Gigabitni iskorak

VIDEO: HT prvi u Hrvatskoj demonstrirao revolucionarnu 5G tehnologiju u Samoboru

Primjena 5G tehnologije bit će ključna za povezivanje velikog broja senzora, industrijskih uređaja, dronova i autonomnih vozila
Test brzine
 HT

Hrvatski Telekom u Samoboru je testirao tehnologiju kojom je omogućio brzo pokrivanje 5G uslugama na većim područjima, izvijestili su u subotu iz HT-a.

Riječ je o tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija je primjena ključna za brzu implementaciju 5G tehnologije, stoji u priopćenju.

Iz HT-a navode da su na području Samobora omogućili 5G tehnologiju na 10 baznih stanica u 2,1 GHz frekvencijskom području, uz pet baznih stanica u 3.5 GHz-nom području, čime je, dodaju, omogućeno najveće 5G područje po brzini i pokrivenosti u Hrvatskoj.

"Primjena DSS tehnologije omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G, te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama", napominju i dodaju kako je primjena 5G tehnologije ključna za povezivanje velikog broja senzora, industrijskih uređaja, dronova i autonomnih vozila. Pri tome je, dodaju, od same brzine prijenosa podataka, još značajnija pouzdanost veze.

U testiranju 5G funkcionalnosti korišten je komercijalno dostupni Samsung S20 5G terminal.

"Primjenom tehnologije dinamičkog dijeljenja spektra testirali smo najveće 5G područje pokrivanja kroz kombiniranja 5G tehnologije u zasebnom (3.5 GHz) i u dijeljenom 4G/5G spektrom (2.1 GHz) te time napravili najveći iskorak u razvoju 5G tehnologije u Hrvatskoj i još jednom dokazali da imamo vodeću mrežu u Hrvatskoj", istaknuo je član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a Boris Drilo.

"Jednostavna i brza implementacija tehnologije dinamičkog dijeljenja spektra, koja omogućava da se postojeći frekvencijski resursi dinamički dijele između 4G i 5G tehnologije, moguća je zahvaljujući nedavno završenoj modernizaciji cjelokupne mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. Projekt koji je trajao više od dvije godine predstavlja najveću privatnu infrastrukturnu investiciju u Hrvatskoj u 2019., a njime je uvedena najsuvremenija oprema spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti", napominje HT u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 16:22