Francis Fannon

Visoki američki dužnosnik: Hrvatska može postati regionalni vođa za uvoz prirodnog plina

Amerika je svjesna da terminal na Krku neće privući kupce iz cijele Europe
Francis Fannon
 Dragan Matić / Hanza Media

Američka Vlada dala je jaku potporu projektu izgradnje LNG terminala na Krku, a u tu je svrhu i Francis Fannon, pomoćnik državnog tajnika SAD-a za energetiku, u petak posjetio Hrvatsku.

- Energetska sigurnost temelji se na diverzifikaciji izvora i već dugo naglašavamo njenu važnost. Hrvatska ima priliku postati regionalni vođa za uvoz prirodnog plina, a to je moguće upravo LNG projektom te ćemo mi nastaviti pomagati Hrvatskoj da uvidi svoj potencijal - rekao je Fannon i dodao da je terminal zapravo europska strateška investicija. Stoga, kako nam je objasnio veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst, oni neće pružiti i financijsku potporu.

- Uniji ne pružamo mnogo novca, ali nadoknađujemo to drukčijom podrškom kao što je vojna ili, primjerice, trgovinska. Ovo vidim kao projekt koji je važan za regiju i Europu stoga EU ima financijsku obvezu - rekao je veleposlanik.

No, Amerika je svjesna da terminal na Krku neće privući kupce iz cijele Europe, ponajviše one iz istočnog dijela kontinenta. Stoga se fokusiraju na tržište istočnog Mediterana, odnosno na Izrael, ali i na Katar i Australiju. No, očekivano bi glavni uvoznik bile SAD.

- Imamo nove istraživačke i razvojne programe vezane uz samu proizvodnju plina, ali i samog razvoja kompanija na tržištu. Još ne znamo koje će sve ti programi imati utjecaje na dugoročnoj razini, no u svakom će slučaju smanjiti cijene i stvoriti nove prilike - rekao je Fannon, koji se zbog toga sastao i s veleposlanikom SAD-a u Hrvatskoj Robertom Kohorstom te premijerom Andrejem Plenkovićem, još jednom potvrdivši potporu SAD-a izgradnji LNG terminala na Krku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:29