Više se ne biraju riječi

Zaoštravanje sukoba oko monetarne politike ECB-a: 'Lažete da ste neovisni'

Sukob s pojedinim zemljama odlazi toliko daleko kako se čini da prerasta u sistemski i neodrživi raskol
Mario Draghi
 REUTERS

Nastavlja se zaoštravanje sukoba oko nastavka neortodoksne monetarne politike Europske centralne banke koja kombinira negativne kamatne stope i program otkupa vrijednosnica poznat pod nazivom quantitative easing.

Sukob s pojedinim zemljama odlazi toliko daleko kako se čini da prerasta u sistemski i neodrživi raskol. Napadi prvog čovjeka Bundesbanke Weidsmanna na guvernera ECB-a Draghija već su postali općepoznata stvar, a prošlog mjeseca Savjet ECB-a napustila je jedina njemačka predstavnica, Sabine Lautenschlager, tako da se može reći kako se trenutačno monetarna politika eurozone u potpunosti vodi bez utjecaja jedne od najbitnijih članica (Njemačke) te protiv volje nekolicine uspješnijih članica.

U takvom razvoju situacije najveće iznenađenje jest da su i predstavnici inače vrlo konzervativnih i suzdržanih velikih njemačkih financijskih kuća prestali birati riječi. Glavni direktor najveće njemačke banke, Deutsche Bank – Christian Sewing – poručio je Draghiju da „negativne kamate uništavaju financijski sustav“. No, najveće iznenađenje jest oštrina jučerašnjih kritika na račun ECB-a glavnog direktora poslovično opreznog Allianza, Olivera Batea.

Šef najvećeg europskog osiguravatelja preko medija bez ustezanja poručio je Draghiju kako se politika ECB-a politizirala te da više ne vjeruje u dugo branjenu neovisnost europskog centralnog bankarstva već je ECB pod utjecajem pojedinih država članica. Po Bateu vrijeme je za nužne fiskalne reforme, a do njih ne dolazi jer monetarna politika kupuje vrijeme političarima.

„Razlog zašto nema fiskalnih reformi u tome je što se ljudima omogućuje lako trošenje novca kojeg nemaju… Stvorili smo neovisnu centralnu banku kako bi to spriječili, sve kako centralne banke ne bi tiskale novac. Kažu da je Draghi neovisan. Ne, nije“, naglasio je Bate te pojasnio kako smatra da ECB „multiciplira rizike“ ultrapopuštajućom monetarnom politikom kroz jednostavni mehanizam: bankari i osiguravatelji bez kapitalnog troška mogu držati dugove država kao nerizičnu imovinu, a što samo povećava probleme.

„Političari i regulatori rekli su nam da su sredili bankovni i osiguravateljski sustav kad je u pitanju negativna spirala formiranja rizika financijskog sektora prema državama… To je najveća neistina koja postoji“, naglasio je šef Allianza.

Bate je objasnio da je tako jasan i glasan jer se i te kako treba bojati reakcija javnosti na sljedeću financijsku krizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:22