Prva žrtva novog zakona

Žena koja je ostavila 11,5 milijuna funti u Harrodsu optužena za potencijalno pranje novca

Zamira Hajiyeva u samo jednom je danu potrošila 150.000 funti na nakit, parfeme i satove
Luksuzna robna kuća Harrods u Londonu
 Paul Hackett / REUTERS

Ujedinjeno Kraljevstvo usvojilo je novi antikorupcijski zakon, a njegova prva žrtva je Zamira Hajiyeva koja se trudi zadržati svoj dom u Londonu vrijedan 11,5 milijuna funti, piše BBC.

Uz to, u proteklih je deset godina potrošila vrtoglavih 16 milijuna funti (oko 4.000 funti dnevno) u luksuznoj trgovačkoj kući Harrods. Tako je, primjerice, u samo jednom danu potrošila 150.000 funti na proizvode brenda Boucheron, koji je inače poznat po svojem nakitu, parfemima i satovima. Osim toga, potrošila je i 100.000 funti na Cartier nakit.

Naime, Ujedinjeno Kraljevstvo osnovalo je Unexplained Wealth Order (UWO), tijelo koje se bavi sumnjivim stranim državnicima koji u UK-u potencijalno peru ukradeni novac, te je Viši sud odlučio da Hayijeva, inače Azerbajdžanka, objasni izvor svojeg bogatstva ili će u suprotnosti ostati bez svog svojeg vlasništva. Točnije, Hayijeva mora pružiti uvid u svoj i suprugov račun jer im nikako nije jasno kako su si mogli priuštiti toliko skupu kuću u londonskoj ekskluzivnoj četvrti Knightsbridge.

Jahangir Hajiyev, suprug osumnjičene, bivši je predsjednik Međunarodne banke Azerbajdžana (International Bank of Azerbaijan), a u 2016. je uhićen i optužen na 15 godina zatvora zbog pronevjere 2,2 milijarde funti. Sedam godina prije uhićenja bankara, jedna je tvrtka sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima platila 11,5 milijuna funti za vilu nekoliko minuta hoda udaljenu od Harrodsa u zapadnom Londonu (upravo onu u kojem Zamira Hajiyeva živi). Uz to, u 2013. druga je kompanija u vlasništvu gospođe Hajiyeve potrošila više od 10,5 milijuna funti na golf klub Mill Ride u Berkshireu te na luksuzno zemljište i nekretninu u blizini Ascota. Dodatno, par iz Azerbajdžana posjeduje i dva parkirna mjesta u privatnom Harrodsovom parkiralištu te privatni avion vrijedan 42 milijuna dolara.

No, unatoč svemu navedenom, Hajiyeva tvrdi da je nevina te da je žrtva velike nepravde, a isto i dalje tvrdi njen suprug za zločin zbog kojeg je završio u zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:36