AMBICIJE SU OGROMNE

Žičara, zračna luka, golf tereni, resort... Legenda Yu-sporta stoji iza megaprojekta teškog milijune eura: ‘Nije utopija‘

Najveća sportska zvijezda nekadašnje države isplanirao je obnovu Kanina u tri koraka

Na fotografiji: Bojan Križaj (desno), strastveni golfer, u društvu našeg proslavljenog nogometnog vratara Dražena Ladića

 Goran Sebelic/cropix/Cropix

Vlastima slovenske općine Bovec u blizini Kranjske gore predstavljen je projekt revitalizacije skijališta Kanin iza kojeg stoji jedan od najboljih slovenskih i jugoslavenskih skijaša svih vremena Bojan Križaj (67).

Budući se Križaj na projektu obnove Kanina uortačio s Dejanom Ljevnaićem, direktorom Olimpijskog centra Jahorina s sjedištem u Republici Srpskoj u BiH, slovenske vlasti, prema napisima slovenskih medija, imaju rezerve prema porijeklu kapitala koji bi trebao biti uložen u obnovu spomenutog skijališta. Po sistemu bolje da se ništa ne obnavlja, nego da iza toga stoji kapital iz Republike Srpske...

- Ne ulažem ništa, ulažem svoju volju. Prvo sam provjerio kakva je situacija u državi, a kada sam dobio određene odgovore, tražio sam na drugi način. Tražio sam ljude voljne uložiti novac i našao ih. Tražio sam ljude koji se razumiju. Imamo inženjering sposoban izvesti zahtjevne projekte. Od države sam dobio vrlo jasan odgovor da novac mora biti čist, a vjerojatno će se sto puta provjeriti prije prve transakcije - izjavio je Križaj za portal Dnevnik. Prema istome izvoru, Ljevnaić nije investitor već veza prema potencijalnom ulagaču koji bi s njim i Križajem uskoro trebao obići općinske vlasti u Bovecu.

image

Legenda slovenskog i jugoslavenskog skijanja Bojan Križaj (na slici) pokušava obnoviti skijalište kod Kranjske gore.

Antonio Balic/Cropix

Križaj je isplanirao obnovu Kanina u tri koraka, počev od ugradnje većih i bržih žičara. Skijalište bi dobilo i novi restoran i parkiralište, dvije nove staze na Kaninskim podima i u Krnici, a investitoru su zanimljivi i zračna luka u dolini, proširenje golf igrališta i izgradnja resorta. Prema informacijama slovenskog državnog radija, predstavnik talijanske tvrtke TechnoAlpin predstavio je planirani sustav zasnježenja na Kaninu, a austrijska tvrtka SunKid sanjkanje na tračnicama i to na više od četiri kilometra dugoj stazi, jednoj od najdužih staza na svijetu. Temeljem interesa ulagača Križaj poručuje kako projekt Kanin nije utopija.

Bez rezervi

Načelnik Boveca Valter Mlekuž izrazio je spremnost da razgovara s Križajem, Ljevnaićem i tajanstvenim investitorom te razmotri konkretnu ponudu.

- Nemam nikakve rezerve u pogledu tko će to raditi, znamo da nam Kanin treba - ustvrdio je Mlekuž za Dnevnik i ponovio kako Općina nema novca za ulaganje u skijalište.

Ako dođe do investicije u Kanin, neće to biti prvi poslovni pokušaj Bojana Križaja, koji je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, uz pokojnog Dražena Petrovića, bio najveća sportska zvijezda Jugoslavije. Nakon okončanja skijaške karijere, u kojoj je najveći uspjeh zabilježio 1987.osvajanjem ‘malog‘ srebrnog globusa u slalomu, bavio se raznim biznisima a najviše se, prema pisanju slovenskih medija, financijski izložio u ulaganjima u toplane na biomasu. Zbog poslovnih neuspjeha i vraćanja dugova Križaj je prije nekoliko godina morao prodati i dio privatne imovine.

Dio poslova Križaj je pokušao razviti i u Hrvatskoj. Sredinom 2012. predstavio je u Slavonskom Brodu projekt BioSava, čiji je formalni nositelj bila tvrtka Sortitus iz Zagreba. Radilo se o gradnji elektrane koja bi Brođane opskrbljivalo toplinskom energijom, no prema dostupnim podacima Križaj nije uspio pronaći investitore za BioSavu. Tvrtka Sortitus likvidirana je 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 06:31