Varaždinsko bučino ulje osvojilo je dva zlata na jednom od najvećih svjetskih izložbi ulja, 59. Monde selection u Bruxellesu.
Ulja Andreje Petrović i Matije Patrčevića još jednom su dokazali neprijeporno vrhunsku kvalitetu ovog brenda. Osvojiti zlato na jednoj od najprestižnijih svjetskih izložbi prehrambenih proizvoda u Bruxellesu, uz iznimno jaku konkurenciju od 3200 proizvoda iz više od 100 zemalja, ogroman je uspjeh. Nagradu na natječaju sa šest desetljeća dugom tradicijom dodjeljuje Međunarodni institut za kvalitetu iz Bruxellesa.
- Nismo ni bili svjesni kvalitete koju imamo. Prvo smo na Međunarodnoj izložbi Alpe – Adria imali osvojeno zlato i šampiona izložbe, potom smo na prvom međunarodnom natjecanju u Austriji imali šest zlata i iznova šampiona izložbe da bi na ovoj, trećoj izložbi u nizu, imali dva zlata za kvalitetu - istaknuo je varaždinski župan Radimir Čačić.
Župan je istaknuo da je hrana kultura, koja nam uz jezik i običaje daje identitet i definira nas. Varaždinsko bučino ulje jedino je hrvatsko zaštićeno ulje ikad nagrađeno u Bruxellesu. Ni vrhunska hrvatska maslinova ulja nisu uspjela u šest desetljeća doći do medalje. Svi prijavljeni proizvodi prolaze rigoroznu analizu, testiranju i kušanju, boduju se čak 25 parametra.
- Na Monde Selectionu naša je bučina ulja ocjenjivala komisija koju čine ugledni profesionalci, kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske Kulinarske akademije, sveučilišni profesori, kemijski inženjeri i nutricionisti. Naše je ulje u svim kategorijama bilo superiorno, od dizajna boce i naljepnice, preko arome i teksture do okusa - naglasio je župan.
Pročelnik za poljoprivredu Varaždinske županije, zaljubljenik u svoj posao Dragutin Vincek, u razgovoru s novinarima je pročitao kakvim su sve epitetima ocijenjena varaždinska ulja - bogato, aromatično, uglađeno, suptilnog okusa, delikatnog mirisa, "okus lagano prženih sjemenaka prija nepcu".
- Tekstura ulja opisana je kao zaokružena i profinjena, ugodne masnoće i viskoznosti u kojoj su ispitivači uživali - nabrajao je Vincek komplimente stručnjaka na račun Varaždinskog bučinog ulja
Zlatni Matija Patrčević iz Uljare Agroprom i Andreja Petrović veselili su se ovom, dosad najvećem uspjehu. Matija Patrčević kaže da nakon nagrada na ove tri zadnje izložbe slobodno može reći "da bučine koštice prerađujemo u „zlatna ulja“. Andreja Petrović i suprug u proizvodnju su ekološkog bučinog ulja ušli prije deset kao apsolutni početnici da bi danas osvajali ovako prestižne nagrade. Oba uljara zahvaljuju Varaždinskoj županiji na velikoj podršci u brendiranju njihovih proizvoda na svjetskoj razini.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....