Upozorenje HUB-a

U posljednje vrijeme hakeri sve više ciljaju na klijente banaka

Pokušaji prijevara najčešće se odvijaju putem lažne elektroničke pošte, SMS poruka i lažnih internetskih stranica

Ilustrativna fotografija

 /Shutterstock

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorila je u utorak na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka radi ostvarivanja financijske koristi i krađe podataka.

Pokušaji prijevara najčešće se odvijaju putem lažne elektroničke pošte, SMS poruka i lažnih internetskih stranica, a sve je popraćeno zlonamjernim, sofisticiranim i vjerodostojnim lažnim predstavljanjem. Cilj kriminalaca je preuzimanje tajnih podataka klijenata banke, poput korisničkog imena i zaporke, broja tokena i njegove jednokratne zaporke za prijavu na digitalne usluge banke, odnosno preuzimanje tajnih podataka kartica CVC/CVV broja, kako bi ostvarili neovlašteni pristup bankarskim aplikacijama potencijalne žrtve te pribavili protupravnu imovinsku korist, istaknuto je u HUB-ovu priopćenju.

Odavanjem financijskih i osobnih podataka ili kodova koje generira token trećim osobama građani se izlažu značajnom riziku te se nepoznatim osobama omogućava da neovlašteno pristupe njihovu internetskom i mobilnom bankarstvu i nanesu im financijsku štetu, upozorava se.

Iz HUB-a građanima preporučuju da o aktualnim vrstama prijevara informiraju svoje bližnje, a osobito starije članove obitelji, kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara. "U slučaju dodatnih pitanja ili ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste dali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci, a prijevaru prijavite MUP-u", apeliraju.

Kako bi se zaštitili u najvećoj mogućoj mjeri, nužno je da se građani informiraju o najčešćim vrstama prijevara putem kojih kriminalci nastoje prikupiti i zloupotrijebiti osobne i financijske podatke, apelirali su iz HUB-a i savjetovali građanima da posjete njihovu internetsku stranicu na kojoj su dostupne detaljnije informacije o najčešćim prijevarama na internetu i savjeti za zaštitu. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 13:58