UPOZORENJE HUPS-A

‘Urušilo se tržište svinja u Hrvatskoj‘

Damping i uvoz svinja i svinjetine sumnjive kvalitete ugrožavaju domaće proizvođače
Ilustracija
 Aitor Garmendia/tras Los Muros

Tržište svinja u Hrvatskoj se, kako tvrde čelnici Hrvatske udruge proizvođača svinja (HUPS) protekli tjedan srušilo, mesne industrije u Hrvatskoj smanjile su narudžbe svinja s domaćih farmi te dodatno snizile kupovnu cijenu za svinje.

Članovi udruge su proizvođači prasadi, tovljači hrvatske prasadi i proizvođači genetskog materijala u Hrvatskoj. Godišnje proizvode godišnje oko 700. 000 svinja i drže 30.000 krmača. Razlog je, kako kažu, poplava jeftinih svinja po dampinškim cijenama od 0,8 - 0,9 eura dovezenih u Hrvatsku. Ova cijena je 20-30 posto niža nego u zemljama iz kojih dolaze. Razlog ovoj rasprodaji vjerojatno leži u činjenici da svinje dolaze iz visoko rizičnih područja koje imaju Afrička svinjska kuga te njihove klaonice nemaju izlaz za ovo meso. Uvoz mesa svinja i dalje se pojačava te cijene drastično padaju u trgovačkim lancima. Nabavne cijene po kojima nam ulazi meso upozoravaju na ozbiljan problem .

„Ako se meso rasprodaje ispod tržnih kriterija mora postojati neki razlog. Mi sumnjamo o da je ovo meso sumnjivog roka trajanja ili zdravstvene ispravnosti, priopćeno je u utorak iz Hrvatske udruge proizvođač svinja. Još jedan ozbiljan zdravstveno javni problem na koji smo upozoreni je uvoz prasadi za klanje. Po našim informacijama uvoze se prasad težina oko 20 kg koja su starosti oko 60 dana. Tražimo provjeru ovih navoda jer ako je doista tako velika je mogućnost da se uvoze prasad koja se nalaze pod karencom. Na velikom broju farmi s industrijskom proizvodnjom koristi se opasan kokcidiostatik koji ima karencu 77 dana. Primjenjuje se na prasadi starosti do 7 dana pa na tržište za klanje prasad može ići tek nakon 85-90 dana starosti a tada su i težine prasadi puno veće od 20 kg“, izjavio je predsjednik Udruge Krešimir Kuterovac.

Zbog svih navedenih problema na tržištu Hrvatska udruga proizvođača svinja od Vlade RH, Ministarstvo poljoprivrede i Tržna inspekcija zahtjeva da poduzmu hitne mjere. Treba kako navode izvršiti provjeru uvoza živih svinja za klanje : izvršiti procjenu rizika za zdravlje svinja u RH i zabraniti uvoz iz zemalja koje imaju ASK ili transportni putevi prolaze kroz te zemlje. Koliko je ASK kao bolest opasna potvrđuju i zemlje koje su zabranile uvoz mesa iz tih zemalja. Zatim izvršiti provjeru uvoza živih svinja za klanje s aspekta kvalitete i prisutnosti rezidua u mesu uvezene prasadi te po potrebi dodatnom dokumentacijom pri uvozu zaštititi zdravlje naših potrošača te izvršiti pojačane kontrole uvezenog mesa na kvalitetu, rokove i uvjete trajanja te zdravstvene ispravnosti i poduzeti radnje da se zaštiti javno zdravlje, izvršiti provjeru narušavanja tržišta i uvjeta trgovanja s obzirom na dampinške cijene i rasprodaju mesa u Hrvatskoj.

Iz Hrvatske udruge proizvođača raže hitne mjere sanacije stanja na tržištu zbog pada prihoda od 2.9.2020. te da se ova šteta u minimalnom iznosu od 70 milijuna kuna nadoknadi do kraja godine, danas se gubitak po tovljeniku povećao na 20 eura, a po prasetu 10 eura u protivnom će se svinjogojska proizvodnja drastično smanjivati.

„Hrvatska i dalje proizvodi samo 50 posto potrebnih količina svinja i svinjskoga mesa, a danas kada je sezona najveće potrošnje mesa ne možemo ni tih 50 posto prodati po tržnim cijenama. Korona kriza trebala nas je osvijestiti o stanju u hrvatskom agraru i pokazati kakva nam je poljoprivredna suverenost i samodostatnost , te koliko je poljoprivreda važna za opstanak RH, proizvodnje i života u ruralnim područjima. Vlada RH stoga ne smije stvari prepustiti slučaju nego je nužna hitna akcija“, naglašavaju u Udruzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2022 19:03