NEISPRAVNA VOZILA

Zagrebparking sve više muče neodgovorni Zagrepčani: ‘Ma samo ostave te automobile i ne javljaju se...‘

Oduzeta vozila mogu biti ponuđena na dražbi ili reciklirana

Zagrebparkin

 Biljana Gaurina/Cropix

Sve više vlasnika neispravnih osobnih automobila u Zagrebu koje je Zagrebparking uklonio s javnih površina prepušta ta vozila Gradu, koji ih potom prodaje kako bi nadoknadio troškove odvoza i zbrinjavanja. Naime, prema podacima zagrebačke gradske uprave, prošle je godine Zagrebparking sklonio s javnih površina 130 vozila čiji su se vlasnici oglušili o upozorenja da ih sami uklone ili će biti uklonjeni o trošku Grada, a ove godine ta brojka već u prvih osam mjeseci iznosi 116.

- Nakon što vozilo bude premješteno s površine javne namjene, samo mali broj vlasnika pokaže interes za preuzimanjem svojih vozila. Povjerenstvo za postupanje s vozilima koja se ne koriste u prometu ili su premještena s javnih površina javne namjene u Gradu Zagrebu, nakon provedenog postupka i pribavljene procjene ovlaštenog sudskog vještaka, predlaže gradonačelniku daljnje postupanje s takvim vozilima - navode u zagrebačkoj gradskoj upravi, dodajući kako oduzeta vozila mogu biti ponuđena na dražbi ili reciklirana ako se, pojašnjavaju, od njihove prodaje ne može zaraditi ni toliko da bi se pokrilo troškove odvoza i zbrinjavanja.

Na pitanje kako se postupa prema vlasnicima vozila koji su se oglušili na upozorenja da ih sami uklone, u zagrebačkoj gradskoj upravi kažu nam da idu prekršajni nalozi i naplata mandatnih kazni protiv takvih vlasnika, no, dodaju, postoje i slučajevi kada se vlasnik ne može utvrditi. Ako se na spomenutoj dražbi, prema istome izvoru, od prodaje zaplijenjenih vozila ostvari prihod veći od troška odvoza i zbrinjavanja, razlika ide u gradski proračun.

Uklanjanje neispravnih osobnih vozila s javnih površina odvija se prema Komunalnom gradskom redu. U njemu se izričito navodi da se vozila ne smiju ostavljati na zelenim i površinama javne namjene. Kada se taj propis prekrši, komunalni redar napiše kaznu i ostavi je na vozilu koje je obično u neispravnom stanju ili, doznajemo u gradskoj upravi, oštećeno u sudaru i dotrajalo. U praksi je to značilo da redari ispišu veći broj kazni za isto vozilo, a nakon što se vlasnik ogluši i na upozorenje da će vozilo biti uklonjeno, Zagrebparking ga prebaci na svoju lokaciju.

- Prije izdavanja naloga za premještanje takvih vozila, komunalno redarstvo provodi postupak utvrđivanja vlasnika te mu se na vozilu ostavlja upozorenje da svoje vozilo ukloni s površine javne namjene u roku tri dana - ističu u zagrebačkoj gradskoj upravi. Sljedećih osam dana, prema istome izvoru, vlasnik "zaplijenjenog" vozila ima na raspolaganju za njegovo preuzimanje u Zagrebparkingu, a ako ni to ne učini, automobil ide na dražbu ili u reciklažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:35