Podaci DZS-a

U svibnju promet industrije na godišnjoj razini pao za 16,2 posto

Ilustracija
 Anadolu Agency

Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u svibnju u odnosu na travanj porastao je za 0,9 posto, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima na godišnjoj razini pao za 16,2 posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u svibnju je u odnosu na travanj na domaćem tržištu pao za 0,7 posto, a na stranom za 6,3 posto.

Mjesečna usporedba prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da je u svibnju na mjesečnoj razini porasla prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju za 58,5 posto, a kapitalnih proizvoda za 3,8 posto. Istodobno je prodaja energije pala za 43,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 4,4 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,1 posto.

Na godišnjoj je razini, u svibnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, ukupni kalendarski prilagođen promet industrije na domaćem tržištu pao za 12,4 posto, a na stranom za 23,8 posto.

Pritom je prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 28,5 posto, kapitalnih proizvoda za 25,1 posto, intermedijarnih proizvoda za 17,7 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 17,5 posto. Prodaja energije porasla je za 30,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:19