ŽELJKO SAMODOL

‘Znate li koliko se hrane koja se uzgaja i proizvodi gubi ili baca? Ovdje je riječ o sigurnosti...‘

‘Razvili smo aseptičnu ambalažu u kojoj je sloj aluminija osam puta tanji od vlasi i pruža zaštitu od kisika i svjetlosti‘

Željko Samodol

 Darko Tomaš/Cropix

Samo u Europskoj uniji godišnje se proizvede 154 milijardi litara tekuće hrane kao što su mlijeko i sokovi, dakle kvarljive tekućine. Riječ je o ogromnim potrebama za ambalažom tih proizvoda, ali istodobno i velikim količinama otpada kada se ti proizvodi iskoriste. Procjenjuje se da svaki Europljanin godišnje proizvede gotovo 190 kilograma ambalažnog otpada. Da bi se te količine smanjile, plan je Europske unije da do 2030. godine sva ambalaža bude reciklabilna ili se može ponovo upotrijebiti.

Kako se i u kojem obujmu reciklira kartonska ambalaža za napitke i kako vidite budućnost recikliranja?

- Zapanjujuća je informacija da se trećina sve proizvedene hrane na svijetu nikada ne konzumira. Kako bismo mogli govoriti o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2024 15:50