‘LIČKI MEDVJED‘

Usred ličke pustopoljine rađa se projekt od 500 milijuna eura, skuplji od Pelješkog mosta!

Vjetropark bi bio smješten na potezu sela Dabar - Lička Jesenica, na tamošnjim brdima, nekih 20 kilometara od Otočca

Ilustracija, prizor iz Like i vjetroelektrane

 Dalibor Brlek/Panthermedia/P

Vjetroelektrane Lički Medvjed, koji tvrtka Green Trust priprema zajedno s njemačkim partnerom, tvrtkom Enercon, u okolici Otočca, investicija je vrijedna 500 milijuna eura i najveći je takva u Hrvatskoj.

Šira javnost o njoj zna više od jučer, nakon što je predsjednik Zoran Milanović održao sastanak s predstavnicima nizozemske tvrtke Green Trust, direktorom Jeroenom Boerkampsom, projektnim menadžerom Jorickom Messinkom i menadžerom za Hrvatsku Goranom Trškom, koji rade na realizaciji ovog projekta. Planirani kapacitet vjetroelektrane je 425 MW, a planirana godišnja proizvodnja 1 TWh 'zelene' energije.

- Osim što će donijeti nova radna mjesta, Vjetroelektrana Lički Medvjed planira i direktno pomagati lokalne održive projekte i inicijative, kazali su predstavnici tvrtke Green Trust te pojasnili kako planiraju osnovati fond koji će s iznosom od 200 tisuća eura godišnje podupirati lokalne održive projekte koji imaju za cilj poboljšanje gospodarskih, socijalnih i ekoloških uvjeta života.

Nadalje, istaknuli su kako će gradnja vjetroelektrane donijeti poboljšanje infrastrukture na području Otočca i okolnih mjesta, s obzirom na to da će za realizaciju projekta biti potrebno izgraditi 25 kilometara ceste te investirati u gradnju nove visokonaponske mreže - prezentirali su investitori predsjedniku Milanoviću.

Oni imaju u Hrvatskoj svoj tim koji na projektu radi nekoliko godina, no do realizacije će trebati proći još barem pet, kaže nam gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

- Još uvijek rade na prikupljanju potrebnih dokumenata za građevnu dozvolu, to je kod nas dugotrajno i frustrirajuće. Mi u Gradu pripremamo promjenu Prostornog plana, na čemu ćemo raditi čitavu ovu godinu. Plan je da se dokumentacija sredi u sljedeće tri godine, a onda naredne dvije slijedi izvođenje radova - rekao nam je gradonačelnik Bukovac. Renta, odnosno naknada za koncesiju koju bi dobivao Grad od rada devedesetak vjetroelektrana iznosila bi godišnje oko 10 milijuna kuna.

Vjetropark bi bio smješten na potezu sela Dabar - Lička Jesenica, na tamošnjim brdima, nekih 20 kilometara od Otočca, kojemu administrativno pripada. Radi se o prilično pustom kraju koji je demografski devastiran prošlih godina. Investitori kažu da će napraviti "jedinstven vjetropark u jedinstvenom planinskom krajoliku iz obnovljivih izvora, uz istodobnu zaštitu prirode i divljih životinja".

Green Trust je međunarodna konzultantska tvrtka za održivu energiju sa sjedištem u Nizozemskoj, a u Hrvatskoj je aktivna od 2017. godine. Njemački proizvođač vjetroagregata Enercon je proizvođač vjetroagregata od 1984. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:20