OGLASILI SE DOBAVLJAČI

Udruga dobavljača pozdravlja predloženi model prodaje Fortenove: ‘Najbolja opcija koja osigurava stabilnost‘

Posebno pozdravljaju namjeru da se u postupku prodaje prije bilo kakvog drugog plaćanja iz prikupljenih sredstava isplati tzv. Granični dug prema kvalificiranim dobavljačima

Zgrada Fortenova Grupe

 Darko Tomas/Cropix

Udruga dobavljača Agrokora ocijenila je danas da je predloženi model prodaje Fortenova grupe najbolja opcija koja osigurava stabilnost dugoročnog poslovanja i okončanje postupka restrukturiranja. U dopisu Fortenova grupi Udruga dobavljača posebno pozdravlja namjeru da se u postupku prodaje prije bilo kakvog drugog plaćanja iz prikupljenih sredstava isplati tzv. granični dug prema kvalificiranim dobavljačima koji su omogućili kontinuitet poslovanja u najtežim trenucima poslovanja Grupe.

Naime, Udruga dobavljača Agrokora imenovana je kao administrator isplate graničnog duga temeljem nagodbe sklopljene u postupku izvanredne uprave nad društvom Agrokor d.d. i njegovim ovisnim i povezanim društvima. Fortenova Grupa jučer je stoga i Udruzi dobavljača poslala dopis u kojem su ih uzvijestili o inicijativi za vlasničkim restrukturiranjem s ciljem stabilizacije poslovanja svih operativnih društava Grupe i stvaranju pretpostavki za održivi razvoj.

I Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, je prilikom objave o otvaranju međunarodnog procesa ispitivanja interesa potencijalnih investitora posebno naglasio da će se iz prikupljenih sredstava najprije podmiriti dug u iznosu od 78 milijuna eura prema dobavljačima iz nagodbe vjerovnika Agrokora.

Tom je prilikom ujedno naglasio kako je razlog odluke o otvaranju procesa ispitivanja interesa potencijalnih investitora to što u vlasničkoj strukturi imaju sankcionirane osobe pa je cilj ovog procesa da Fortenova Grupa nastavi bez njih. Osvrnuo se i na rezultate u 2022. godini prema kojima su imali 5.2 milijarde eura prihoda, preko 300 milijuna eura operativne dobiti, a relativna zaduženost, odnosno omjer duga i operativne dobiti je bio 3.5 puta što je značajno smanjenje u posljednje četiri godine. Osim toga, naglasio je kako su prošlu godinu završili s preko 280 milijuna eura gotovine na računu.

Svi ti dobri rezultati, naravno, nisu dovoljni da bi Grupa mogla dugoročno ostvariti povoljno financiranje na međunarodnim tržištima sve dok ne riješimo suvlasničku situaciju koju imamo - rekao je Fabris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:29