No, Photomath ima vrlo dobru tehnologiju i vrlo dobru poziciju na tržištu te sam uvjeren da možemo suvereno konkurirati velikim tvrtkama”, ističe Sabol.

Photomath broj preuzimanja

2014.

8,5 mil.

2017.

60 mil.

2018.

100 mil.

2020.

195 mil.

(trenutačno)

200 mil.

(očekivano)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:14