Poslovanje Berkshire Hathawaya

U prvom kvartalu tvrtka Warrena Buffetta ostvarila gubitak od 1,1 milijardu dolara

Gubitak je ostvaren zbog novih računovodstvenih pravila koji uključuju i nerealizirane dobiti i i gubitke na tržištu kapitala
Warren Buffett
 Kevin Lamarque / REUTERS

Berkshire Hathaway, tvrtka koju vodi poznati investitor Warren Buffett, ostvarila je 1,1 milijardu dolara neto gubitka u prvom kvartalu 2018., iako je operativna dobit, prije obračuna investicijskih gubitaka i dobitaka, porasla za 49 posto.

Iz tvrtke su priopćili kako je neto gubitak ostvaren zbog novih računovodstvenih pravila koja uključuju i nerealiziranu dobit i gubitke (na osnovu trenutne tržišne vrijednosti) svih oblika vrijednosnih papira u koje tvrtka ulaže, kao dijela poslovnih prihoda.

U prvom kvartalu su ti nerealizirani gubici neto iznosili 6,4 milijarde dolara, dok je operativna dobit, kada se ne računaju ti nerealizirani gubici, iznosila 5,3 milijardi eura. Rezultati su pokazali kako je osiguravateljski dio biznisa nakon ostvarenog gubitka prošle godine, u prvom kvartalu 2018. ponovno iskazao dobit, te da se poboljšavaju rezultati u željezničkom sektoru, energiji i drugim dijelovima Grupe.

"Iskazivanje dobit i gubitaka za svako pojedino tromjesečje su obično besmisleno", priopćili su, pak, iz kompanije, u danu kada se održava velika skupština dioničara Berkshire u Omahi, rodnom gradu Buffeta, danu koji se popularno zove i Woodstockom kapitalizma.

Buffett i Charlie Munger, njegov zamjenik, pet sati će odgovarati na pitanja dioničara tvrtke vrijedne oko pola bilijuna dolara, a ovog tjedna je Buffett objavio i da je njegova kompanja kupila dio dionica Applea. Od početka godine dionice Berkshirea pale su za 1,7 posto, više od pada koji je ostvario burzovni indeks S&P 500 od 4,7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 11:32