Ukrajinska veleposlanica u ofenzivi na irskog proizvođača viskija: ‘Ne pijte Jameson, on financira ruski ratni stroj‘

Vlasnici jamesona odgovaraju da je prema ruskim zakonima namjerno gašenje tvrtke kazneno djelo za koje bi odgovarali njezini zaposlenici u Rusiji

Jameson

 Igor Golovnov/Alamy/Alamy/Profimedia

Veleposlanica Ukrajine u Irskoj Larysa Gerasko pozvala je na bojkot irskog proizvođača viskija Jameson zbog odluke vlasnika te tvrtke da ne ugasi poslovanje u Rusiji.

- Neću više kupovati Jameson proizvode i pozivam pubove, restorane i kupce da učine isto - apelirala je Larya Gerasko, otkrivši kako je pokušala kontaktirati vlasnika Jamesona, francusku kompaniju Pernod Ricard s zahtjevom da zatvore biznis u Rusiji jer, istaknula je, trgujući s Rusijom financiraju ruski ratni stroj. Gerasko kaže kako su u Pernod Ricardu ignorirali njezine pokušaje da stupi u kontakt s odgovornima u kompaniji.

S druge strane, iz Pernot Ricarda su se povodom izjava ukrajinske diplomatkinje oglasili priopćenjem u kojem ističu kako im nije poznato da ih je Larysa Gerasko pokušala kontaktirati. Potvrdili su obnavljanje prodaje viskija u Rusiji, objasnivši taj potez zaštitom svojih zaposlenika u Rusiji.

- Smanjenje prodanih količina u Rusiji kako bi se izazvao namjerni bankrot je u toj zemlji kazneno djelo i predstavlja značajan rizik za naše zaposlenike i njihove obitelji - poručio je Pernot Ricard. Dodaju kako je eventualna odluka o zatvaranju biznisa u Rusiji vrlo složena i izazovna. Najavljuju kako će u idućim tjednima razmotriti ostanak na ruskom tržištu.

Komentiravši spomenuto priopćenje vlasnika Jamesona, Larysa Gerasko je zaključila kako ‘ta tvrtka, s jedne strane,želi zaštititi nekoliko zaposlenika, ali desece tisuća Ukrajinaca, svaki dan, ubija Rusija‘.

- Plaćamo najvišu cijenu, ljudskim životom, i pozivamo sve tvrtke da prekinu svaki trgovinski odnos s državom agresorom, državom teroristom - apelirala je ukrajinska veleposlanica u Irskoj. Predložila je Jamesonu da, kazala je, ako želi zaštititi svoje zaposlenike, da bi mu bilo bolje da ih preseli u sigurnije zemlje, poput Francuske ili Irske. Pernot Ricardu je spočitnula i da se odrekao izvoza votke Absolut u Rusiji nakon što su, podjsetila je, švedski farmeri zbog ruske invazije na Ukrajinu prestali isporučivati žitarice francuskoj tvrtki za proizvodnju spomenutog pića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:07