U SRCU SEZONE

Zbog štrajka radnika Lufthanse, Croatia airlines otkazala 15 letova: Saznali smo točno kada i gdje se neće letjeti

Otkazivanja se, prema informacijama iz Lufthanse, odnose na oko 130.000 putnika

Ilustrativna fotografija

 Tonci Plazibat/Cropix/

Zbog štrajka koji je za danas najavilo zemaljsko osoblje Lufthanse, dio svojih letova bio je prisiljen otkazati i domaći avioprijevoznik Croatia Airlines, potvrdili su nam iz te kompanije.

Riječ je o ukupno 15 letova iz Zagreba, Splita i Dubrovnika prema Frankfurtu i Münchenu te obratno, i to zato što će u te dvije zračne luke u štrajku biti djelatnici Deutschland Lufthanse (LHAG.DE) koji rade na prihvatu i otpremi kofera.

"Lufthansa, naime, na tim aerodromima obavlja poslove otpreme i prihvata putničke prtljage, a kako je zemaljsko osoblje najavilo štrajk, bili smo primorani otkazati sve naše letove prema tim destinacijama i iz njih u Hrvatsku", potvrdili su nam iz Croatia Airlinesa, dodavši kako je štrajk najavljen za danas od 3.40 sati do 6 sati sutra.

Svi putnici na tih 15 letova bili su obaviješteni ili su upravo primali obavijest da su im letovi otkazani, a doznajemo da je uglavnom bila riječ o transfernim putnicima koji su, tvrde u Croatia Airlinesu, svi zbrinuti u skladu s europskim propisima.

Podsjetimo, Lufthansa je otkazala ukupno više od tisuću letova zbog jednodnevnog štrajka koji se događa u srcu sezone i u situaciji kada u većini zračnih luka ionako nedostaje radnika.

Otkazivanja se, prema informacijama iz Lufthanse, odnose na oko 130.000 putnika koji su trebali putovati ovim prijevoznikom, ali slučaj Croatia Airlinesa pokazuje da će štrajkom biti pogođeni i mnogi drugi zračni operateri na koje će se ovaj problem preliti.

Sindikati Lufthanse traže povećanje plaća od 9,5 posto, odnosno minimalno povećanje od 350 eura na mjesec, i to za ukupno 20.000 radnika za koje se tvrdi da će ih uništiti inflacija. Tvrtka im je u međuvremenu ponudila povećanje od 150 eura mjesečno tijekom ove godine te od još 100 eura tijekom 2023., no sindikati su tu ponudu odbili tvrdeći da to povećanje neće pokriti inflaciju koja u Njemačkoj iznosi 8,2 posto.

Sindikati i uprava tvrtke dosad su održali dva kruga pregovora, a treći je najavljen za 3. i 4. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 16:27