MEGAPROJEKT

Velika ukrajinska investicija na Baniji: Peradarska farma od 450 milijuna € trebala bi zapošljavati 2.500 radnika!

Projekt bi se trebao realizirati na području Grada Petrinje te općina Lekenik, Martinska Ves, Sunja i Topusko

Iako ratna kriza u Ukrajini ulazi u svoj treći mjesec i ne nazire joj se kraj ukrajinske investicije u Hrvatsku koje su krajem godine najavljene na gospodarskom forumu u Kijevu i dalje se razvijaju. Ona najveća, izgradnja peradarskih farmi, kapitalnog projekta za revitalizaciju potresom narušene Banovine, u utorak je čak i proširena za nove projekte.

Teren na kojem se planiraju investicije obišlo je izaslanstvo u sastavu Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj, Dubravko Folnović, direktor PIPO Čakovec i zastupnik MHP Ukrajina, Željko Perčić, tvrtka Gore Tex i geodet Mate Mandušić.

Projekt bi se trebao realizirati na području Grada Petrinje te općina Lekenik, Martinska Ves, Sunja i Topusko, a investicija od oko 450 milijuna eura uključuje izgradnju tvornice stočne hrane, klaonicu s rasjekaonicom i preradom, valionicu, bioplinsko postrojenje i trebala bi zapošljavati oko 2.500 radnika.

image

Izaslanstvo u Petrinji

Na sastanku se razgovaralo i ostalim green field investicijama ukrajinskih investitora u proizvodnji hrane na području Sisačko-moslavačke županije te o projektu proizvodnje komposta na području Općine Sunja koji se priprema u posljednje dvije godine.

Državni tajnik Tugomir Majdak naglasio je kako Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, daje punu potporu svim projektima koji revitaliziraju poljoprivredu i proizvodnju hrane na potresom stradalom području ove županije. Istaknuo je važnost projekata koji će povećati vrijednost poljoprivredne proizvodnje RH, ali istovremeno i imati za cilj finalizaciju domaćih ratarskih proizvoda u funkciji stočarske proizvodnje te povećati obujam hrvatskog izvoza.

image

Izaslanstvo u Petrinji

Župan Ivan Celjak pozdravio je napore koje ulažu investitori iz Ukrajine, Vlada RH i konzulat Ukrajine kako bi se ovim strateškim investicijama podigla poljoprivredna proizvodnja u županiji, a sa svojim službama će omogućiti povoljne uvjete za realizaciju svake investicije na ovom području.

Grga Dragičević, načelnik Općine Sunja izrazio je svoje zadovoljstvo jer su strani investitori prepoznali potencijale Sunje oko razvoja poljoprivrede i gospodarstva.

image

Članovi izaslanstva i djeca na stadionu u Petrinji

Počasni konzul Ukrajine Ivica Pirić koji već nekoliko godina uspješno koordinira ulaganja iz Ukrajine u našu zemlju, ovom prilikom je donirao i novu sportsku opremu za najmlađe nogometaše NK Segeste i NK Mladosti iz Petrinje te najavio njihovo sudjelovanje na "Dalmatinko kupu" u Splitu na kojem će se u lipnju okupiti oko 1.000 najmlađih nogometaša iz cijele Europe.

image

Članovi izaslanstva i djeca na stadionu Mladosti iz Petrinje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:01