USPON NVIDIJE

Zaboravite Microsoft i Apple, ovo je sad najvrednija tvrtka na svijetu, debelo iznad 3000 milijardi dolara

Proizvođač čipova svrgnuo je s trona Microsoft i Apple, a vrijednost na burzi podigao je iznad 3,326 milijarde dolara

Zgrada Nvidia kompanije

 Stars And Stripes/alamy/alamy/profimedia/Stars And Stripes/alamy/alamy/profimedia

Nvidia je u utorak postala najvrednija tvrtka na svijetu, skinuvši s trona tehnološkog teškaša Microsofta.

Dionice proizvođača čipova porasle su 3,2 posto na 135,21 američkih dolara, podižući njegovu tržišnu kapitalizaciju na 3,326 milijardi američkih dolara, samo nekoliko dana nakon što je prestigao proizvođača iPhonea Apple i postao druga najvrjednija kompanija.

Nvidijin profiti porasli su usred golemog pomaka tehnološke industrije prema umjetnoj inteligenciji, zbog čega su velike tvrtke tražile Nvidijine proizvode koji bi služili kao okosnica ove tehnologije, piše Guardian.

image
Robyn Beck/Afp

Rast tvrtke nadmašio je druga poznata imena u tehnološkoj industriji, uključujući Google i Apple, te je potaknuo val ulaganja i tržišnih spekulacija.

Dionice su do sada ove godine porasle za oko 173 posto, u usporedbi s rastom od oko 19 posto dionica Microsofta, pri čemu je potražnja za njihovim procesorima nadmašila ponudu.

Rast dionica dosegao je rekordnu razinu, dodajući više od 103 milijarde dolara Nvidijinoj tržišnoj kapitalizaciji u utorak.

Zahvaljujući Nvidijinom rastu, 61-godišnji CEO Jensen Huang postao je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Tijekom proteklih godinu i pol njegova se neto vrijednost povećala za nevjerojatnih 93 milijarde dolara, što ga čini vrijednim više od 100 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 23:34