Usporedbe cijena

Život u glavnim gradovima polufinalista SP-a: stan u Londonu 6 puta skuplji nego u Zagrebu

Usporedili smo kako se živi u glavnim gradovima Rusije i četiri polufinalista
Navijači u Zagrebu, Bruxellesu, Parizu i Londonu
 Antonio Broncic / Henry Nicholls / Francosi Lenoir / Charles Platiau / Reuters

Polufinale Svjetskog nogomentnog prvenstva u Rusiji u prvi plan izbacuje ne samo zemlje koje su se plasirale u završnicu svjetskoga kupa - Francusku, Belgiju, Englesku i Hrvatsku, nego i njihove prijestolnice - Pariz, Bruxelles, London i Zagreb, koji su ujedno i popularne turističke destinacije.

U nastavku donosimo usporedbu troškova života u svakoj od metropola, kao i u Moskvi, glavnom gradu Rusije.

Iako je Moskva godinama bila najskuplja tranzicijska prijestolnica, troškovi života u njoj danas su, ako je suditi po dostupnim podacima, ipak nešto manji nego u Zagrebu. Razlozi se vjerojatno mogu tražiti u sankcijama međunarodne zajednice Rusiji nakon aneksije Krima, kao i u učincima članstva Hrvatske u EU. S druge strane, Zagreb je i dalje najjeftiniji grad za život u usporedbi s ostale tri prijetolnice EU-a, među koje još ubrajamo i London.

Iako se radi uglavnom o prosječnim cijenama, troškovi života mogu biti orijentir i onima koji putuju u spomenute gradove, makar i samo na nekoliko dana. Cijene su preračunate u kune.

Da smo uspoređivali samo glavne gradove polufinalista, Hrvatska bi u tom društvu bila uvjerljivo najjeftinija destinacija, odnosno zemlja za život.

S obzirom da smo za usporedbu uzeli i glavni grad zemlje domaćina, Moskvu, hrvatske cijene nisu ispale najniže, a čak je i prosječna plaća u Moskvi nešto niža u odnosu na Zagreb. S tim da je u Moskvi osjetno skuplje stanovanje, najam i kupovina nekretnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:15