Nisu svi složni

Usprkos prijetnji sankcijama Indonezija i dalje želi kupiti ruske borbene avione

Riječ je o 11 Su-35S aviona za koje bi Indonezija ukupno platila 1,14 milijardi dolara
Suhoj Su-35
 Profimedia, TASS

Indonezija i dalje namjerava kupiti 11 borbenih zrakoplova Suhoj Su-35S od Rusije, iako im zbog toga prijete američke sankcije, informacije su iz Ministarstva obrane Indonezije koje prenosi Jakarta Globe.

Naime, otkako je Trump u kolovozu prošle godine proglasio novi paket sankcija prema Rusiji, postoji opcija da se one prošire i na države koje kupuju neke ruske proizvode, naročito vojnu opremu i tehnologiju. Osim toga, proteklih dana mediji u Indoneziji pisali su kako SAD, prema neslužbenim informacijama, nisu zadovoljne zbog dogovora o kupnji aviona koji su Indonezija i Rusija postigle u veljači ove godine.

Riječ je o 11 višenamjenskih borbenih aviona Suhoj Su-35S, trenutno najmodernijima koje Rusija proizvodi, a za koje bi Indonezija ukupno platila 1,14 milijardi dolara (vjerojatno je u cijenu uključeno naoružanje i obuka pilota i osoblja). No, Rusi ne bi bili plaćeni samo u novcu, nego i proizvodima poput kave, palminog ulja i čaja, koje Indonezija, inače četvrta najmnogoljudnija država na svijetu (ima 261 milijun stanovnika) izvozi u velikim količinama.

Prvi avioni stižu 2019.?

- Ako ugovor stupi na snagu ovog mjeseca, prva dva aviona trebala bi stići 2019. Mi nemamo neprijatelja, u dobrim smo odnosima s Amerikancima i od njih također kupujemo avione (Hercules, op.a.). Sretni smo da smo i u dobrim odnosima s Rusijom i drugim državama. Stoga, nemamo namjeru stvarati neprijatelje - rekao je glasnogovornik indonezijskog ministarstva obrane Totok Sugiharto u četvrtak, piše Jakarta Globe.

No, njegov ton ne slijedi Wiranto, ministar za koordinaciju političkih, pravnih i sigurnosnih pitanja. Prema njemu, kupnja ruskih Su-35-ica ne dolazi u obzir u narednom razdoblju.

- Što ćemo učiniti ako nas pogode sankcije? Moramo razmišljati o posljedicama. Kupovina oružja nije kao kupovina drugih dobara. Sve faktore mora se uzeti u obzir i uskladiti - smatra Wiranto.

Vrhunske manevarske sposobnosti

Što se tiče samih aviona, Suhoj Su-35 klasificira se kao višenamjenski lovac 4++ generacije, ali koristi neke tehnologije koje se pripisuju borbenim avionima pete generacije (od kojih su u operativnoj upotrebi samo američki F-22 i F-35 te kineski J-20). Ujedno je riječ o najmodernijem i najboljem ruskom borbenom avionu, barem dok Suhoj Su-57 ne postane dio Zračnih snaga Ruske Federacije, što se po svemu sudeći neće dogoditi prije 2020., a možda i kasnije.

Su-35 ima možda i najbolje manevarske sposobnosti od svih borbenih aviona na svijetu, a opremljen je i naprednom elektronikom i moćnim pasivnim elektronskim radarom Irbis-E koji može na velikoj udaljenosti locirati i pratiti više meta istovremeno. Avion je naoružan topom od 30mm, ima mogućnost nošenja 12 raketa zrak-zrak raznih dometa, a po potrebi može nositi i bombe. Maksimalna brzina mu je 2500 km/h, a radijus u kojem može borbeno djelovati je 1600 km. Zasad ga koriste samo Kina i Rusija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:31