KOLIKO ĆE NAS KOŠTATI

Vodeći stručnjaci upozoravaju: Embargo na rusku naftu od 5. veljače znači samo jedno... a to ćemo osjetiti vrlo brzo

Dizel iz drugih izvora će biti skuplji zbog većih troškova proizvodnje

Vladimir Putin i naftna bušotina u Rusiji

 Profimedia/

Zabrana uvoza ruskih naftnih derivata od strane Europske unije doprinijeti će održavanju marži europskih rafinerija u 2023. na povijesno visokim razinama, procijenila je agencija Fitch u prognozama za rafinerijski biznis na Starom kontinentu.

- Očekujemo da će zabrana, koja je stupila na snagu 5. veljače, uglavnom utjecati na dizel jer je ruski uvoz povijesno pokrivao oko deset posto europske potražnje za dizelom, prema Međunarodnoj agenciji za energiju. Europski otkupljivači skladištili su velike količine dizela u prethodna tri mjeseca, uključujući iz Rusije i drugih regija, predviđajući ovu mjeru, koja bi trebala kratkoročno ublažiti učinak – navodi ugledna agencija specijalizirana za kreditne rejtinge, upozoravajući kako bi pritisak na cijene dizela u Europi mogao uslijediti kada se istroše spomenute rezerve.

Skuplji dizel iz drugih izvora

Razmatrajući scenarij zamjene dizela iz Rusije drugim izvorima u idućoj godini, analitičari Fitcha skreću pozornost na činjenicu da će dizel iz drugih izvora biti skuplji zbog većih troškova proizvodnje i pritiska na ponudu. Zbog tih čimbenika, prema istome izvoru, nije izgledan pad cijena dizela u 2024., ali ni, ističu analitičari Fitcha, ni nestašica dizela na europskom tržištu. Na istome tragu je i spomenuta procjena da će marže u europskim rafinerijama ostati na povijesno visokim razinama.

- Europske tvrtke s visokim udjelom rafiniranih naftnih proizvoda u njihovoj prodaji, uključujući PKN ORLEN, Tupras, CEPSA i OMV, trebale bi imati najviše koristi od odnosa na tržištu. Slično tome, očekujemo snažne rezultate u rafinerijskim segmentima integriranih velikih naftnih kompanija, koji će nadopuniti iznimno visoku profitabilnost u njihovim segmentima proizvodnje i proizvodnje, zabilježenu u posljednjim kvartalima – navodi agencija.

Trenutna cijena

U osvrtu na odluku Europske komisije da se europskim tvrtkama zabrani sudjelovanje u transakcijama ruskom sirovom naftom izvan Europe u poslovima koji se sklapaju po cijeni većoj od 45 dolara za barel, Fitch upozorava na trenutne cijenovne odnose na svjetskom tržištu nafte. Trenutna cijena dizela, napominje ugledna agencija, u odnosu na naftu Brent u trokutu Amsterdam-Rotterdam-Antwerpenu, glavnom europskom glavnom trgovačkom središtu, iznosi oko 110 dolara za barel. Značajan diskont od 30 do 40 dolara za barel, po kojem se trguje ruskom mješavinom nafte Urals u usporedbi s Brentom, znači da su ruske cijene dizela trenutno znatno niže od dogovorene gornje granice cijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 00:22