SANKCIJE VEĆ DJELUJU

Uspaničeni Rusi navalili na bankomate: ‘U šoku sam, deviza nigdje, što će mi ova hrpa papira!‘

Blokada zračnog prometa znači dodatno otežan dotok gotovog novca u stranoj valuti, a nervoza građane hvata i zbog suspenzije servisa kao što je ApplePay

Posljednji put je navala na bankomate u Rusiji zabilježena 2014. godine, nakon aneksije Krima

 Photo by OLGA MALTSEVA/AFP

Nakon što su Sjedinjene Države, Europska unija, Japan i još neke države odlučile rusku državu i nekoliko ruskih banaka izbaciti iz međunarodnog platnog sustava SWIFT, u Rusiji su građani pohrlili na šaltere i bankomate ne bi li, zbog vrlo izvjesne devalvacije rublja, čim prije povukli novac, i to u devizama. Iz Moskve tako stižu prizori kolona pred bankama i bankomatima iako neke mjenjačnice dolare nude po tečaju 30-ak posto višem od onoga zabilježenog u petak na kraju službenog trgovanja kada se dolar mogao kupiti po 84 rublja. Unatoč činjenici da jedan dolar kod mjenjača košta i više od 100 rubalja, što se smatra psihološkom granicom iznad koje bi se, prema tumačenju brojnih ekonomista, ruska središnja banka odlučila za dizanje temeljne kamatne stope, građani su u panici da bi tečaj mogao dodatno podivljati, a da bi njihovi rublji mogli postati bezvrijedne hrpe papira.

Nije samo izbacivanje iz SWIFT-a okidač za nervozu kod Rusa, nego i najava puno vidljivije ekonomske blokade, što uključuje i zatvaranje zračnog prostora za sve ruske prijevoznike, ali i prestanak funkcioniranja popularnih servisa kao što je ApplePay.

- Evo, čekam već sat vremena, ali deviza nigdje! Samo rublji, ispovijeda se za Bloomberg 28-godišnji Vladimir, programer koji nije htio otkriti svoje prezime, a koji se našao u redu pred bankomatom u sklopu jednog moskovskog šoping centra. - Došao sam malo kasnije jer mi nije na pamet padalo da bi se ovako nešto moglo dogoditi. Sada sam u šoku, rezigniran je.

SAD, EU i nekolicina zapadnih država ovog su vikenda, osim spomenutog izbacivanja iz SWIFT-a, dogovorili i zamrzavanje inozemnih rezervi ruske centralne banke, a sve u znak odmazde nakon pokretanja napada na Ukrajinu. Veći dio Europe zatvorio je svoj zračni prostor za ruske letjelice tako da će to izuzetno otežati prijevoz gotovog novca u državu.

Putinova Rusija suočena je sa sankcijama kakve se praktički ne pamte, a dio posljedica mogao bi biti vidljiv već u ponedjeljak, kad se otvore burze. Uvođenje ovakvih mjera je još u petak bilo na dugom štapu: tada su neki dužnosnici Bidenove administracije neslužbeno novinarima govorili da izbacivanje iz SWIFT-a, iako se njime javno prijetilo, zapravo uopće nije na dnevnom redu. A onda je došlo do velikog obrata, što zbog siline naleta Putinove vojske, a što zbog inicijative ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji se u jednom trenutku videovezom uključio na sastanak lidera država članica EU. - Ovo je možda zadnji put da me vidite živog, poručio im je Zelenski nakon čega je, kako svjedoče neki prisutni u briselskoj dvorani, među šefovima država zavladao šok i svi su na neko vrijeme zanijemjeli.

Bloomberg piše da postoje indicije da će na samom početku trgovanja u ponedjeljak rubalj kolabirati.

- Ne vidim scenarij u kojem se to neće dogoditi, rekao je fond menadžer Paul McNamara iz GAM Investmentsa. - Ne očekujem bilo kakvu učinkovitu intervenciju koja bi ograničila tečaj, ali očekujem neku zakonsku intervenciju kojom bi se ograničila mogućnost prodaje rubalja, pojasnio je.

Središnja je banka prije nekoliko dana objavila da povećava zalihe gotovine za bankomate kako bi odgovorila na povećanu potražnju, a u nedjelju izdala novo priopćenje kojim bankama obećava 'neometanu' opskrbu rubljima. U istom priopćenju nije bilo spomena o podršci bankama oko opskrbe devizama niti o sankcijama koje se uvode.

Rusija je posljednji put paničnu navalu građana na gotov novac imala 2014. godine, kada je uslijed zapadnih sankcija zbog aneksije Krima snažno pala cijena sirove nafte i srušila tečaj rublja. U samo tjedan dana najveća ruska banka, državni Sberbank, građanima je isplatila 1.3 bilijuna rubalja (oko 16 milijardi dolara)

U Sberbanku i također državnom VTB-u nisu još komentirali činjenicu da su se našli na udaru sankcija. Glasnogovornik moskovske burze odbio je pak komentirati planove trgovanja rubljom u ponedjeljak.

- Situacija je nestabilna, a sankcije i restrikcije pod kojima se našla središnja banka mogu sve još samo dodatno pogoršati, komentirala je financijska eksperica Aleksandra Suslina u moskovskoj analitičkoj kompaniji EEG.

- Već imamo blage naznake navale na gotovinu, ali nema tog bankomata koji će moći izdržati redove koji se budu stvorili pred sankcioniranim bankama, zaključuje Suslina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:00