NATJEČAJ

Veliki interes: ‘Manjinskim‘ OPG-ima dodatnih 10 milijuna kuna

Sjedište SOPG-a/OPG-a mora biti na području jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti
Ilustracija
 Tomislav Kristo/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede je zbog velikog interesa povećalo sredstva za natječaj za financiranje projekata u 2021. godini prema programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, s 20 na 30 milijuna kuna.

Očekuje se da će to rezultirati ugovaranjem potpore za dodatnih 166 korisnika, izvijestilo je ministarstvo u petak.

Sredstvima iz natječaja Ministarstvo poljoprivrede pomaže malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj te u uključenju članova gospodarstva u rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i ostvarivanju dodatnih prihoda.

"Ovim sredstvima Ministarstvo poljoprivrede pridonosi i smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području i socioekonomskom osnaživanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina", kaže se u priopćenju.

Prijavu na ovaj Natječaj može podnijeti Samoopskrbno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (SOPG) ili OPG upisan u Upisnik poljoprivrednika/ Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine od 500 do 4.999 eura standardnog ekonomskog rezultata (SO).

Sjedište SOPG-a/OPG-a mora biti na području jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti (potpomognute skupine jedinica lokalne samouprave) i s udjelom većim od pet posto pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema Popisu stanovništva iz 2011. godine.

Najviši iznos dodijeljenih sredstava po korisniku je 60.000 kuna.

Natječaj se provodi četvrtu godinu za redom. Ukupno je tijekom protekle tri godine provedbe Programa isplaćeno 46,6 milijuna kuna za 740 korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:35