GRADONAČELNIK.HR

Velika analiza: Raste broj poduzetnika i novootvorenih tvrtki, ovo su gradovi u kojima ih je najviše, pogledajte mjere kojima ih potiču

Najveći trend rasta otvorenih tvrtki bilježe Senj, Stari Grad, Garešnica, Pregrada…

Ilustrativna fotografija

 Dmitriy Shironosov/Panthermedia/Profimedia/

Ovogodišnji pokazatelji iz gradova ohrabruju – prihodi od poreza na dohodak se povećavaju, što pokazuje da zaposlenost raste, da rastu plaće, ali i da se otvaraju nove tvrtke. U Ministarstvu pravosuđa i uprave portal Gradonačelnik.hr provjerio je koliko je novih tvrtki lani otvoreno, i gdje najviše, kao i – kako gradovi pomažu poduzetnicima. Brojke pokazuju da je čak 107 gradova imalo dvoznamenkasti rast broja otvorenih tvrtki. Na svakih 1.000 stanovnika najviše je otvorenih tvrtki bilo u Novigradu, Poreču, Umagu, Novalji, Visu, Opatiji… Ukupni broj najviše otvorenih bilo je u najvećim gradovima – Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli, Varaždinu.. Najveći trend rasta otvorenih tvrtki bilježe, pak, Senj, Stari Grad, Garešnica, Pregrada…

Lani je otvoreno ukupno 14.336 tvrtki, što je 2.159 tvrtki više nego godinu prije, odnosno riječ je o porastu od 17,73 posto. Samo u gradovima otvoreno je 11.758 tvrtki. Iako broj ugašenih tvrtki nemamo, pokazatelji o rastu prihoda od poreza pokazuju da je zaposlenost u porastu, pa je tako sigurno i trend otvorenih tvrtki veći od onih ugašenih. U 94 grada broj otvorenih tvrtki je lani povećan na godišnjoj razini, a u njih pet broj je ostao isti.

Osim izravnih poticaja, gradovi poduzetnicima i na drugi način pomažu, u primjerice pripremama u prijavama na apliciranje sredstava iz raznih izvora europskog novca, promjeni prostornih planova, subvencioniranjem kamata na kredite….

Širenjem programa za poduzetnike kroz EU sredstva tvrtke stalno moraju pratiti pozive i pripremati prijave. Upravo im i na tom dijelu znači suradnja s gradom. Primjerice, nedavno su zatvorena dva značajna programa kroz NPOO – program “Komercijalizacija inovacija” namijenjene mikro, malim i srednjim poduzetnicima usmjerenima na proizvodnju naprednih i inovativnih proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. Jedan od također nedavno zatvorenih poziva bio je “Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća” za poticanje investicija novoosnovanih mikro, malih i srednjih poduzeća (starost poduzeća do 5 godina) koja razvijaju inovacije bazirane na znanju ili visokim tehnologijama.

Kako su po broju otvorenih tvrtki lani predvodili istarski gradovi, izgleda da se isti trend nastavio i ove godine, što potvrđuje i podatak DZS-a o najvećem rastu zaposlenih u Istarskoj županiji. Gledajući, pak, broj otvorenih tvrtki na 1.000 stanovnika, lani su prednjačili gradovi na Jadranu, što je prije svega rezultat oporavka turizma nakon pandemijske godine.

Na 1.000 stanovnika najviše je tvrtki lani otvoreno u Novigradu, 12,62, Poreču 10,56, Umagu 10,42, Novalji 8,45, Visu 8,30, Opatiji 7,88, Biogradu na Moru 6,25, Starom Gradu 6,09, Krku 5,84 i Puli 5,82. Najveći porast broja otvorenih tvrtki na godišnjoj razini bio je u Gradu Senju, za 300 posto, Starom Gradu 240 posto, Garešnici 162 posto, Pregradi 133 posto, Visu 128, Belom Manastiru i Pagu 116 te Glini, Trilju i Opuzenu 100 posto. Ukupno je najviše tvrtki otvoreno lani u najvećim gradovima – Splitu 709, Rijeci 512, Osijeku 396, Zadru 335, Puli 305, Varaždinu 225, Velikoj Gorici 203, Poreču 176, Samoboru 163 i Dubrovniku 161.

image

Analiza 1

Gradonačelnik.hr/
image

Analiza 2

Gradonačelnik.hr/

Poreč: Svake godine dodatne nove mjere – potpore, vaučeri, kamate na kredite…

U Poreču je lani na 1.000 stanovnika otvoreno 10,56 tvrtki.

Poreč je jedan od hrvatskih gradova s najjačim poduzetništvom, te danas porečke tvrtke i poduzetnici zapošljavaju svakog šestog radnika u Istri. Grad Poreč-Parenzo već godinama nudi brojne pogodnosti za poduzetnike početnike, postojeće početnike ali i one koji tek razmišljaju o poduzetništvu.

‘To nam je posebna ciljna skupina pa im kroz razne aktivnosti nudimo podršku i jačanje kako bi se odvažili i upustili u poduzetništvo. Naročito to vrijedi kod žena, koje imaju poduzetnički potencijal ali im treba dodatni poticaj i podrška. Za njih imamo posebne mjere i veće iznose financijskih potpora. Naročito je zanimljiva potpora koja je jedna od rijetkih u RH, a to je besplatan vrtić za dijete u prvih šest mjeseci za poduzetnice početnice. Za mlade također imamo veće iznose financijskih potpora jer želimo i njih motivirati da pokrenu svoj poduzetnički projekt.’ – kažu u Gradu i dodaju: – Osim poduzetničkog inkubatora, poduzetničkih zona i druge poduzetničke infrastrukture, poduzetnicima nudimo direktne financijske poticaje iz proračuna u ukupnom iznosu i to kroz 8 mjera – potpore poduzetnicima početnicima koji prvi put otvaraju obrt ili trgovačko društvo, potpore za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, potpore za izradu web stranice i web shopa, potpore obrtima za obavljanje poslova dadilja, potpore za subvencioniranje nabave dugotrajne materijalne imovine, potpore za uvođenje inovacija u proizvodnju i potpore za subvencioniranje boravka djeteta u dječjem vrtiću ženama poduzetnicima početnicima. Osim novim poduzetnicima i obrtnicima, potpore su namijenjene i postojećim poslovnim subjektima.

Iako se u Poreču iz godine u godinu otvara sve više novih obrta i poduzeća, veseli podatak da se ˝ne gase˝ mladi poslovni subjekti. Prema našim saznanjima, komentiraju, svi korisnici gradskih potpora još uvijek posluju, a često se korisnici, koji su prijašnjih godina ostvarili pravo na potporu u sklopu mjere 1. za početak poslovanja, prijavljuju i za potpore u sklopu drugih mjera (npr. nabavu opreme, digitalizaciju poslovanja i sl.).

Poduzetnici su odlično prihvatili i mjeru koju nastavljamo provoditi i u ovoj godini, a to je kreditna linija „Poduzetnik Istarska županija 2020.“ u okviru koje Grad korisniku povoljnog kredita subvencionira kamatu s 1%, a krediti se dodjeljuju za investicijske projekte i obrtna sredstva.

‘Kontinuiramo slušamo potrebe naših poduzetnika i svake godine dodajemo nove mjere. Od ove godine našim poduzetnicima nudimo mogućnost dobivanja vaučera za besplatno korištenje usluga najsuvremenije industrijske opreme aditivnih tehnologija Proizvodnog parka Torpedo u Rijeci. Sukladno potrebama, naši će poduzetnici moći raditi male serije, prototipove proizvoda. Također, moći će koristiti usluge inženjera koji će 3D modelirati njihove ideje i od toga napraviti finalne proizvode. Osim 3D skenera, na raspolaganju su im i 3D printeri. To su sve industrijski printeri, s kojima se može printati od metala, pijeska i polimera. Skenirati mogu od vlasi kose do pročelja zgrade i isto to isprintati u različitim materijalima. Printeri za pijesak se najčešće koriste za alatničarstvo, za izradu kalupa, dok su printeri za metal namijenjeni za naprednu metalsku industriju.’ – zaključuju u Gradu.

Umag: Uz potpore subvencioniraju i kamate na poduzetničke kredite

Grad Umag je imao lani otvorenih 10,42 tvrtke na 1.000 stanovnika.

Grad Umag je, u suradnji s Istarskom Razvojnom Agencijom (IDA), Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) te drugim poslovnim bankama, pokrenuo Program kreditiranja poduzetnika. Program kreditiranja obuhvaća dvije mjere – Krediti za malo i srednje poduzetništvo te Krediti za mlade, poduzetnike početnike i žene poduzetnice (u suradnji s HBOR-om), a ukupni kreditni potencijal Grada Umaga iznosi 25 milijuna kuna.

‘Želja je aktivno pomoći našim gospodarstvenicima u ovom kriznom razdoblju, stoga će Grad Umag subvencionirati kamatu na odobrene poduzetničke kredite od 1,25% kada su u pitanju nove investicije u industrijskoj zoni Ungarija te 1% na redovnu kamatu za kredite usmjerene na ostale investicije na području grada Umaga“ objasnio je prilikom donošenja mjera gradonačelnik Bassanese te dodao kako će „Grad Umag subvencionirati i kamatu na odobrene poduzetničke kredite temeljem programa HBOR-a za Poduzetništvo mladih, žena i početnika. Kamata će se subvencionirati za vrijeme korištenja, počeka i otplate kredita s 1 postotnim bodom.’

I ove je godine raspisan javni poziv za bespovratne potpore kroz nekoliko mjera. Grad dodjeljuje nepovratne potpore poduzetnicima početnicima, koji po prvi puta otvaraju obrt ili trgovačko društvo, a posluju i imaju registrirano sjedište na području Grada.

Potpora može iznositi do 50% prihvatljivih i dokumentiranih troškova, a najviši iznos potpore može iznositi 6.000 kuna po korisniku. Potpora se daje za pokrivanje dijela troškova izrade poslovnih planova/investicijskih programa, pokrivanje dijela troškova nabave informatičke opreme, pa dijela troškova nabave opreme, alata i inventara, pokrivanje dijela troškova uređenja poslovnog prostora itd.

Također, Grad daje potpore za subvencioniranje dijela troškova nabave dugotrajne materijalne imovine, potpore za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, subvencioniranje dijela troškova polaganja stručnih majstorskih ispita, pa subvencioniranje dijela troškova prekvalifikacije i doškolovanja nezaposlenih osoba, piše Gradonačelnik.hr

Opatija: Poduzetnicima do 50 tisuća kuna potpora

Opatija je lani za 1.000 stanovnika otvorila 7,88 tvrtki.

Grad Opatija u nizu mjera za poduzetnike i ove godine nastavlja sa potporama za zapošljavanje. Konkretno, za svaku novozaposlenu osobu (sa navršenih 30. godina) u mogućnosti su jednokratni poticaj u iznosu od 10.000 kuna i 12 mjesečnih poticaja u visini od 20 posto bruto plaće, a najviše do 2.500 kuna mjesečno. Nadalje, za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina u opcijama su jednokratni poticaj u iznosu od 11.000 kuna i 12 mjesečnih poticaja u visini od 25 posto bruto plaće, a najviše do 3.000 kuna mjesečno, te za svaku novozaposlenu osobu sa invaliditetom: jednokratni poticaj u iznosu od 15.000 kuna i 12 mjesečnih poticaja u visini do 30 posto bruto plaće, a mjesečno najviše do 4.000 kuna.

Nadalje, tu su potpore za početak obavljanja registrirane djelatnosti u svrhu samozapošljavanja, za obavljanje djelatnosti u zaleđu i na području pojedinih mjesnih odbora, pa poticaji za troškove stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika i obrtnika, za troškove digitalizacije poslovanja i digitalni marketing, za troškove prijave na natječaje za bespovratna EU sredstva iz fondova EU ili nacionalnih fondova, za troškove nabave i ugradnje opreme i strojeva te zamjene postojeće opreme i strojeva te za subvenciju za kamate na kredite po programima koje raspisuje PGŽ ili nadležna ministarstva po programima s HBOR-om ili zaključenim s poslovnom bankom, kao i za kamate na kredite za financiranje projekata za koja su odobrena bespovratna sredstva iz fondova EU ili nacionalnih fondova. Opatijski poduzetnici mogu, tako, godišnje ostvariti do 50 tisuća kuna potpora.

Grad Opatija subvencionira trošak redovne kamate u visini od maksimalno 2 postotna poena za cijelo vrijeme trajanja ugovora o kreditu, pod uvjetom da su sredstva za tu namjenu osigurana u Proračunu, do maksimalnog iznosa od 20.000 kuna na godišnjoj razini.

Ukupan iznos poticaja s osnove kamate na kredite može iznositi najviše do 100.000 kuna u 2022. godini.

Pula: 1,5 milijuna kuna potpore u 2022. kroz šest mjera

Sa 5,82 otvorene tvrtke na 1.000 stanovnika i ukupnim brojem od 305 otvorenih tvrtki Grad Pula se je našao također u top deset gradova.

Grad Pula je i u 2022. godini osmislio paket mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva u Puli. Donošenjem Odluke o poticanju razvoja malog gospodarstva kroz dodjelu potpora za razvoj poduzetništva grada Pule u 2022. godini pod nazivom „Potpore Pula 2022“ pulskim će se poduzetnicima dodijeliti 1,5 milijuna kuna bespovratnih potpora kroz šest mjera, a sredstva su osigurana u proračunu za 2022. godinu.

‘Razvoj poduzetništva uz poticajno poduzetničko okruženje oplemenjeno inovativnim sadržajima apsolutan je prioritet Grada Pule, ističu i dodaju da poticajnim poslovnim okruženjem omogućuju poduzetnicima da stvaraju nove vrijednosti za širu zajednicu.

Prva mjera se odnosi na potpore novoosnovanim tvrtkama, druga za digitalizaciju poslovanja i digitalni marketing, pa za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, nadalje za subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita te edukacija zaposlenika, potpore za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine i potpore za IT sektor. Programi dodjele bespovratnih potpora donose se i provode od 2012. godine (s izuzetkom 2013. godine). Od 2012. godine do 2021. godine kroz 9 programa dodjele bespovratnih potpora, odobreno je 968 zahtjeva za potporu u iznosu od 11 milijuna kuna.

Osijek: Ove godine 5 milijuna kuna potpora

Osijek je pri samom vrhu po broju otvorenih tvrtki u 2021., ukupno 396.

Grad Osijek aktivno sudjeluje u razvoju poduzetništva kroz rad poduzetničkih inkubatora i tehnoloških parkova, centra za poduzetništvo, poduzetničkih i IT zona koje su gotovo u cijelosti popunjene te se trenutno radi na dodatnim proširenjem postojećih zona i otvaranjem novih. Općim programom razvoja poduzetništva u iznosu od 8,5 milijuna kuna godišnje Grad Osijek potiče jačanje konkurentnosti poduzetnika, razvoj poduzetničke infrastrukture, subvencioniranje kamatnih stopa za poduzetničke kredite, obrazovanje i informiranje o poduzetništvu te programom mjera potpora u poljoprivredi.

‘Grad je prepoznao važnost jačanja IT sektora, te se kroz posebno opremljene hardware-ske laboratorije, koje je dao na korištenje poduzetnicima i ponudio mogućnost izrada prototipova – primjer je tvrtka Orqa koja proizvodi sofisticirana naočale za upravljanje dronovima, te ostale specifične komunikacije (vojna industrija, medicina i sl.). Grad je u konstantnoj komunikaciji s Osijek Software City-em kao najznačajnijom krovnom udrugom koja okuplja IT tvrtke, te se zajedno stvaraju neophodni preduvjeti za razvoj IT scene u gradu.

Poduzetnički inkubator BIOS jedan je od najvećih inkubatora u RH sa 44 tvrtke i preko 250 zaposlenih od čega je 26 IT tvrtki na ukupnom prostoru od 4.500 m2. Trenutno je u tijeku dogradnja postojećih objekata kako bi se osigurali dodatni prostori za nove korisnike.’ – kažu u Gradu Osijeku.

Grad je donio Rješenje o zaključivanju Sporazuma o suradnji u provedbi projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ s Osječko-baranjskom županijom temeljem kojega Grad Osijek subvencionira kamate hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području grada Osijeka bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na području grada Osijeka.

Eko- industrijska zona Nemetin prostire se na 100 hektara te je opremljena kompletnom infrastrukturom: prometnice, odvodnja oborinske i sanitarne vode, javna rasvjeta, vodoopskrba, plinoopskrba, elektroenergija, telefonija, te toplovod. Nakon izgradnje i dobivanja uporabne dozvole investitorima je omogućena kupovina zemljišta uz niz modela olakšica (za brzinu gradnje, otvaranje novih radnih mjesta..)

Poduzetnička zona „IT park“ ima deset parcela, od jedna gradska, gdje će se smjestiti središnja zgrada s coworking i sličnim sadržajima. Sada je šest parcela popunjeno, a u planu je i širenje.

Gospodarska zona Tenja je popunjena i namijenjena pretežno mikro i malim poduzetnicima.

Gospodarska zona Jug ima naglasak na retail sektor i sektore njegove podrške, a tu će biti i Gospodarski centar.

U cilju jačanja konkurentnosti poduzetnika Grad Osijek raspisuje Javne pozive za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka, a poduzetnici se mogu prijavljivati na osam mjera, za koje je ove godine planiran iznos od 5 milijuna kuna.

Osijek je među top 10 gradova u HR po ekonomskim pokazateljima kao što su broj zaposlenih ili ukupni prihodi. Osijek drži stabilno 4. mjesto i drugo mjesto u HR među top 10 gradova po neto dobiti (više od 669 milijuna kuna) – jedino Zagreb je ovdje ispred Osijeka.

Samobor: 1,25 milijuna kuna za poduzetnike

Grad Samobor je prema lanjskim podacima također u top deset po broju otvorenih tvrtki, ukupno 163.

‘Grad Samobor iz godine u godinu financijski podupire razvoj poduzetništva i obrtništva na području grada te kontinuirano pratimo trendove rasta i sukladno njima trudimo se korigirati potpore. Pri planiranju izdvojenih sredstava pratimo trendove proteklih godina, ali i realne potrebe naših gospodarstvenika.

U 2022. godini Grad Samobor dodjeljuje potpore za kapitalna ulaganja u malom gospodarstvu (planirani iznos je 400.000 kuna), potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje (planirani iznos je 425.000 kuna), potpore za umjetničke i tradicijske obrte (planirani iznos je 50.000 kuna), subvencije za zakup poslovnih prostora u poduzetničkom inkubatoru MTS-a (planirani iznos je 375.000 kuna). Također subvencioniramo i Udruženje obrtnika Samobor te provedbu programa i poticanje poduzetništva i turizma kroz programe Poduzetničkog centra Samobor.’ – kažu u Gradu.

Dubrovnik: Čak 1,2 milijuna kuna za obrtnike

Lani je u Dubrovniku otvorena 161 nova tvrtka. Kako nam kažu u gradskoj upravi, Grad Dubrovnik razvija i provodi nekoliko programa namijenjenih poduzetnicima, a najistaknutiji su Potpore tradicijskim obrtima i Potpore ženama poduzetnicama. Grad Dubrovnik raspisao je krajem travnja godišnji natječaj za dodjelu potpora obrtnicima koji obavljaju tradicijske obrtničke djelatnosti na području Grada Dubrovnika. U 2022. dodijelit će se ukupno 50 potpora, u mjesečnom iznosu od 2000 kuna – od 2018. godine isplaćuju se tijekom cijele godine, a ne samo tijekom 6 mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

U proračunu za 2022. godinu za ovu namjenu osigurano je 1,2 milijuna kuna za 50 obrtnika.

Broj dodijeljenih potpora u stalnom je porastu. Od 30 korisnika subvencija u 2018. godini, iduće godine dodijeljene su 42 potpore. Prošle godine ukupno je sklopljeno 48 ugovora, a potpore su odobrene za 6 novih obrta.

Kriteriji za dodjelu subvencija uključuju duljinu tradicije, deficitarnost obrta, dosadašnje rezultate, pripravnost obrtnika da stečena znanja prenese na nasljednike te spremnost da povremeno organiziraju izložbe i prezentacije svojih proizvoda u cilju promidžbe dubrovačkog obrtništva.

Gradska uprava podupire rad žena poduzetnica u sklopu projekta „Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku“ kojeg Grad Dubrovnik organizira s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Dubrovnik i Hrvatskom udrugom poslovnih žena “Krug” – ogranak Dubrovnik.

Svrha Programa je jačanje poduzetničkog potencijala žena u poduzetništvu, poticanje samozapošljavanja žena u Gradu Dubrovniku kao i ostvarivanje rodne ravnopravnosti kroz ekonomsko osnaživanje žena.

Ovogodišnjem raspisivanju javnog poziva prethodi izmjena i usklađivanje s novonastalim okolnostima i situaciji u kojoj se nalaze poduzetnici s obzirom na pandemiju COVID 19, koja se bitno odrazila na gospodarstvo grada Dubrovnika.

Kroz rad DURA (Dubrovačka razvoja agencija) provodi se projekt Podutetnički inkubator (Tvornica ideja) kojim se daje prilika mladim poduzetnicima i inovatorima. DURA provodi i niz edukacija namijenjenih poduzetnicima u ruralnom razvoju. Više na linkovima dole.

Beli Manastir: Poslovni prostori popunjeni

Grad Beli Manastir imao je lani povećanje broja tvrtki za 116 posto.

-Naš višegodišnji rad konačno daje rezultate, odgovorio je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob na upit kako komentira činjenicu da je Grad Beli Manastir prošle godine dospio među deset najboljih gradova u Hrvatskoj po povećanju otvorenih tvrtki na godišnjoj razini.

-Ne iznenađuju me ovi rezultati jer smo se nedavno u gradu suočili s činjenicom kako nas poduzetnici zovu zbog iznajmljivanja gradskih poslovnih prostora, a mi im nemamo što ponuditi jer su svi prostori popunjeni, rekao je Tomislav Rob.

U gradu još ima praznih poslovnih prostora koji su u privatnom vlasništvu no s njima nije jednostavno dogovoriti poslovnu suradnju. Stoga su u gradskoj upravi počeli razmišljati o modelu da grad Beli Manastir kupi nekoliko poslovnih prostora, uredi ih i iznajmi zainteresiranim poduzetnicima.

– Ono što me posebno raduje je činjenica da nam se poduzetnici obraćaju kao pouzdanom partneru jer imaju povjerenja u naš rad. U proteklih pet godina uvjerili su se kako smo spremni pomoći, napravit ćemo sve što je s naše strane moguće i time završava naš utjecaj na njihov rad. Poštujemo privatnike i njihove poslovne odluke, a naš je posao ne komplicirati nego pustiti tržište da oblikuje poslovne procese, objašnjava gradonačelnik Rob.

Doprinos gradske uprave razvoju gospodarstva proteklih je godina ipak bio vrlo konkretan. Od 2018. godine na snazi su tri glavne mjere: potpora za povećanje konkurentnosti gospodarstvenika, potpora za marketing i promociju gospodarstvenika i potpora za sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete i zaštitu intelektualnog vlasništva. U 2018. godini isplaćeno je 147.739 kn potpora u sklopu 215.736 kuna investicija (68%), a potpore je dobilo ukupno osam poslovnih subjekata. 2019. godine isplaćeno je 297.289 kn potpora kao udio u 431.851,72 kn investicija (69%), a 2021. godine isplaćeno je 295.377 kn potpora, a investicija je bilo 423.039,60 kn (70%). 2019. I 2020. godine potpore je dobilo 18 poslovnih subjekata svake godine.

-I tada se dogodila pandemija koronavirusom, a grad Beli Manastir među prvima je u Hrvatskoj donio odluku o kriterijima za dodjelu potpora zbog zabrane rada poslovnih subjekata zbog tada važećih epidemioloških mjera. Iznos potpore bio je određen brojem zaposlenih te su u 2020. godini 52 poslovna subjekta dobila potporu u ukupnom iznosu 286.500 kn, a 2021. godine 15 poslovnih subjekata dobilo je potporu u iznosu 102.000 kuna.

Osim toga, Gradsko vijeće donijelo je odluku da se od početka ove godine ukida tri-postotni gradski porez na prodaju alkoholnih pića, što je pomoglo oporavku ugostitelja koji su bili jedna od najugroženijih skupina zbog uvođenja restriktivnih mjera.

Nisu samo potpore gradske uprave doprinijele odluci poduzetnika da baš u Belom Manastiru otvore svoju tvrtku. Beli Manastir se značajno promijenio u proteklih pet godina. „Intervencijski plan Grada Belog Manastira i Općine Darda“ pomogao je izgradnji Peer Centra u Šećerani, Kuće kulena u Branjinom Vrhu i novih gradskih bazena. Značajna sredstva uložena su u prometnu infrastrukturu, od izgradnje kolnika do skorog završetka sjeverne gradske obilaznice koja će „izvući“ kamione iz središta grada. U tijeku je i provedba projekta Hrvatskih voda – Aglomeracija Beli Manastir, vrijedna 145 milijuna kuna, koja će sustav odvodnje prilagoditi europskim standardima

Gradska uprava i dalje ima mnogo planova za razvoj gospodarstva. U tijeku je i provedba projekta „Izgradnja skladišnih kapaciteta“ u Poslovnoj zoni, za što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije izdvojilo 10 i pol milijuna kuna za sufinanciranje.

Opuzen: Komunalni doprinos i naknada bez promjene u inflaciji

Opuzen je u 2021. imao 100 postotni rast broja tvrtki.

‘Zasad nemamo nikakve konkretne mjere poticanja s obzirom na novonastalu situaciju s ratom u Ukrajini i raznim poskupljenjima. Osim plana za poticanje naših OPG-ova na godišnjoj razini, planiramo, kada se smiri situacija ubuduće poticati novoosnovane tvrtke i tvrtke bazirane na diversificiranoj proizvodnji, pogotovo usmjerene na inovacije i digitalizaciju u području poljoprivrede i turizma, ali jedini smo koji u ovoj situaciji s prekomjernom inflacijom svih energenata nismo povećavali komunalni doprinos i vrijednost komunalnog boda za komunalnu naknadu, s time smo još jedan odličan mamac za sve poduzetnike voljne ulaganja. Također i ostale namete poput krajnje cijene vode prema poslovnim subjektima te odvoza otpada. Jako dobro se nosimo s krizom uvođenjem reda u trgovačkim društvima i dobrom naplatom, koji nam je uvelike pomagao u nošenju s krizom. Naravno ako nastavu rasti abnormalno cijene na svjetskoj razini, kaže, bit ćemo prisiljeni i mi podizati cijene postepeno’, – komentira gradonačelnik Ivan Mataga..

Dodaje da i postoji odličan odnos s poduzetnicima u komunikaciji, pogotovo s novima kojima se pomaže u rješavanju papirologije tj “birokracije”, kod ishođenja dozvola da im pokažemo put, sugeriramo projektante za izradu projektno-tehničke dokumentacije, brzim izmjenama prostornog plana i planova nižeg reda osiguravamo povjerenje poduzetnika za buduće investicije.

‘Jedna od takvih primjera investicije brzim i pametnim izmjenama prostornog plana je ubrzo gradnja Plodine dd, gdje će Grad Opuzen prvi put imati trgovački centar preko 2000m2 na svom području, što nam je ogroman iskorak za cijelu zajednicu povodom zapošljavanja ljudi s našeg područja, a ujedno i povećani intenzitet tranzitnih gostiju zbog sam pozicije uz državnu cestu D8 prema Dubrovniku, i stvaranjem dodatnom vrijednošću. Osim Plodina, očekuju se uskoro otvaranje dva još velika centra, gdje očekujemo u ta tri poduzeća raspisivanje natječaja za preko 150 radnih mjesta, što smatramo velikim iskorakom u zapošljavanju na području grada i smanjenjem nezaposlenošću u velikoj razini. Osim svega navedenog, još jedna olakotna okolnost nam je uskoro otvaranje Pelješkog mosta gdje ćemo biti prometno povezaniji s krajnjim jugom Hrvatske i praktički postati logističko distributivni centar zbog same pozicije, zbog same činjenice i nadam se ubrzo stabiliziranja stanja sa situacijom u Ukrajini i prekomjernom inflacijom, broj upita će biti sve veći. Ujedno zbog kraćeg vremenskog puta između Dubrovnika i doline Neretve, povećat će se potražnja za poludnevnim/dnevnim izletima na području doline, čime će se povećati broj novoosnovanih agencija i ostalih start upa koji gravitiraju turizmu. Porast će bilježiti u velikom broju gostiju i privatni iznajmljivači i ugostitelji. Sve u svemu, očekuje nas rapidan rast gospodarstva kroz sljedećih 10 godina za Grad Opuzen i cijelu dolinu, samo da se smiri situacija na globalnoj razini i dodatno ne iskomplicira.’ – zaključuje gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:14