POSLOVNA SILA

U Zagrebu su, pored Erdoğana, i vodeći ljudi 100 moćnih turskih tvrtki. Donosimo popis najvećih koje će biti na Poslovnom forumu

Saznali smo i da će iza zatvorenih vrata biti riječi o sporu koji Dragan Jurilj ima s turskom kompanijom

Rece Tayyip Erdoğan i Zoran Milanović

 Damir Sencar/Afp

S ciljem unapređenja poslovne suradnje između Hrvatske i Turske, danas se u zagrebačkom hotelu Westin u 14 sati održava Hrvatsko-Turski poslovni forum - Investicije i izvoz. Pokrovitelj Poslovnog foruma je predsjednik Zoran Milanović, a organizator skupa je Lider media i Klub izvoznika.

Na Forumu će prisustvovati predsjednici Turske Rece Tayyip Erdoğan i Zoran Milanović. Bit će predstavljeni i potencijali Hrvatske i Turske na područjima energetike, ICT, graditeljstva, poljoprivrede i prehrane, financija i ostalih sektora.

Sastavni dio Foruma su izravni poslovni razgovori predstavnika hrvatskih kompanija s turskim članovima poslovne delegacije.

S obzirom na obostrani interes za investiranjem i izvozom, na Forumu će biti omogućeni izravni razgovori s predstavnicima turske poslovne delegacije.

Uvodni govor će održati Nail Olpak, predsjednik DEİK - Odbora za ekonomske odnose s inozemstvom Republike Turske. Radi se o vrlo važnom i učinkovitom odboru.

image
Darko Tomas/Cropix

Jedna od najatraktivnijih tvrtki čiji predstavnik dolazi u Zagreb je svakako moćni Hayat Holding. Tvrtka je osnovana 1937. godine, a danas je globalni igrač sa svojom 41 tvrtkom koja posluje u različitim industrijama. Uključuje Hayat u sektoru robe široke potrošnje, Kastamonu Entegre u sektoru ploča na bazi drva, i Limaş kompanija koja upravlja lukama. Ukupno zapošljava preko 17.000 radnika a ima 36 proizvodnih pogona u 12 zemalja. Najbliži njihov proizvodni pogon nalazi se u Maglaju u Bosni i Hercegovini.

Dolaze i predstavnici kompanije Yapi Merkezi. Radi se o kompaniji specijaliziranoj za gradnju željezničkih pruga i podzemnih željeznica, složenih željeznih konstrukcija te niza objekata iz građevinskog sektora. Imaju tvrtku registriranu u Hrvatskoj a veću poslovnu aktivnost imaju u Sloveniji. Sjedište njihove tvrtke za Sloveniju je u Postojni. Dobili su poslove na izgradnju pruge između Divače i Kopra.

Na Forumu i Dogus grupa

Na Forumu će aktivno sudjelovati i Dogus Grupa odnosno njezin direktor za Hrvatsku Burak Baykan.Tvrtka je uložila marine i hotele u Hrvatskoj. Trenutačno je u fazi realizacije velike investicije u hotel s pet zvjezdica na mjestu nekadašnjeg sjedišta Maraske. Investicija je vrijedna 120 milijuna eura,a hotel bi trebao imati oko 150 soba i apartmana, razne sadržaje koje prate visokokategornike. U kompleksu je planirana gradnja rezidencijalnog dijela sa 115 stanova te niza popratnih objekta. Doğuş grupa je jedan od većih inozemnih investitora u Hrvatsku. Uložili su oko 270 milijuna eura u marine u Šibeniku Sukošanu i Zadru koju su poslovale pod brendom D-marin koje su potom prodali fondu CVC. Nakon prodaje hrvatskih i još nekoliko marina u vlasništvu grupe u Hrvatskoj su zadržali hotel D-Resort u Šibeniku, Villu Dubrovnik, te projekt hotela u Zadru. Zanimljiv sudionik gospodarskog foruma je i energetska kompanija Soyak Enerji Ticaret. Sudjelovat će i redstavnici Boyut Plastik Profil te Folyo İmalati, koja je osnovana u Istanbulu 2001. godine. Ova tvrtka koja je jedna od pet najvećih u Europi bavi se proizvodnjom i izvozom ploča na bazi drva u zemlje regije. Njihovi proizvodi nalaze primjenu u industriji namještaja i građevinarstvu. Kompanija obavlja prodajne aktivnosti u Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji. Imaju oko 25 posto tržišnog udjela u Turskoj. Na Forum dolaze i predstavnici Erdem Holdinga, jedne od vodećih kompanija u Turskoj, koja posluje u telekomunikacijama, energetici, građevinarstvu, izgradnji objekata, proizvodnji građevinskih materijala, poslovanju sa nekretninama...

Oko 100 turskih i nekoliko stotina hrvatskih kompanija

Sudionici će moći razgovarati s predstavnicima tvrtke Sarten, koja ima 15 proizvodnih pogona za proizvodnju metalne ambalaže. Osim metalne ambalaže, proizvode poklopce za staklenke i razne plastične proizvode. Dolaze predstavnici Ece Holdinga koji se bavi proizvodnjom keramike, predstavnici TAV Aırports kompanije koja upravlja sa 15 zračnih luka u osam zemalja. Ima 15 posto udjela u konzorciju koji upravlja Zračnom lukom Franjo Tuđman. Na Forum dolaze i predstavnici brodarske kompanije GİV- Girişimci, kompanije za proizvodnju cementa Seza Constructıon-SYCS Cement, prehrambene kompanije Yaşar Holding.. Tu su, naravno, i predstavnici Kent banke koja niz godina posluje i u Hrvatskoj te još veliki broj respektabilnih kompanija iz Turske. Značajan broj je i medicinskih i farmaceutskih tvrtke ali tu je i niz tvrtki iz različitih sektora.. Prijavljeno je dakle oko 100 turskih i nekoliko stotina hrvatskih kompanija. A kada će se saznati rezultati razgovora oko spora nastalog oko najveće geotermalne energane u koju su investirali Dragan Jurilj i turska investicijska grupacija MB Holding vjerojatno će biti poznato kasnije. Navodno će se i o tome razgovarati na zatvorenom dijelu foruma. Turskog investitora, koji je imao 80 posto vlasništva u tvrtki Geoen koja upravlja projektom, manjinski partner uspio je u sudskom registru zagrebačkog Trgovačkog suda izbrisati iz vlasništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:42