Solarni preokret

Za uspješan projekt bitno je angažirati stručnog partnera

Provjereni projektni partner kojem to nije sporedna djelatnost može pružati tehničku podršku investitoru u daljnjim godinama eksploatacije fotonaponske elektrane
Ilustracija
 Profimedia, Cultura RF

Tvrtka Elis projekt jedna je od renomiranih domaćih kompanija u projektima izgradnje solarnih fotovoltičnih elektrana. U kratkom intervjuu direktor Elis projekta Jakša Vidović objašnjava zašto su danas investicije u takve objekte itekako korisne i isplative.

Koji su razlozi zbog kojih bi danas investitori u Hrvatskoj trebali razmatrati ulaganje u solarne fotovoltične sustave?

- Uz sadašnje cijene električne energije proizvodnja električne energije iz fotonaponskih sustava, pogotovo kad se radi o sustavima spojenim na elektroenergetsku mrežu koji ne zahtijevaju pohranu proizvedene električne energije, postala je investicija s brzim periodom povrata koja dugi niz godina omogućava besplatnu struju investitorima. Proizvođači fotonaponske opreme danas garantiraju minimalno 85 posto izlazne snage nakon 25 godina korištenja panela.

Ako govorimo o investitorima iz seg­menta zgradarstva, valja podsjetiti na Direktivu Europske unije o energetskoj učinkovitosti zgrada. Europska unija predana je razvoju održivog, konkurentnog, sigurnog i dekarboniziranog energetskog sustava. Prema navedenoj Direktivi, sve nove zgrade do kraja 2020. moraju biti s približno nultim ili vrlo niskim energetskim potrebama. Približno nulta, odnosno vrlo niska količina električne energije preuzete iz distribucijske mreže trebala bi se u znatnoj mjeri pokrivati energijom iz obnovljivih izvora. U tom kontekstu, za područje Republike Hrvatske koje ima idealnu insolaciju i golem potencijal za proizvodnju električne energije iz Sunčeva zračenja, fotonaponska tehnologija gotovo da i nema alternative.

Imate značajno iskustvo u realizaciji ovakvih projekata, koji su najvažniji savjeti koje biste uputili potencijalnim investitorima?

- Svakako je poželjno pratiti nacionalne i EU pozive i natječaje za sufinanciranje projekata korištenja obnovljivih izvora energije. Pored navedenog, potrebno je razmotriti dostupne oblike financiranje izgradnje fotonaponskih elektrana, odnosno odabrati model koji je najprihvatljiviji za planiranu investiciju. Izrazito povoljni krediti HBOR-a za investicije u obnovljive izvore energije dostupni su kako javnom, tako i privatnom sektoru. Uz navedeno, na tržištu postoje i drugi modeli koji se baziraju na financiranju iz uštede električne energije preuzete iz distribucijske mreže, odnosno na smanjenju izdataka za električnu energiju uslijed proizvodnje električne energije fotonaponske elektrane.

Elis d.o.o

Kod integriranih fotonaponskih elektrana od iznimne važnosti za profitabilnost projekta jest optimizacija snage fotonaponske elektrane. Potrebno je utvrditi realne energetske potrebe za električnom energijom kako se ne bi proizvodilo više električne energije od onog što je investitoru potrebno. Stoga je prethodno dimenzioniranju snage elektrane potrebno napraviti detaljnu analizu potrošnje električne energije unutar objekta, uvažavajući angažiranu snagu i period rada potrošača koje će napajati planirana fotonaponska elektrana. Nije naodmet sagledati i buduće energetske potrebe korisnika. Intencija je napraviti elektranu koja će maksimizirati potrošnju proizvedene električne energije unutar objekta odnosno minimizirati isporuku električne energije u elektroenergetsku mrežu, i time osigurati najbrži povrat uloženog novca. Da pojasnimo, cijena kWh preuzete električne energije iz distribucijske mreže viša je od cijene kWh isporučene električnu energiju u istu tu mrežu.

Također, bitno je provjeriti mehaničku otpornost i stabilnost krovne površine na novo opterećenje iz fotonaponske elektrane te ispravno odrediti konstrukciju fotonaponske elektrane kako ne bi došlo do neželjenih posljedica uslijed djelovanja vanjskih sila (vjetra, snijega…). Nakon puštanja elektrane u pogon preporučuje se putem web-sučelja pratiti njezin rad, kako bi se moglo što prije intervenirati pojavi li se bili kakvo oštećenje elektrane ili odstupanje odnosno smanjenje planirane proizvodnje električne energije. Ovo se preporučuje prepustiti tvrtki koja je napravila instalaciju elektrane.

Kojim bi se načelima investitori trebali voditi pri odabiru projektnih partnera pri izgradnji solarnih fotonaponskih elektrana?

- Poželjno je angažirati stručnog i provjerenog projektnog partnera kojem to nije sporedna djelatnost i za kojeg je izgledno da će biti na raspolaganju pružati tehničku podršku investitoru u daljnjim godinama eksploatacije fotonaponske elektrane, koja ima predviđen vijek trajanja od 30 godina. Projekt izgradnje fotonaponske elektrane zahtijeva izradu projektne dokumentacije od strane ovlaštenih projektanta elektrotehničke i građevinske struke, definiranje potrebnog elektromaterijala i fotonaponske opreme (panela, izmjenjivača), izradu elaborata podešenja zaštite, analizu utjecaja elektrane na mrežu, izvedbu elektroinstalacije unutar objekta, instalaciju same fotonaponske elektrane s nosivom konstrukcijom, sve do priključenja elektrane na mrežu, završnih mjerenja kvalitete električne energije, ispitivanja elektroinstalacije i puštanja elektrane u pogon. Stoga je preporučljivo angažirati partnera koji će u moru ponuda fotonaponske opreme na tržištu preporučiti kvalitetnu opremu i uspješno voditi projekt odnosno osigurati investitoru optimalan rezultat.

Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 02:12