PLJUSKA BIDENU

Umjesto povećanja vlastite proizvodnje nafte, Saudijci poduplali uvoz iz Rusije! ‘Treba nam za klima uređaje‘

Saudijska Arabija, podsjeća Reuters, najveći je svjetski izvoznik nafte koji se u ljetnim mjesecima na unutarnjem planu suočava s povećanjem potražnje za hlađenjem

Joe Biden i Mohammed bin Salman

 AFP PHOTO/MEDIA OFFICE OF MOHAMMED BIN SALMAN /BANDAR ALGALOUD

Saudijska Arabija udvostručila je u drugom kvartalu ove godine uvoz loživog ulja iz Rusije kako bi zadovoljila povećane potrebe svojih elektrana za gorivom, utvrdila je agencija Reuters.

- Podaci koje je Reuters dobio putem praćenja brodova Refinitiv Eikon pokazuju da je Saudijska Arabija uvezla 647 tisuća tona ili 48 tisuća barela dnevno loživog ulja iz Rusije preko ruskih i estonskih luka u razdoblju od travnja do lipnja ove godine. To je porast od 320 tisuća tona u odnosu na isto razdoblje prije godine dana - navodi agencija, skrećući pozornost na činjenicu da jačanje trgovine energentima Saudijske Arabije s Rusijom dolazi u trenutku kada američki predsjednik Joe Biden posjećuje Rijad u misiji nagovaranja saudijske kraljevske obitelji da poveća proizvodnju nafte.

Saudijska Arabija, podsjeća Reuters, najveći je svjetski izvoznik nafte koji se u ljetnim mjesecima na unutarnjem planu suočava s povećanjem potražnje za hlađenjem, odnosno pojačanim potrebama za električnom energijom za klima uređaje.

- Saudijska Arabija već nekoliko godina uvozi rusko loživo ulje, što može smanjiti njezinu potrebu za rafiniranjem sirove nafte za proizvode i smanjiti količinu nafte koju treba sagorjeti za energiju, ostavljajući joj više nerafinirane sirove nafte za prodaju na međunarodnim tržištima po višim cijenama - pojašnjava isti izvor, navodeći kako je lani Saudijska Arabija lani uvezla 1,05 milijuna tona ruskog loživog ulja. Dodaje se kako Saudijci koriste i smanjenu potražnju za ruskim energentima od strane Europske unije, SAD-a i njihovih saveznika u sankcioniranju Moskve zbog napada na Ukrajinu. Smanjena potražnja nosi s sobom i niže, povoljnije cijene za kupce koji nisu zaveli sankcije Rusiji.

Reuters prenosi navode iz redova trgovaca naftom da je, praćenjem brodova, uočen porast dotoka ruskog loživog ulja preko bliskoistočnog naftnog središta Fujairah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Fujairah je, prema istome izvoru, primio 1,17 milijuna tona ruskog loživog ulja u dosadašnjem tijeku godine u usporedbi s 900 tisuća tona u istom razdoblju prošle godine.

- Dodatnih 900 tisuća tona moglo bi biti isporučeno u Fujairah samo u srpnju, prema shiptrackingu, čime bi ukupan broj ove godine iznosio 2,1 milijun tona, premašujući 1,64 milijuna tona za cijelu prošlu godinu - najavljuje agencija.

Reuters skreće pozornost i na podatak da je iskorištenost rafinerija u Fujairahu u drugom kvartalu ove godine bila na razini između 70 i 73 posto kapaciteta unatoč, ističe agencija, povećanju proizvodnje nafte od deset milijuna barela dnevno. Za usporedbu, dodaju, iskorištenost spomenutih rafinerija između 2017. i 2019. u istome razdoblju kretala se između 75 i 95 posto.

Podsjećajući na višemjesečne pokušaje SAD-a i saveznika da rusku vojnu moć u Ukrajini oslabi zavođenjem sankcija i smanjenjem prihoda koje Moskva ima od prodaje nafte i plina u svijetu, Reuters zaključuje kako ‘povećana prodaja loživog ulja iz Rusije Saudijskoj Arabiji pokazuje izazov s kojim se američki predsjednik Joe Biden suočava dok njegova administracija nastoji izolirati Rusiju i smanjiti njezine prihode od izvoza energije‘.

Dok su mnoge zemlje zabranile ili obeshrabrile kupnju iz Rusije, primjećuje agencija, Kina, Indija i nekoliko afričkih i bliskoistočnih zemalja povećale su uvoz.

- Joe Biden je u petak bio u posjetu Saudijskoj Arabiji i očekivalo se da će tražiti povećanje opskrbe kraljevstva naftom na globalnim tržištima kako bi pomogao u snižavanju cijena nafte koje su pogoršale inflaciju diljem svijeta. Malo je slobodnih kapaciteta za Saudijce i druge da povećaju proizvodnju u kratkom roku. Saudijska Arabija je također zadržala svoju suradnju s Rusijom u savezu globalnih proizvođača poznatom kao OPEC+. Njih dvoje su de facto čelnici OPEC-ovih i ne-OPEC-ovih proizvođača u toj skupini - komentira Reuters.

Ministarstva energetike Saudijske Arabije i Rusije uskratila su Reutersu komentar o pojačanoj trgovini energentima dviju država. Prema službenim međunarodnim procjenama, Rusija će od izvoza energenata ove godine uprihoditi oko 285 milijardi dolara što će im biti i rekordni izvozni energetski prihod u posljednjih desetak godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:38