širenje ponude

Zagrebačka banka nudi preko 100 milijuna eura za financiranja malog i srednjeg poduzetništva

Poduzetnicima su dostupne i kreditne linije uz subvenciju kamate, koje sežu i do 75 posto za projekte zelene i digitalne tranzicije

Poslovnica Zagrebačke banke na Trgu bana Jelačića
 

 Davor Pongracic/Cropix

Zagrebačka banka, članica Grupe UniCredit i vodeća banka u Hrvatskoj, kroz svoje programe u suradnji s lokalnim i multilateralnim razvojnim bankama i institucijama nudi preko 100 milijuna eura za financiranja malog i srednjeg poduzetništva. U sklopu ovih kreditnih opcija poduzetnicima su dostupna jamstva za osiguranje kredita za financiranje investicija i obrtnih sredstava, zahvaljujući kojima mogu ostvariti povoljnije kamatne stope ili supstituirati kolateral.

Kako bi smanjili troškove financiranja, poduzetnicima su u Zagrebačkoj banci dostupne i kreditne linije uz subvenciju kamate (koje sežu i do 75 posto za projekte zelene i digitalne tranzicije), od strane različitih domaćih institucija i tijela, a za koje su sredstva na razini tržišta ograničena. Zagrebačka banka kontinuirano proširuje svoju ponudu programa financiranja za mikro, male i srednje poduzetnike, pri čemu je očekivani izlazak dvaju novih programa do kraja 2024. godine kroz koje će se osigurati dodatnih 100 milijuna eura kredita uz povoljnije uvjete toj skupini poduzetnika.

„Malo i srednje poduzetništvo ima ključnu ulogu u gospodarskom razvoju Hrvatske, a njihovim financiranjem dajemo višestruki doprinos održivom rastu. Našim je klijentima na raspolaganju niz opcija financiranja kojima dajemo potporu inoviranju i osnaživanju konkurentnosti te ih kroz pristup kapitalu potičemo da se odvaže na nove iskorake na tržištu“, istaknuo je Slaven Rukavina, član Uprave Zagrebačke banke.

Opcije Zagrebačke banke za financiranja malog i srednjeg poduzetništva dio su nove inicijative UniCredit for CEE u sklopu kojeg Grupa UniCredit nudi 60 financijskih rješenja u vrijednosti od preko 2,6 milijardi eura, dostupnih do kraja 2024. godine. Rješenja su posebno prilagođena pojedinim tržištima te podržavaju niz potreba poduzetnika, od inovacija, digitalizacije, konkurentnosti, održivosti i drugih aspekata poslovanja.

Inicijativa UniCredit for CEE temelji se na trima glavnim stupovima: financiranju, upravljanju računima i savjetovanju. Konkretni koraci koje je UniCredit omogućio mikro i malim poduzećima uključuju preko 60 rješenja dostupnih do kraja 2024. godine, s više od 2,6 milijardi eura. Kroz okvir UniCredit for CEE poduzetnicima u Srednjoj i Istočnoj Europi dostupno je 10 programa financiranja ugovorenih na razini regije SIE, koji su aktivni na 8 tržišta, s ciljem podrške uvođenju inovacija, digitalizacije, konkurentnosti, održivosti, kreativnosti i kulturi. Također, lokalni programi dostupni su za specifične industrije poput poljoprivrede, turizma i izvoza. Posebni subvencionirani kreditni aranžmani za mikropoduzetnike dostupni su na 4 tržišta kako bi se rješenjima za financiranje, digitalna plaćanja i financijsku pismenost podržale nove tvrtke.

Grupa nudi i podršku mikro i malim poduzećima u tranziciji prema održivijim poslovnim modelima putem raznih obrazovnih i poduzetničkih inicijativa. Primjerice, 13 programa financiranja imaju za cilj olakšati klijentima prijelaz prema ESG (ekološkim, društvenim i upravljačkim) praksama putem investicija u održive prakse i zelene tehnologije.

„UniCredit for CEE ne samo da konsolidira i proširuje našu ponudu proizvoda i usluga dostupnih mikro i malim poduzećima, već i povećava mogućnost dijeljenja najboljih praksi među tržištima u korist klijenata. Inicijativa daje priliku pojedinim zemljama da je prilagode specifičnim potrebama i ambicijama naših klijenata na svakom tržištu. Ovo je još jedan dokaz naše predanosti te bliskosti s našim klijentima, zajednicama i tržištima na kojima poslujemo“, dodala je Teodora Petkova, direktorica Grupe UniCredit za Srednju i Istočnu Europu.

Ističe kako banke u Srednjoj i Istočnoj Europi i dalje pružaju najbolja rješenja za financiranje kojima osiguravaju rast klijenata i razvoj lokalnih gospodarstava. Primjerice, u regiji SIE UniCredit je prošle godine podržao 63 tisuće malih poduzeća s 15 milijardi eura kredita, a više od 53 tisuće mikropoduzeća s 4 milijarde eura kredita.

„Zahvaljujući snažnoj suradnji s više od 25 lokalnih i međunarodnih partnera, ‘UniCredit for CEE‘ omogućuje nam da idemo korak dalje za naše klijente, iskoristimo brojne posebne ponude s povećanim jamstvima i povoljnijim uvjetima. Također, nastavljamo ulagati u naše talente kako bi mogli graditi savjetodavne uloge u odnosima s klijentima“, zaključuje Petkova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 11:47