‘NIKAD STVARNIJA‘

Umjetna inteligencija upravo je šokirala svijet, ovo je prekretnica u svakom smislu: Pogledajte fascinantan video

OpenAI je priznao i slabosti novonastalog alata, uključujući neispravnost prilikom "simulacije složenih scena akcije" i nerazumijevanje "uzroka i posljedice"

Kadrovi iz sadržaja koje je generirala umjetna inteligencija

 /Screenshot Twitter

Slike stvorene umjetnom inteligencijom ubrzo bi mogle izgledati puno realističnije. U četvrtak je tvrtka OpenAI, koji stoji i iza ChatGPT-ja, svijetu predstavila novi alat pod nazivom SORA koji može generirati nevjerojatno realistične videozapise na temelju upita, odnosno naredbe (prompta) koji korisnik upisuje.

Tom prilikom valja podsjetiti kako je generativna umjetna inteligencija, jedina kakva danas postoji, bez usmjeravanja od strane čovjeka i podataka kojima ih hrani, potpuno nesposobna za bilo kakve autonomne zadaće. Riječ je o vrijednom alatu, ali i dalje samo alatu.

Video zapisi koje je stvorila Sora mogu biti dugi do jedne minute, te se sastojati od "složenih scena s više likova, specifičnim vrstama pokreta i preciznim detaljima", objavila je tvrtka. Osim teksta, Sora također može generirati videozapise iz fotografija i "proširiti" postojeće videozapise, elaboriraju iz kalifornijske tvrtke OpenAI.

Proizvod je u početku dostupan samo takozvanim "crvenim timovima" (stručnjacima tvrtke zaduženim za suzbijanje dezinformacija, govora mržnje i onoga što u tvrtki nazivaju "pristranosti") koji već rade s OpenAI-jem na poboljšanju sigurnosti proizvoda. Na programu radi i određen broj vizualnih umjetnika, dizajnera i filmaša kako bi tvrtka mogla dobiti informacije na kojim će SORA počivati.

OpenAI je jučer već podijelio nekoliko primjera demonstracije moći novog modela umjetne inteligencije. Tako možemo vidjeti video žene na ulici Tokija okupane neonskom rasvjetom, mamuta koji galopiraju kroz snijeg, čudovište iz crtića kako znatiželjno kleči pred svijećom koja se topi, reprodukciju američkog Divljeg zapada...

Vjeruje se da bi opisani AI model mogao imati ponajprije na utjecaj na tržišta digitalne zabave.

U tvrtki su također priznali i aktualne slabosti novonastalog alata, uključujući neispravnost prilikom "simulacije složenih scena akcije" i nerazumijevanje "uzroka i posljedice" — primjerice; kolačić koji i dalje ostaje cijeli nakon što ga je netko zagrizao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 17:21