'Adios'

Uber obustavlja poslovanje u Kolumbiji nakon šest godina zbog spora oko regulacije

Uberove usluge u Kolumbiji je koristilo 2,3 milijuna korisnika, a kompanija je zaposlila čak 88,000 lokalnih vozača
Ilustracija
 Marcos Brindicci / REUTERS

Američka kompanija za usluge prijevoza Uber obustavlja svoje poslovanje u Kolumbiji zato što ni nakon nekoliko mjeseci pravne bitke nije uspjela pronaći kompromisno rješenje s lokalnim vlastima oko pitanja regulacije usluga, javlja FT.

Nadležni kolumbijski sud još je u prosincu donio presudu u kojoj je Uber optužio da krši odredbe Zakona o tržišnom natjecanju, zbog čega je kalifornijska kompanija ovoga vikenda odlučila napustiti treću najmnogoljudniju zemlju Latinske Amerike u kojoj posluje već punih šest godina. Zbog neizvjesnosti oko regulatornih uvjeta, Uber je prošle godine odustao od izgradnje centra za podršku korisnicima čija je vrijednost bila procijenjena na 40 milijuna dolara.

Kolumbijski korisnici popularne aplikacije ovoga su vikenda putem svojih mobitela dobili poruku “Adios Colombia, hvala što ste bili uz nas proteklih godina”. Uberove usluge koristilo je 2,3 milijuna korisnika u Kolumbiji, a kompanija je zaposlila čak 88,000 lokalnih vozača. Očekuje se da će njih tijekom narednih tjedana preuzeti kineska inačica platforme Didi Chixing ili grčka Beat koje nastavljaju poslovati u toj zemlji.

Uber je u Kolumbiji poslovao od 2013. godine, a lokalne vlasti od tada nisu regulirale korištenje usluga prijevoza zbog čega su naišli na veliki otpor kolumbijskih taksista i njihovih sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:27